• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csehország: hatezer ágyat akarnak megszüntetni

Hírek Forrás: ESKI

A cseh egészségbiztosító társaságok az aktív ágyak 6000-rel történő csökkentését tervezik.

Az intézkedéstől azt remélik a biztosítók, hogy az ágyak csökkentése révén jelenleg deficites működésüket gazdaságosabbá tudják tenni.

A cseh biztosítótársaságok a jövő évben az aktív ágyak 6000-rel történő csökkentését tervezik, 12 (regionális) kórházban pedig teljes egészében meg akarják szüntetni az aktív ellátást – nyilatkozta Pavel Horak, az Általános Egészségbiztosító Társaság (VZP) elnöke 2012. október 30-án. A csökkentést követően a kórházak összesen mintegy 50.000 ággyal fognak rendelkezni (az ország lakosságszáma 10,5 millió fő). Abban a 12 kórházban, ahol az aktív ágyakat teljesen megszüntetik, egynapos ellátást lehetne kialakítani –tette hozzá Horak.

Az Egészségügyi Minisztérium nemrégiben készített elemzése szerint az alkalmazottak egészségbiztosító társaságai ebben az évben felhasználják a meglévő tartalékaikat, a VZP-nek pedig már jelenleg sincsenek tartalékai. A biztosítótársaságok tartalékaik nagy részét arra fordították, hogy fedezzék a bevételek és a kiadások közötti különbségeket (a múlt évben a kiadások több mint 5 milliárd koronával meghaladták a bevételeket). Jaromir Gajdacek, az Egészségbiztosító Társaságok Uniójának elnöke október elején elmondta, hogy az egészségbiztosítási rendszer 2008 óta deficites. Mintegy 3000 aktív ágyat már korábban megszüntettek.

Az egészségbiztosítók 2012 végétől visszavonják a kórházakkal kötött szerződéseiket. Horak elmondta, hogy az egészségbiztosító társaságok a kórházaknak új szerződéseket fognak ajánlani, amelyek a kórházak többsége számára hosszú távra fognak szólni.

Úgy véli, hogy 2013. január 1-től nem lesz probléma az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréssel, és hozzátette, szerinte nem áll fönn a veszély, hogy ilyen probléma előfordulhat.

A betegek, szakszervezetek, fogyatékosok, valamint a kisebb kórházak tiltakoznak az aktív ágyak csökkentése, valamint a 12 regionális kórház aktív ellátásának megszüntetése ellen. Azzal érvelnek, hogy az egészségbiztosítók ily módon nem fognak tudni pénzt megtakarítani, épp ellenkezőleg: ugyanazért az ellátásért kétszer annyi pénzt kell majd fizetniük a nagy kórházaknak, mintha azt egy kisebb kórházban vennék igénybe. A pácienseknek pedig többet kellene utazniuk, hogy megkapják az ellátást.
Petr Fiala, a Cseh és Morva Kórházak Szövetségének képviselője elmondta, hogy jelenleg 1000 lakosra 5,25 aktív ágy jut

Csehországban, amely megfelel az európai átlagnak. (Az aktív ágyak 6000-rel történő csökkentését követően 1000 lakosra 4,76 ágy jutna).

Összesen 189 kórház működik Csehországban, ebből 19-et az Egészségügyi Minisztérium működtet, 24-et a régiók, 25-öt pedig a helyi önkormányzatok. A fennmaradó 121 kórház magánkézben van, beleértve a régiók tulajdonában lévő részvénytársaságokat is.

Forrás: Health insurance companies to cut 6,000 critical care beds. Prague Monitor, 2012. október 30.