• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új programmal ismerkedtek az egészségügyiek az MI-vel

Hírek 2021.12.10 Forrás: Weborvos
Új programmal ismerkedtek az egészségügyiek az MI-vel

Közel 2000 szakember készült fel arra, hogy mesterséges intelligencia alapú megoldásokat alkalmazzon az egészségügyben.

Idén két egyedülálló, új szemléletű program járult hozzá, hogy az egészségügyi hallgatók és gyakorló szakemberek jobban megismerhessék a mesterséges intelligencián (MI) alapuló megoldások egészségügyben történő széleskörű alkalmazásának lehetőségeit. A HelloAI programok segítenek betölteni az egészségügyi szakemberek képzésében levő rést, amely az olyan innovatív technológiák működésére, bevezetésére és hasznosítására vonatkozik, mint a mesterséges intelligencia. A nyári kurzusként indult kezdeményezés mára átfogó, 3 hónapos virtuális oktatási programmá bővült, és az elmúlt 4 év során közel 2000 résztvevő szakmai fejlődésére és szemléletére volt hatással adta hírül a GE Healthcare közleménye.

Idén 530 fiatal tehetség és egyetemi hallgató fejezte be a HelloAI Online programot a nyár folyamán, és további közel 350 egészségügyi szakértő végzett Európa-szerte és még azon túl is a HelloAI Professional képzésen, amely a legátfogóbb képzés az egészségügyben alkalmazott MI alapú megoldások terén.

A kezdeményezés HelloAI Professional programja egy független szakértőkből álló nemzetközi testület értékelését követően nemrég kapta meg az EIT Health High-Quality Project minősítést.

Az egészségügyben keletkezik a világ egyik leghatalmasabb adatmennyisége, amely évről évre tovább növekszik. A mesterséges intelligencia (MI) forradalmának köszönhetően ma már számtalan MI vezérelt alkalmazás érhető el a klinikai gyakorlatok támogatására. A lehetőségek határtalanok: a Grand View Research által, a MI egészségügyi alkalmazásával kapcsolatban készített riport (AI in Healthcare Report) szerint az egészségügyi MI megoldások globális piaca, amelynek értéke 2020-ban 6,7 milliárd dollár volt, 41,8%-os növekedési ütemben 2028-ra 120,2 milliárd dollárra fog növekedni.

A McKinsey és az EIT Health „Az egészségügy átalakítása a mesterséges intelligencia segítségével“ (Transforming healthcare with AI) című jelentése szerint az MI-ben rejlő lehetőségeknek támogatniuk kell az egészségügyi szakemberek munkáját, hogy arra összpontosíthassanak, amiért ezt a szakmát választották – a betegellátásra. Ez a technológia alkalmas rá, hogy megkönnyítse a hétköznapi feladatok automatizálását az egészségügyi szakemberek számára, akik jelenleg idejük 70 százalékát adminisztrációval töltik. Az MIT Technology Review Insights által a GE Healthcare-rel közösen végzett „A MI hatása“ (The AI Effect) című felmérés arra is rámutat, hogy a jövőben az egészségügyi szervezeteknek alapvető változásokat kell lehetővé tenniük a betegellátásban, és rávezetni az egészségügyi dolgozókat, hogy a hatékonyabb ellátás érdekében hasznosítsák a mesterséges intelligencia által elérhetővé váló átfogó egészségügyi adatforrásokat.

Annak ellenére, hogy a technológia megoldást jelenthet, az adatok mennyiségének robbanásszerű növekedése, valamint az egészségügyben tapasztalt szakemberhiány, a növekvő költségek, hozzáférési és minőségi aggályok továbbra is jelentős, komoly problémákat vetnek fel az egészségügyben.

„A mesterséges intelligencia hatalmas lehetségeket rejt az egészségügyi ellátás átalakítására. Óriási hiányosságok mutatkoznak azonban az egészségügyi szakemberek gyakorlati tudásában és oktatásában az innovatív technológiák működtetésével és bevezetésével kapcsolatban. Az EIT Health Innostars-nál támogatjuk az egészségügy átalakulását Közép-, Kelet- és Dél-Európában. Segítünk felgyorsítani azon digitalizált egészségügyi megoldások innovációját - fejlesztését és oktatását, amelyek rugalmasan és gyorsan bevezethetők, felkészítve az egészségügyi szakembereket az új generációs eszközök használatára”. - hívta fel a figyelmet Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars igazgatója.

