• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyar csapatok az EIT Health InnoStars Awards elődöntőjében

Hírek 2021.06.01 Forrás: Weborvos
Magyar csapatok az EIT Health InnoStars Awards elődöntőjében

Két magyar csapat is közelebb került ahhoz, hogy fejlesztéseikkel Európa-szerte sokak életére pozitív hatást gyakoroljanak.

Úttörő egészségügyi fejlesztésekkel került az elődöntőbe két magyar csapat az EIT Health InnoStars Awardson, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. A Theresa Kit a gyógyszerek alacsony hatékonyságának vizsgálatára kínál megoldást, míg az APPERCELL innovációja felgyorsíthatja a gyógyszerfejlesztést, s közben minimalizálhatja az állatkísérleteket - tudatták közleményben.

Az elmúlt másfél év ugyan világszerte próbára tette az egészségügyet, a tudományos életben mégis ösztönzően hatott a járvány. Az InnoStars Awards eddigi története során soha nem regisztráltak ennyi pályázatot, mint idén: 47 százalékkal többen jelentkeztek a versenyre, mint 2020-ban. Aligha lehet független a koronavírus-járványtól, hogy egyre többen keresnek megoldásokat a legégetőbb egészségügyi kihívásokra. Két magyar csapat most közelebb került ahhoz, hogy fejlesztéseikkel Európa-szerte sokak életére pozitív hatást gyakoroljanak.

A két magyar start-up az alábbi egészségügyi fejlesztésekkel került az elődöntőbe:

• Navolab Diagnostics: A start-up fejlesztése, a Theresa Kit egy olyan diagnosztikai eszköz, amely egyesíti magában mindazt a tudást, ami a multidrog transzporterek területén az elmúlt 30 év kutatása alapján elérhető. Ez azért rendkívül fontos, mert a gyógyszerek alacsony hatékonyságának hátterében sok esetben a multidrog rezisztencia áll. A Navolag diagnosztikai eszköze felhasználja a legújabb, szabadalmaztatott mérési megoldásokat annak érdekében, hogy a mindennapi betegellátás terén legfontosabb három transzporterfehérje működési aktivitását egymástól függetlenül, gyorsan, nagy érzékenységgel, számszerűsítve lehessen meghatározni.

• APPERCELL: A nemrégiben 500 millió Ft-os befektetéshez jutó biotechnológiai start-up azt ígéri, hogy forradalmi innovációjukkal – amely adatfeldolgozás segítségével érthetőbbé tenné a sejthálózatokat a kutatók és a gyógyszergyárak számára – gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tehetők a gyógyszerfejlesztési folyamatok, s ezáltal minimalizálni lehet az állatkísérleteket is.

„Az InnoStars Awards programja során minden évben előremutató megoldásokkal találkozunk az orvostechnika, a biotechnológia és a digitális egészségügy területén. Ezek általában a jelen legégetőbb egészségügyi kihívásaira reagálnak, miközben az is céljuk, hogy javuljon a betegek életminősége. Az idei évben a megszokottnál is több innovációval találkoztunk. A koronavírus-járvány sokakra ösztönzőleg hatott, számos új ötlet született. A sikerhez sok esetben csupán annyi kell, hogy felvértezzük ezeket az ambiciózus csapatokat üzleti tudással, hozzáférést biztosítsunk számukra a kapcsolati hálónkhoz, és támogassuk őket a nemzetközi elismertséghez vezető úton. Az InnoStars Awards program keretén belül a technikai és az üzleti validáció mellett, mi pontosan ezt tesszük” – mondta Békási Tamás, az EIT Health InnoStars RIS Business Creation Menedzsere. „Az elmúlt öt évben az InnoStars Awards programját követően több tucat csapat tudta a termékét vagy szolgáltatását a piacra vinni, pedig a program elején csupán egy prototípussal rendelkeztek. A legjobb csapatok külső támogatást is kaptak, egyes esetekben komoly befektetők is felfigyeltek rájuk” – tette hozzá Békási Tamás.

A magyarokhoz hasonlóan szintén két start-up jutott az elődöntőbe Spanyolországból, Olaszországból és Portugáliából, míg Görögország, Lengyelország, Észtország és Litvánia egy-egy csapattal van jelen a versenyben. A román indulók képviseltetik magukat a legnagyobb számban, három csapat is bejutott az elődöntőbe - írták.

Legolvasottabb cikkeink