• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Dr. Fekete Andrea: A tudományon kívül is van élet

Hírek 2018.05.05 Forrás: semmelweis.hu
Dr. Fekete Andrea: A tudományon kívül is van élet

A kutatónő kollégáival egy új transzplantációs tároló folyadékot fejlesztenek, amivel kitolható a beültethetőség ideje.

A Lendület program egyik első nyertes kutatónőjét, dr. Fekete Andreát mutatja be a semmelweis.hu, aki csoportjával a diabétesz kialakulását, valamint a betegség korai felismerésének és gyógyításának eddig nem ismert lehetőségeit vizsgálja. A portréból az is kiderül egyik fő kutatási területük a cukorbetegség okozta vesekárosodás, de az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap a depresszió és a diabétesz kapcsolatának vizsgálata is.

Dr. Fekete Andrea immár 20 éve dolgozik az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, hét éve vezeti az SE-MTA Lendület Diabétesz Kutatócsoportot, ahol a többi között a cukorbetegséget, illetve annak szövődményeit – vesekárosodás, depresszió – vizsgálják. Kutatómunkája mellett klinikai orvosként korábban a betegellátásban is részt vett. Több nyelven oktat gyermekgyógyászat gyakorlatot, emellett részt vállal a posztgraduális képzésben, az egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programjában mentorként dolgozik. A számos tudományos díjjal és ösztöndíjjal kitüntetett kutatónő három gyermek édesanyja.

Dr. Fekete Andrea orvos családból származik, nem meglepő tehát, hogy maga is ezt a pályát választotta, habár a gimnáziumi évei alatt a tanári hivatás iránt is érdeklődött, végül a Semmelweis Egyetemre felvételizett, ahol az alapkutatás, illetve a laboratóriumi munka felé orientálódott – idézte fel. Eleinte a pszichiátria, majd a belgyógyászat vonzotta, elsősorban a vese érdekelte. A Kórélettani Intézetben kezdett el TDK-zni és vesekutatással foglalkozni.

...

A kutatónő  úgy véli, a nők empatikusabbak és sokkal inkább észben tartják, hogy a tudományon kívül is van élet. Női vezetőként tudja, milyen nehézségekkel kell a nőknek szembenézniük, és erre próbálja felkészíteni hallgatóit. A kutatónő idősebb barátnőjét idézve azt mondja „a gyerek sosem jön jókor”, de mindenkinek azt tanácsolja: nyugodtan vállalják be, az élet majd meghozza a maga megoldásait. Az viszont nagyon fontos, hogy vállaljuk meghozott döntéseinket: „merjem azt mondani, hogy én egy gyerekkel is boldog vagyok, vagy csak 6 órát dolgozom, mert a család az első; és ne engedjek a társadalmi nyomásnak” – hangsúlyozta.

Dr. Fekete Andrea szerint a sikeres kutatói munkához elengedhetetlen egy jó csapat. Mint mondta, a saját munkatársaira a legbüszkébb, nagyon jó érzéssel tölti el, hogy egy olyan munkacsoport áll mellette, akik már egyedül is tovább tudják vinni a projekteket, sőt jobbnál jobb ötletekkel állnak elő. Magát transzlációs kutatónak tartja, azokat a témákat szereti leginkább, ahol látja, hogy az alapkutatási kérdés hamarosan klinikumi válaszhoz vezethet.

Egy év amerikai és két év németországi tartózkodás után 2011-ben az egyik első nőként nyerte el itthon a Lendület program öt évre szóló támogatását. Megalakította 10 fős Lendület Diabétesz Kutatócsoportját, amely a diabétesz kialakulását, valamint a betegség korai felismerésének és gyógyításának eddig nem ismert lehetőségeit vizsgálja. Egyik fő kutatási területük a cukorbetegség okozta vesekárosodás, de az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap a depresszió és a diabétesz kapcsolatának vizsgálata is. Akut és krónikus vesebetegségekkel is foglalkozik, kollégáival egy új transzplantációs tároló folyadékot fejlesztenek, amivel kitolható a beültethetőség ideje, illetve egy jobb állapotú szerv transzplantálható az újfajta folyadéknak köszönhetően – ismertette az eredményeket dr. Fekete Andrea.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

További részletek a cikkben

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink