• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Duplán fizetünk: a tb-n kívül a magánellátásért is

Lapszemle 2018.05.05 Forrás: Vasárnapi Hírek Szerző:
Duplán fizetünk: a tb-n kívül a magánellátásért is

Évente több százmilliárd forintot költenek el a betegek a magánellátásra, illetve állami ellátás esetén a hálapénzre.

Miközben az állami ellátás egyre hanyatlik, a magánintézmények folyamatosan bővülnek és szaporodnak, óriási az igény a megfelelő egészségügyi kezelésekre. A magyar milliárdosok is bátran fektetnek be, mert tudják, hogy a betegek bizonyos helyzetekben inkább összespórolják a fizetős szolgáltatások árát, miközben a társadalombiztosítást is fizetik. Évente több százmilliárd forintot költenek el magánellátásra, illetve állami ellátás esetén a hálapénzre. De mit várhatnak azok, akik ezt nem tehetik meg? - teszi fel a kérdést a Vasárnapi Hírek.

Az elmúlt évek befektetéseiből is látható, hogy egyre jövedelmezőbb üzletág a magánegészségügy. Folyamatosan nő a fizetőképes kereslet, minden évben 20 százalékkal fejlődnek a legnagyobb intézmények. Például a Róbert Károly Magánkórházban 50 ezer orvos-beteg találkozó történik egy évben, 5000 műtétet végeznek el és 1000 szülést vezetnek le. „Az embereknek már nincsenek illúzióik azzal kapcsolatban, hogy majd nemsokára jobb lesz a helyzet az állami kórházakban, ezért aki teheti, gondolkodás nélkül a magánintézmények felé fordul” – mondja Lantos Gabriella, a kórház operatív igazgatója.

Vagyis, egyre nő azoknak a száma, akik kiábrándultak az állami egészségügyből, nem akarnak hónapokat várni egy időpontra vagy egy beavatkozásra, ezért inkább magánintézménybe mennek a problémáikkal. Kifizetnek 10-20 ezer forintot egy vizsgálatért, és több százezret egy műtétért. Sokan inkább összespórolják ezek díját, hogy hamarabb meggyógyuljanak, jobbak legyenek az esélyeik. A Szinapszis Kft. közvélemény kutató cég tavalyi felméréséből kiderült, hogy a fővárosban 2016-ra a lakosság 60 százaléka már igénybe vett valamilyen magán-egészségügyi szolgáltatást. Ez a szám 2014-ben még 49 százalék volt.

A magánszolgáltatók főleg a fővárosban tudnak fejlődni, piaci alapon vidéki városokban például egy magán MRI már nem tudja eltartani magát. Persze egy nőgyógyász, bőrgyógyász meg tud élni ott is, de nincs sem akkora piac, sem akkora verseny, mint Budapesten – ad gyorsjelentést az ellátási piacról Dózsa Csaba egészség- ügyi közgazdász, hozzátéve: nem a magánosodásra építené a magyar egészségügyet, mert pont azokban a térségekben – egyetemi városokban, Budapesten – erős a magánszolgáltatás, ahol a közfinanszírozott ellátással sincs akkora gond.

Hogy a szolgáltatók szaporodásával emelkedhetnek-e az árak? A szakember szerint a bérek folyamatosan növekednek, emiatt annyi biztos, hogy nem mérséklődnek a tarifák. Várhatóan addig viszik majd fel azokat, ameddig látják, hogy van fizetőképes kereslet. Próbálnak minél vonzóbb csomagokat kialakítani. Akár 5-6, kórházi ellátást is nyújtó magánintézmény is működőképes tudna lenni Budapesten, jelenleg akkora az igény.

A teljes írás az eheti Vasárnapi Hírekben olvasható!

Legolvasottabb cikkeink