• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Díjazták az egészségértés fejlesztését célzó kezdeményezéseket

Hírek 2021.12.10 Forrás: Weborvos
Díjazták az egészségértés fejlesztését célzó kezdeményezéseket

Tiktokos sebész, online szülésfelkészítő és gyermekkardiológia 2021 legjobb egészségértést fejlesztő programjai között.

2021-ben hatodik alkalommal díjazták az egészségértés fejlesztését célzó legjobb hazai kezdeményezéseket. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által útjára indított Nekem Szól! Egészségértés Díjat a szakmai zsűri több kategóriában osztotta ki. A 2 millió forint összdíjazású pályázat különlegessége, hogy immár a TikTok is jól láthatóvá vált az egészségügyi edukáció térképén, hiszen egy ezen a platformon kommunikáló sebész szakorvosjelölt nyerte a közönségszavazást. A pályázat kiemelt témája idén az egészségben eltöltött évek számának növelése, az élethosszig tartó egészség volt - tudatta közleményben az AIPM.

A hazai egészségértést fejlesztő kezdeményezéseket 2016 óta díjazza az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által életre hívott Nekem Szól! Egészségértés Díj. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akiknek jobb az egészségértése (tehát jobban értik és alkalmazzák az egészségügyi információkat), több egészségben eltöltött életévre számíthatnak, és így közvetve az ellátórendszert is tehermentesítik.

„Egészségügyi Intézmények és szakemberek” kategóriában a legjobb kezdeményezésnek járó díjakat idén a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központ szülőket informáló hiánypótló kezdeményezése, a „Szülői Információs Mappa” nyerte, amíg a „Társadalmi szervezetek” kategória legjobbja a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete középiskolásokat megszólító edukációs programja lett.

Az „Élethosszig Egészség” Különdíjat a demenciával küzdő betegek családját, környezetét segítő Szociális Klaszter Egyesület INDA Programja kapta, a közönségszavazás nyertese pedig Dr. Kulja András sebész szakorvosjelölt lett, aki közel 80 ezres követőtáborral rendelkező TikTok-csatornán beszél közérthetően egészségügyi kérdésekről. Az EgészségKommandó hiteles kommunikációt díjazó különdíját az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő nyerte, amely rugalmasan alkalmazkodva a járványhelyzethez, online keretek között működve határon innen és túl széles rétegeket ért el szülésfelkészítő tanfolyamával.

A most díjazott kezdeményezésekhez hasonló programok fontosságát és eredményességét mutatja, hogy az AIPM legújabb felmérése alapján 2015 óta jelentősen javult a magyarok egészségértése: magabiztosabban találnak információt az őket érintő betegségek tüneteiről. Az országos reprezentatív kutatás eredményei alapján a 6 évvel ezelőttihez képest 19-ről 6 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik számára nehézséget okoz megérteni, amit orvosa mond. Mint azt Oliver Rozboril, az AIPM elnöke kiemelte, az egészségértés fejlesztése egy lassú, ám annál fontosabb, az egész ország számára megtérülő építkezés. Ezek az eredmények is bizonyítják, milyen fontos feladatot látnak el az országos és helyi egészségértést fejlesztő projektek. Ezért az egészségügyi írni-olvasni tudás szintjének javítása a jövőben is az Innovatív Gyógyszergyártók egyik kiemelt célja lesz.

Ahogy Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója hangsúlyozta, az elmúlt időszakban megszaporodott, gyakran életveszélyes álhírek miatt még fontosabbá vált a pályázatok elbírálása során kiemelt szempontként kezelt hiteles és közérthető egészségügyi kommunikáció. Éppen ezért az értékeléskor a zsűri a szakmai tartalom mellett azt is díjazta, hogy az adott projekt népszerű és korszerű platformokon keresztül, minél több emberhez eljuttassa a megbízható és könnyen érthető tudományos tényeket és érveket.

Legolvasottabb cikkeink