• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dr. Falus András: A történet most kezdődik...

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egy „igazi szerelmi házasságról" tart előadást dr. Falus András a novemberi Magyar Orvostudományi Napokon.

A Széchenyi-díjas immunológus, genetikus szerint olyan hatalmas változást okozott a genetika, a biológia és az informatika  összekapcsolódása, amely korábban elképzelhetetlen eredményeket szült, és hoz valószínűleg a jövőben is. Sőt, ahogy a professzor fogalmaz: „Nem lebecsülve, hanem megbecsülve az eddigi tapasztalatokat, ki lehet jelenteni: a történet most  kezdődik..."

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) november 5-7-e között ismét megrendezi a Magyar Orvostudományi Napokat, amelyen neves szakemberek közérthető módon, rövid áttekintést adnak a legfontosabb betegségek naprakész elméleti és gyakorlati ismereteiről. A Magyar Tudomány  Ünnepe rendezvénysorozat részét képező háromnapos kongresszuson csaknem félszáz előadás hangzik el. Ebbe a sorba illeszkedik Falus András egyetemi tanár két felszólalása is: az elsőben az orvostudomány perspektíváiról, a másodikban a  géntechnológia lehetőségeiről mondja el tapasztalatait.

Bár a genetika elismert szakembere, mégis azt mondja, nem szereti az olyan általánosításokat, amelyek szerint ’a génjeinkben minden meg van írva’. A professzor szerint egy betegséget, egy diagnózist csak hálózatokban, összefüggéseiben lehet leírni, ugyanis egyetlen kór sincs, amelyet csupán egy gén okoz. A hálózatban benne vannak az öröklött és nem öröklött összetevők,  tehát a szülőktől kapott hajlam mellett a környezet, a társadalom, a közösség befolyása is. Azaz valójában minden betegség, és egészség is személyre szabott, egyedi.

A modern orvostudomány az ilyen hálózatok felvázolásánál erősen támaszkodik az informatikára – mondja Falus András. Sőt, ma már egyre inkább számítástechnikai alapú orvostudományról beszélhetünk. Különösen azért, mert olyan mennyiségű adathalmaz, „tudáscunami" gyűlt össze, amelyet manuálisan  már képtelenség lenne feldolgozni. Az informatika segítségével ráadásul olyan módszerek jöttek létre az adatok feldolgozására, amelyek nemhogy növelték volna a kutatások költségét, hanem csökkentették. Tehát az az érdekes helyzet állt elő, hogy ma egyre többet tudhatunk meg egyre olcsóbban – foglalja össze a szakember, egyúttal hozzáteszi: ráadásul a számítástechnika, az internet demokratizálja is ezt a tudást, hiszen drága utazás, nehezen beszerezhető szakfolyóiratok nélkül is bárki hozzájuthat a legfrissebben megszerzett tudáshoz.

Mindezek alapján észre kell venni, hogy míg a 70-es években az  orvostudományban viszonylag kisebb fejlődés ment csak végbe, és bár a 80-as években a genomika és a molekuláris biológia előrelépésével felgyorsult ez a folyamat, addig az utóbbi másfél évtizedben óriási a haladás. Ma a szintetikus biológia korszakát éljük, amikor a tudósok már mesterségesen sejteket hoznak  létre, 3D nyomtatással szöveteket raknak össze, a géntechnológia fejlődése megállíthatatlan. A professzor szerint megjósolhatatlan, hol lesz ennek a folyamatnak a vége, talán csak az etika a „génetika" szab neki határt.