• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt

Hírek 2019.09.04 Forrás: Weborvos
Csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt

Magyarországon csak itt található meg az az 5 méter magas virtuális 3D mini planetárium, az úgynevezett Anatómiai Mozisátor.

Gyermekeink egészsége mindannyiunk közös ügye, ezt szem előtt tartva Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja  tovább folytatja a tavalyi évben életre hívott gyermek prevenciós programját az „Utazás az egészség birodalmába„ címmel, amelynek legfontosabb üzenete, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. Ezért nap mint nap tennünk kell. A projekt kiemelt prioritású, amely 2030-ig formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a teljes körű intézményi egészségfejlesztés aktív megvalósítási helyszínévé vált, amely segítséget nyújt a gyermekek és a tanulók mindennapi élethez nélkülözhetetlen egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor a program maradandó élményt nyújtó módszerek segítségével évente mintegy 75 ezer tanuló ingyenes részvételét biztosítja, ezzel is esélyt adva, hogy egészséges felnőtté váljanak. A teljes körű intézményi egészségfejlesztés keretén belül az egészséges táplálkozás, a mozgás fontossága, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek elősegítése, elsajátítása szerepel a programban.

A tanulók a látványos anatómiai modelleket szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik, valamint az emberi test belsejébe is bepillantást nyerhetnek. A számos anatómiai modell mellett a virtuális technológia is izgalmas elemeket tartalmaz a gyermekek számára, hiszen Magyarországon csak itt található meg az az 5 méter magas virtuális 3D mini planetárium, az úgynevezett Anatómiai Mozisátor, ahol 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg a diákok, méghozzá egyedi látvány és hangelemekkel színesítve. Az életmód sátrakban kihelyezett virtuális valóság-szemüvegek segítségével pedig 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be az emberi testet belülről.

Ugyanakkor szakemberek segítségével dietetikai tanácsadás keretében megismerhetik az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségeket, az Országos Rendőr-főkapitányság - Balesetmegelőzési Bizottsága jóvoltából pedig a rendőrség munkatársai a baleset és bűnmegelőzési ismeretekkel segítik a kicsiket és nagyokat is. A mindennapi élethez szükséges elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításával is találkoznak a diákok a védőnők segítségével.  Az Egészségfejlesztési irodák munkatársai életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel is segítik a felnőtteket és gyermekeket egyaránt. 

Fontos tudni, hogy ha iskoláskorban  nem figyelünk oda, könnyedén és észrevétlenül alakulnak ki a gyermekeknél az egészségtelen szokások, amelyek döntően befolyásolják későbbi  egészségi állapotukat. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód  például számos jól ismert felnőttkori egészségprobléma melegágya: meghatározó szerepet játszik többek között a magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszervi panaszok és a daganatos megbetegedések kialakulásában.

Az egészségtelen táplálkozás az iskoláskorú gyermekeknél elhízáshoz vezet, valamint megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a későbbi életkorban. A megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés ezért alapvető fontosságú gyerekkorban, a program ebben is segítséget kíván nyújtani, hiszen az iskoláskor a leghatékonyabb időszak az egészségfejlesztésre és a betegségek megelőzésére. Az egészségre gyakorolt negatív hatások megelőzése, megfelelő kezelése, mindenkinek fontos – a diákoknak, a pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy már fiatal korban figyeljenek oda önmagukra, ezzel is elősegítve, hogy 40 éves korukban  ne fenyegesse őket a szívinfarktus, a szélütés és a daganatos betegségek kialakulása.

A Program látogatása végén a diákok megtekinthetik Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központját. A  20 méter hosszú, speciális szűrőkamionban a legújabb szűrési módszerekkel végzik a magyar lakosság átfogó vizsgálatát. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink