• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diplomaátadók a Semmelweis Egyetemen

Hírek MA 09:49 Forrás: Semmelweis Hírek - Weborvos
Diplomaátadók a Semmelweis Egyetemen

Összesen 1500 orvos, fogorvos, mentálhigiéné szakember, egészségügyi szervező vehette át diplomáját az SE-n. 

Mintegy 1500 hallgató vehette át oklevelét a Semmelweis Egyetem 2023/24-es tanévét lezáró diplomaátadó ünnepségeken, közülük háromszáznál is többen az idegen nyelvű képzéseken folytatták tanulmányaikat.

Az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) 534 orvosdoktort avattak fel, a hallgatók közül 303-an a magyar, 148-an az angol, 83-an pedig a német nyelvű képzésen szereztek diplomát.

Az MVM Dome-ban tartott ünnepségen dr. Merkely Béla rektor hangsúlyozta, a frissen végzett orvosok Magyarország és a régió első számú egyetemén sajátíthatták el hivatásuk megkezdéséhez szükséges ismereteket. Kitért a jó orvos elengedhetetlenül fontos tulajdonságaira is, mint a felelősségtudat, a segítőkészség, a betegek iránti empátia. Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár beszédében az orvoslás múltjáról és jövőjéről is beszélt és köszöntötte a frissen avatottakat a magyar egészségügy berkein belül.

Orbán Gábor, az egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke azt emelte ki, hogy a hallgatók választott hivatásának fókuszában mindig az embernek kell állnia. Dr. Kellermayer Miklós leköszönő dékán többek között azt tanácsolta a végzett hallgatóknak, hogy legyenek képesek a reflexióra, használják ki jól az időt és mindig, mindenben és mindenkiben lássák meg a jót és a szépet. Az ÁOK diplomaátadójáról szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) Mentálhigiéné Intézete idén először közös diplomaátadó ünnepséget tartott végzősei számára a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) dísztermében. Hét szak több mint 200 hallgatója vehette át oklevelét az eseményen.

Dr. Pethesné Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója beszédében elmondta, a képzéseiken a társadalmi felelősségvállalás kiemelt jelentőségű, az emberi élet teljes vertikumát lefedik a születéstől a halálig.

Külön ünnepségen avatták fel a kar egészségügyi szervező alapszakos hallgatóit a NET dísztermében. A 18 végzőst dr. Lám Judit, az EKK általános dékánhelyettese köszöntötte, aki kiemelte: ahogy a világ és az egészségügy változik, úgy kell változnia a karnak is, a most végzettekre pedig az jövőben várhatóan egyre nagyobb teher hárul majd. 

Az Egészségtudományi Karon (ETK) az idei tanévben 577 fő tett sikeres záróvizsgát, és szerzett diplomát a kar 26 képzésén, közülük 512-en vették át oklevelüket ünnepélyes keretek között, az egy napon megrendezett két ceremónián. 30 hallgató az idegen nyelvű képzésen szerzett diplomát.

A Müpában megrendezett eseményen dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes kiemelte: a kar iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés, az egyre magasabb jelentkezési számok azt mutatják, hogy a jövő egészségügyi szakemberei bíznak az egyetemben és szívesen választják azt.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében rámutatott: a névadó Semmelweis Ignác és felfedezése olyan mércét állított fel minden gyógyító szakmában dolgozó számára, ami a mai napig megkerülhetetlennek számít. Semmelweis Ignác üzenetének lényege a rektor szerint nem más, mint hogy napról napra, feladatról feladatra hozzuk ki magunkból a legjobbat, és tegyünk meg mindent azért, hogy még jobbá váljunk.

Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella dékán úgy fogalmazott: a végzősök az egészségügyre háruló feladatokat és felelősséget már diákkorukban testközelből tapasztalhatták meg, sőt sokszor drámai élethelyzetekkel szembesültek, hiszen egy világjárvány közepén kezdték el tanulmányaikat. 

A Fogorvostudományi Karin (FOK) elmúlt öt év legnagyobb létszámú évfolyama kapta kézhez fogorvosi diplomáját a Müpában: 92-en a magyar, 53-an az angol és 14-en a német nyelvű képzés elvégzése után.

Dr. Merkely Béla rektor hangsúlyozta, hogy a most átadott diploma nemcsak a hallgatók kemény munkával megszerzett sikere, de éppúgy az immár több mint 250 éves Semmelweis Egyetemé, illetve a hagyományokat tisztelő és a megújulás felé mindig nyitott Fogorvostudományi Karé is.

Dr. Gerber Gábor dékán beszédében felidézte, mennyi akadályt küzdöttek le a hallgatók a koronavírus-járvány berobbanása után átszervezett képzés során, beleértve a távoktatott gyakorlatokat is, és hangsúlyozta azt is, hogy visszajelzéseiknek fontos szerepe volt a megújított Curriculum 2.0 kidolgozásánál is. 

Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka (Semmelweis Egyetem)

SE

Kapcsolódó hírek