Az egészségügyi innovációk gyors bevezetésének legfontosabb tényezője az oktatás. Az említett problémák megoldására, valamint az orvos- informatikai képzések terén és a multidiszciplináris együttműködésben tapasztalható készségbeli hiányosságok csökkentése érdekében az EIT Health és a GE Healthcare a KTH Intézettel, a LEITAT Technológiai Központtal és a Maastrichti Egyetemmel együttműködve kiterjedt oktatási és gyakorlati programot állított össze a mesterséges intelligencia orvosi területen történő alkalmazására vonatkozóan: a HelloAI programokat. A közelmúltban világszerte, 37 különböző országot képviselve, közel 350 egészségügyi szakember fejezte be a HelloAI Professional képzést, amely 6 virtuális előadásból, 4 önálló tanulási modulból és több mint 18 órányi értékes tananyagból állt. Az MI alapú megoldások egészségügyben történő alkalmazásának különböző megközelítését a szakterületükön vezető előadók biztosították.

„A betegellátás fejlesztése érdekében bevezetett mesterséges intelligencia megoldások várhatóan jelentős előnyökkel járnak az egészségügyi ellátó rendszerek számára, amely révén növelik a hatékonyságot, mégis csökkenthetik a működési költségeket. A napi klinikai munka során a MI alapú megoldások alkalmazásának exponenciális növekedésével elengedhetetlen, hogy az egészségügyi szakemberek képezzék magukat, és fel kell készülniük az iparág jövőbeli változásaira. A mesterséges intelligencia adatközpontúvá, értékalapúvá és betegközpontúvá teheti az egészségügyi ellátást. Biztos vagyok abban, hogy a HelloAI kezdeményezés a megfelelő készségekkel vértezi fel az egészségügyi szakembereket ahhoz, hogy a MI alapú megoldásokat bevezessék és alkalmazzák, ezáltal gyorsabban és pontosabban diagnosztizálhassák a betegeket és csökkentsék a klinikai adminisztratív terheket a jövőben” – mondta Mathias Goyen professzor, a GE Healthcare EMEA régiójának egészségügyi főtanácsosa a HelloAI Professional program záró gondolataként.

A HelloAI kezdeményezés ötlete 4 éve született Budapesten, ahol a GE Healthcare legkiterjedtebb európai adattudományi és mesterséges intelligencia szakértői csapata dolgozik az orvosi képalkotás, a munkafolyamat-kezelés és a mesterséges intelligencia egészségügyi alkalmazásának területén.

„Az akadémiai és klinikai partnerekkel Európa-szerte és az Egyesült Államokban is folytatott, egyedülálló és kiterjedt együttműködéseinknek köszönhetően multidiszciplináris csapataink széles körű hozzáféréssel rendelkeznek az adatokhoz és a klinikai szaktudáshoz, ami lehetővé teszi szoftvermérnökeink és adattudósaink számára, hogy forradalmi egészségügyi termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek Magyarországon a globális piacokra. Csapataink a partnereinkkel együttműködve elkötelezettek amellett, hogy megosszák technológiai szakértelmüket az egészségügyi szakemberekkel és innovátorokkal, hogy elősegítsék a mesterséges intelligencia elterjedését az egészségügyben.” – tette hozzá Ferik Attila, a GE Healthcare szenior szoftverfejlesztési igazgatója.

A HelloAI programok bemutatják az orvoslás és az egészségügy különböző területeit, ahol a mesterséges intelligencia jól alkalmazható és a kihívások széles skálájára jelenthet megoldást. Számos gyakorlati példa került megosztásra - az akcelerációtól kezdve az innovációs folyamatokon át a valós klinikai megvalósítások tapasztalatáig. A program olyan technikai gyakorlatokat is tartalmazott, amelyek segítségével mélyrehatóan megismerhették a résztvevők a MI alkalmazásokat, valamint azon digitális platformok is bemutatásra kerültek, amelyek egyszerre felgyorsítani azon digitalizált egészségügyi megoldások innovációját - fejlesztését és oktatását, amelyek rugalmasan és gyorsan bevezethetők, felkészítve az egészségügyi szakembereket az új generációs eszközök használatára” - hívta fel a figyelmet Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars igazgatója.

„A HelloAI Professional egy nagyon jól szervezett virtuális oktatási program. Rendkívül gazdag és változatos tartalmat biztosít, valamint a világ minden tájáról érkező, inspiráló előadókat sorakoztat fel. A kurzus a mai digitális környezet minden egészségügyi szakemberének és az egészségügyi technológiával foglalkozó mesterséges intelligencia-rajongónak ajánlott. Intenzív, de egyben átfogó áttekintést ad mindarról a tudásról, amelyre szükség van a MI projektek elindításához, vagy annak mérlegeléséhez, hogy milyen megoldást kell kipróbálni vagy megvalósítani. Ezen felül még sok más hasznos információt nyújt, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a szakemberek magabiztosan vegyenek részt a MI-hez kapcsolódó kezdeményezések megvalósításában.“ osztotta meg Prof. Hakki M. Karakas, MD, MBA, az Isztambul Tartományi Egészségügyi Hatóság Radiológiai Szolgálatának igazgatója, a HelloAI Professional résztvevője 2021-ben.

Legolvasottabb cikkeink