• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csökkenthető a sclerosis multiplex kockázata?

Hírek 2022.09.19 Forrás: Weborvos
Csökkenthető a sclerosis multiplex kockázata?

Amíg megelőzni nem tudjuk a sclerosis multiplexet, a lehető legkorábbi diagnózisra és mielőbbi kezelésre kell törekednünk.

Mivel az agyat és a gerincvelőt megtámadó, ezzel számos idegrendszeri tünetet kiváltani képes sclerosis multiplexet leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál diagnosztizálják, a kutatók a gyermek-, a tinédzser és a fiatal felnőttkorban keresik a betegség lehetséges kiváltó okait – hangzott el a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetsége által szervezet Országos SM Napon Tatán.

– A betegség nem örökölhető a klasszikus módon: nincs egyetlen „SM gén”, amit a szülő továbbadhatna a gyermekének. Az SM betegek döntő többségének nincs a felmenői között ismert SM beteg, ahogyan önmagában egy SM diagnózis sem ok arra, hogy egy fiatal ne vállaljon gyerekeket. A hajlam továbbadható, ám amellett számos más tényezőnek kell együtt állnia, hogy abból sclerosis multiplex alakuljon ki. Nem tudunk egyetlen okot megnevezni, ami elindítja a folyamatot, aminek következtében valakinek az immunrendszere megtámadja a saját idegrendszerét, de egyre több tényezőt ismerünk, ami hozzájárulhat a kockázat növekedéséhez – fogalmazott dr. Rajda Cecília, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság alelnöke.

Rajda Cecília elmondta: a nyállal terjedő Estein-Barr vírusfertőzés úgy tűnik, hogy sokszorosára növelheti az SM kialakulásának kockázatát, ám a lázat és torokfájást okozó vírusfertőzésen szinte mindenki átesik gyerekként vagy kamaszként, mégis csak kevesen lesznek SM betegek. Megfigyelték, hogy a gyermekkori elhízás és a kevés napfény, illetve az ezzel együtt járó D-vitamin-hiány ugyancsak rizikótényező, ahogyan a szervezetben krónikus gyulladást előidéző dohányzás is. Arra viszont ma még nincs konkrét válasz, hogy a genetikai, a környezeti és az életmódbeli hatásoknak milyen találkozása esetén alakul ki a sclerosis multiplex.

– Amíg megelőzni nem tudjuk a sclerosis multiplexet, a lehető legkorábbi diagnózisra és mielőbbi kezelésre kell törekednünk, mert ez lehet a kulcsa a visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodások kivédésének, illetve lassításának – szögezte le dr. Jobbágy Zita neurológus főorvos. Hozzátette: kihívás az SM betegek gyógyszereit beállítani, mert amíg egy terápiától több éves, akár évtizedes távon remélhető a betegség lassítása, a mellékhatásokkal sokkal hamarabb lehet szembesülni. A főorvos kiemelte: türelem és terápiás fegyelem kell a betegek részéről, a mellékhatások többsége jól kordában tartható. Széles terápiás paletta áll Magyarországon is rendelkezésre, egy ma felfedezett SM beteg az életminőségét és az életkilátásait tekintve is jobb helyzetben van, mint akár csak tíz évvel ezelőtt lett volna. Ettől még sajnos az SM ma is egy súlyos szövődményekkel fenyegető betegség, ezért nagyon fontos, hogy a betegek ne maradjanak magukra, ne szigetelődjenek el, minden szakorvosi kontrollon vegyenek részt és a társbetegségekre is irányuljon kellő figyelem.

– Amíg nincs látható, konkrét fizikai állapotrosszabbodás, nehéz lehet elfogadtatni a családtagokkal, munkatársakkal az SM betegség miatt megélt korlátokat – hangsúlyozta Győrfi Andrea klinikai szakpszichológus. Hozzátette: tudatosítani kell, hogy a sclerosis multiplex kihathat a gondolkodásra, a koncentrációra, a térbeli tájékozódási képességekre, de okozhat állandósuló fáradékonyságot is. – A betegeknek gyakran a betegség okozta fenyegetettség, a megváltozott élethelyzet, a kiszolgáltatottság és bizonytalanságérzet feldolgozásán túl a környezetükkel is meg kell küzdeniük az elfogadásért. A stressz, a depresszió, a szorongás kihathat a testi állapotra, főként a fájdalom és a fáradtság megélésére. A pszichológiai segítségnyújtás nemcsak lelkileg, de testileg is élhetőbbé teheti a mindennapokat, hozzájárulhat például akár a mellékhatások konkrét tüneteinek enyhüléséhez is – fogalmazott Győrfi Andrea.

– Az ország minden részéből érkeztek Tatára sclerosis multiplexes betegek, akik megtapasztalhatták a közösség támogató erejét – fogalmazott Furcsa Józsefné, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének elnöke. Hozzátette: az Országos SM Nap célja, hogy a tapasztalt szakemberek amellett, hogy bemutatják a legfrissebb kutatási eredményeket, segítsenek a betegeknek, hogy a mindennapokban mit tehetnek önmaguk az állapotuk javításáért. Ezt szolgálta az is, hogy a szakmai előadások után dr. Kelemen Kunigunda jógaoktató gyakorlati bevezető foglalkozásokat tartott az érdeklődőknek.

Az Országos SM Nap előadásait a www.msmba.hu címen hamarosan interneten is közzéteszik, hogy azok bárki számára elérhetők legyenek.

(Fotó: Szécsi István)

Legolvasottabb cikkeink