• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dr. Rose Orvosszakmai nap

Hírek 2024.09.26 Forrás: Weborvos
Dr. Rose Orvosszakmai nap

Az orvosszakmai nap, amely akkreditált továbbképzés is volt, naprakész információkat nyújtott a mindennapi betegellátás során felmerülő kihívásokról.

2024. szeptember 20-án, pénteken a Gerbeaud Ház Átriumában orvosszakmai napot tartott a Dr. Rose Magánkórház, amely számos érdekes előadással szolgált az orvostudomány különböző területeiről. Az esemény célja az volt, hogy a Dr. Rose Magánkórház orvosai és szakdolgozói számára új, naprakész információt nyújtson a mindennapi betegellátás során felmerülő kihívásokról.

Urológiai kórállapotok kezelése

Az első előadó, Prof. Dr. Tenke Péter, az urológia szakterületének egyik legismertebb hazai képviselője, az urológiai kórállapotok mindennapi kezelési módjairól tartott átfogó prezentációt. Előadása során részletesen ismertette a leggyakrabban előforduló urológiai betegségek diagnosztikai és terápiás megközelítéseit, különös figyelmet fordítva a korszerű, minimálisan invazív eljárásokra.

Tenke professzor kiemelte a prosztata-megbetegedések kezelésének jelentőségét, valamint nem csak a férfi, hanem a női húgyúti fertőzések és vesekövek kezelésének aktuális protokolljait. Ezen túlmenően a legújabb gyógyszeres és sebészi beavatkozásokról is beszámolt, több illusztráló videofilmet bemutatva, külön hangsúlyt fektetve arra, hogy a mindennapi betegellátásban dolgozó orvos kollégák számára milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a hatékonyabb kezelés érdekében.

Endoprotetika a Dr. Rose-ban

A következő előadásban Prof. Dr. Hangody László, a magyar ortopédia és az ízületi sebészet egyik leginkább meghatározó képviselője, az ízületi felszínkárosodások sebészi kezelési lehetőségeit mutatta be. Az orthobiológiai módszerek alkalmazása, amelyek a biológiai szövetek pótlását, regenerációját célozzák, az utóbbi évek egyik legfontosabb újítása ezen a szakterületen.

Az endoprotetikai eljárások, amelyek során mesterséges ízületeket ültetnek be a sérült ízületek helyreállítása érdekében, szintén jelentős fejlődésen mentek keresztül. Hangody professzor kitért arra is, hogy miként kombinálhatók ezek a módszerek a még hatékonyabb eredmények elérése érdekében, különösen azoknál a betegeknél, akiknek ízületi károsodása jelentős életminőség-romláshoz vezetett. Hangody professzor véleménye szerint az orthobiológiai beavatkozások egyértelműen még népszerűbbé fognak válni a közeljövőben.

Fókuszban az allergiás és intoleranciás reakciók

Az analgetikumok alkalmazása az orvosi gyakorlatban elengedhetetlen, azonban az allergiás és intoleranciás reakciók komoly kihívást jelentenek. Prof. Dr. Baló Mátyás előadása ezen reakciók felismerésére és kezelésére koncentrált. A különböző fájdalomcsillapító szerek közötti választás kritikus fontosságú lehet, különösen azoknál a betegeknél, akik hajlamosak allergiás vagy intoleranciás tünetek kialakítására. A legfontosabb analgetikumok bemutatásán túl az előadás hangsúlyozta a pontos anamnézis felvételének és az allergiatesztek alkalmazásának fontosságát, továbbá bemutatta azokat a legújabb kezelési eljárásokat, amelyek segítségével csökkenthetők a nemkívánatos mellékhatások, miközben a fájdalomcsillapítás hatékonysága nem szenved csorbát.

A neuroszonográfia fontossága

A következő előadáson Dr. Németh Ildikó a perifériás idegek ultrahangvizsgálatának diagnosztikai szerepéről beszélt. Az ultrahang, mint noninvazív képalkotó eljárás, egyre nagyobb szerepet kap a perifériás idegek rendellenességeinek felismerésében.

Az előadás során külön hangsúlyt kapott, hogy a Dr. Rose Magánkórházban alkalmazott nagy felbontású ultrahang-berendezésekkel és innovatív eljárásokkal a perifériás idegek károsodásai gyorsan és pontosan diagnosztizálhatók. Részletesen beavatta a hallgatóságot abba, hogy az ultrahangvizsgálat miként segíthet a különféle neurológiai betegségek differenciáldiagnosztikájában, és hogyan alkalmazható a kezelés eredményességének nyomon követésére is.

Dietoterápia a metabolikus szindróma kezelésében

Az orvoslás és a dietetika kapcsolatát kiválóan bemutatja az a tény, hogy a metabolikus szindróma kezelésében nem elhanyagolható a dietoterápia fontossága. Dobák Zita dietetikus előadásában a legújabb táplálkozási ajánlásokat és terápiás megközelítéseket mutatta be, amelyek segíthetnek a metabolikus szindróma tüneteinek enyhítésében.

A Dr. Rose dietetikusa hangsúlyozta, hogy a helyes étrendi szokások kialakítása és az életmódbeli változtatások hozzájárulhatnak a kardiovaszkuláris kockázatok csökkentéséhez. Az előadás során konkrét diétás ajánlásokat is hallhattunk, például az „okostányér” kezdeményezésről, amelyek már bizonyítottan hatékonyak a metabolikus szindrómás betegek kezelésében.

Új típusú véralvadásgátlás

A szakmai nap utolsó előadásában Dr. Junger Éva az új típusú antikoagulánsok gyakorlati alkalmazásáról beszélt. Az előadás rávilágított az új, direkt véralvadásgátlók előnyeire a hagyományos véralvadásgátló szerekkel szemben. A modern antikoagulánsok használata egyszerűbbé vált, mivel nem szükséges folyamatos monitorozás, így javítva a betegek életminőségét. Junger főorvos asszony kitért a gyakorlati alkalmazás során felmerülő kihívásokra is, és bemutatta azokat a legfontosabb klinikai eseteket, amelyek során az új típusú antikoagulánsok a teljes terápiás spektrum során hatékony megoldást nyújthatnak.

Társasági esemény és szakmai közösség

Az orvosszakmai nap nemcsak szakmai szempontból bizonyult rendkívül sikeresnek, hanem társasági eseményként is, ahol a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy egymással még jobban megismerkedjenek, megvitassák a mindennapi gyakorlatuk során szerzett tapasztalatokat, és új szakmai kapcsolatokat építsenek ki.

Az esemény kiemelkedő sikerét mutatta, hogy a Dr. Rose Magánkórház 35 orvos és szakdolgozó munkatársa is részt vett az eseményen, amely akkreditált továbbképzésként szolgált számukra. A Dr. Rose Magánkórház orvosai az előadások során értékes és részletes tudást szerezhettek kollégáik speciális terápiás területeiről. Az előadásokat követő beszélgetés során kiderült: az ilyen típusú továbbképzések nemcsak a szakmai tudás bővítéséhez járulnak hozzá, hanem a gyakorlatban is alkalmazható új ismeretekkel vértezi fel a résztvevőket. Az ilyen továbbképzések kiemelkedő fontosságúak a folyamatos szakmai fejlődés és a legújabb orvosi irányelvek elsajátítása szempontjából – a magyar magánegészségügyben is.