• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezek a betegségek rövidíthetik meg leginkább a férfiak életét

Lapszemle 2024.09.26 Forrás: egészségkalauz.hu
Ezek a betegségek rövidíthetik meg leginkább a férfiak életét

A nyugdíjas éveikben már egészségügyi problémákkal küzdenek. Az európai átlagtól három évvel elmaradó várható élettartamuk oka az életmódra és a táplálkozásra is visszavezethető.

A 2022-es KSH adatok szerint egy átlagos magyar férfi születéskor várható élettartama mindössze 74 év. Ez az európai átlagtól három évvel elmarad, a nőkéhez képest pedig hat évvel kevesebb. Ez tehát a várható élettartam, de az egészségben eltöltött évek száma még kevesebb, a WHO kimutatása alapján a magyar férfiaknál átlagban mindössze 64 év. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjas éveikben már egészségügyi problémákkal küzdenek. Ennek a szomorú előrejelzésnek az okai biztosan visszavezethetők az életmódra és a táplálkozásra is – mondta az egészségkalauz.hu-nak Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnöke.

Az egyik legnagyobb probléma a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás. Világelsők vagyunk az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően: nemek szerinti bontásban még látványosabbak a magyar adatok: a férfiak több mint harmada, 36,9 százaléka alkoholbeteg, szemben a nők 7,2 százalékával.

A másik terület, ahol szintén elkeserítő, hogy az elsők között vagyunk nemzetközi viszonylatban: az a túlsúly és az elhízás. A világ egyik legelhízottabb nemzeteként társadalmunk közel kétharmada küzd ezzel, és e téren is a férfiaké az elsőbbség, mert jellemző étkezésükre a magas zsírtartalmú étrend, az állati és növényi eredetű élelmiszerek kedvezőtlen aránya, azaz sok hús, zsíros tejtermék, zsír fogyasztása szemben az ajánlott teljes értékű gabonákkal, zöldség-gyümölcsfogyasztással.

Sok sót használnak, ami megnöveli a magas vérnyomás és számos daganat kialakulásának veszélyét, alacsony a rostbevitelük és vitaminokban, ásványi anyagokban, egyéb tápanyagokban hiányos az étrendjük. Ehhez járul hozzá a mozgásszegény életmód, ami bizonyítottan összefüggésbe hozható az elhízással és bizonyos betegségek kockázatával, arról nem is beszélve, hogy a rendszeres mozgás sokat segítene az állandósult stressz leküzdésében is.

– Az sem megoldás, ha a rossz étrendet nagy dózisú étrend-kiegészítőkkel próbálják ellensúlyozni. Az antioxidánsok tartós és túlzottan nagy dózisban történő bevitele (pl. az étrend-kiegészítők évekig történő szedése) oxidatív stressz formájában ronthatja a spermiumok minőségét és növelheti a gyulladásos folyamatok kialakulását” – teszi hozzá a szakember. Továbbiak a cikkben