• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Debreceni konferencia az elsősegélynyújtásról

Hírek Forrás: Vöröskereszt - weborvos

Norvégiában a lakosság 95%-a tud elsősegélyt nyújtani, hazánkban ez az arány 0,3.

Mobilapplikáció az elsősegélynyújtók mozgósítására? Esélyegyenlőség és elsősegélynyújtás? – ezekről is szó volt a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének szakmai és módszertani konferenciáján, melyet pedagógusoknak és érdeklődőknek rendeztek meg.

A „Kincs, ami van: elsősegélynyújtás" című tanácskozást azzal a céllal szervezték, hogy az elsősegélynyújtás szempontjából biztonságosabbá váljon a jövő. Bárhol, bárkinek elsősegélyre lesz szüksége, megkapja azt: a jövő generációja tudjon, merjen és akarjon elsősegélyt nyújtani. Ehhez minél hamarabb át kell adni a fiataloknak a humanitárius szemléletet és az ellátáshoz szükséges ismereteket. Fontos partnerek ebben a pedagógusok és védőnők.

Norvégiában a lakosság 95%-a tud elsősegélyt nyújtani, hazánkban ez az arány 0,3 – hívta fel a figyelmet dr. Kiss Sándor képviselő, Debrecen Megyei Jogú Város egészségügyi bizottságának elnöke. Elmondta, hogy legtöbb esetben az elmulasztott segítségnyújtás a bizonytalanság érzéséből, ez pedig a szükséges tudás és ismeretek hiányából származik – baleseti sebészeti tapasztalatai szerint.

Kéz a kézben mentősök és elsősegélynyújtók

Éppen a legélesebb helyzetben nem mi tudjuk megmenteni a beteget. Arra a 8-10-15 percre gondolok, ami a mentő kiérkezéséhez szükséges. Az elsősegélynyújtókon múlik ezalatt minden. Azt tudjuk átvenni, amit ők elkezdtek – hangsúlyozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki két készülő mobilapplikációt is bemutatott előadásán.

Az egyikre „békeidőben" bejelentkezhetnek az emberek, s ha bármilyen bajuk adódik, mentőhíváskor késlekedés nélkül elő tudják hívni az ellátásukhoz szükséges adatokat. Megváltoztathatja a jövőt, és sok megmentett életet eredményezhet a másik applikáció: erre a jól felkészült elsősegélynyújtók regisztrálhatnak. Sürgősségi helyzetben a mentősök látják, hogy a baleset közelében tartózkodik-e képzett elsősegélynyújtó, s ha igen, mozgósítják. – Az elsősegélynyújtás és a profi mentőszolgálat közvetlenül összekapcsolódik – hangsúlyozta az innováció lényegét a szóvivő.

Koncertekkel, érdeklődési körükkel lehet jól bevonzani a fiatalokat – tudtuk meg Győrfi Pál előadásán. A mentős kampánya, például, „bulihelyeken" közelíti meg a korosztályt. Segítője és az ügy támogatója egy, az Irie Maffia zenekar, amelynek Wake up című számának ritmusa éppen a mellkasnyomás frekvenciáját diktálja.

Részletekben a lényeg

Legyen határozott az elsősegélynyújtó, mert meg kell bíznia benne a sérültnek vagy a rosszullétes betegnek. Gyors, egyszerű döntéseket kell hoznia. Nagyon fontos, hogy empátiával közelítsen a beteghez, aki egy félelmetesen kiszolgáltatott helyzetbe került. Beszéljen hozzá, biztassa, tartsa benne a lelket. Higgyék el, ennek nagyon nagy szerepe van – hangsúlyozta Ujvárosy András vezető mentőtiszt, aki ’Tudd, Tedd és tanítsd’ című előadásában alaposan ismertette, mit kell tennie a laikus elsősegélynyújtónak az életveszélyes helyzetekben.

Hangsúlyozta azokat a mozzanatokat, amelyekről a baleset helyszínén hajlamosak megfeledkezni a segítő szándékú emberek. Például, hogy nézzék meg, biztonságos e a helyszín, hiszen sem a betegnek, sem a mentősöknek nem segít, ha eggyel több sérültet kell ellátni. Kiemelte azt is – a Rautek-féle műfogás ismertetésekor –, hogy az „ördög a részletekben bújik meg", hiszen apró, lényeges, nüansznyi mozdulatokon múlik, hogy segítünk vagy ártunk.

Legolvasottabb cikkeink