• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ebola - Súlyos szövődmények a túlélőknél

Hírek Forrás: MTI

A túlélők számára nagy nehézséget jelent 100-500 méter gyalogséta megtétele, vagy 12 lépcsőfok megmászása.

Súlyos mozgásbeli, kognitív és látási problémák sújtják a 2014-15-ös nyugat-afrikai ebolajárvány azon túlélőinek csaknem 80 százalékát, akiknek egy évvel a betegségből való felépülést követően mérték fel a fizikai és mentális állapotát a kutatók.

A Liverpooli Egyetem és a Trópusi Orvoslás Liverpooli Iskolájának szakemberei azt vizsgálták, hogy milyen egészségi problémákkal küzd a túlélők egy csoportja 12 hónappal azután, hogy hazaengedték őket a Sierra Leone fővárosában, Freetownban működő 34 Military Hospital (MH34) klinikáról - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.

A vizsgálatba 27 ebolatúlélőt, kontrollcsoportként pedig hozzájuk közel álló, de nem megfertőződött 54 személyt vontak be. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben saját maguknak kellett értékelniük az aktuális fizikai és mentális állapotukat. A kérdőív hat területre terjedt ki: látás, hallás, mozgás, öngondoskodás, kommunikáció és kognitív képességek. Az alanyoknak ezenkívül a szorongás, a depresszió, a fájdalom és a fáradékonyság általuk tapasztalt mértékét és gyakoriságát is meg kellett határozniuk. A túlélők sokkal nagyobb arányban számoltak be problémáról a hat terület legalább egyikén, mint a kontrollcsoport tagjai.

A Clinical Infectious Diseases című folyóiratban közölt eredmények szerint összességében a túlélők 78 százaléka, míg a kontrollcsoport tagjainak mindössze 11 százaléka küzd problémákkal a vizsgált területeken. A túlélők számára sokkal nagyobb nehézséget jelent 100-500 méter gyalogséta megtétele, vagy 12 lépcsőfok megmászása, mint a kontrollcsoport tagjainak. Sokkal nagyobb mértékű fájdalomtól, fáradtságtól, szorongástól és depressziótól szenvednek, továbbá jóval nehezebben tudnak felidézni dolgokat, koncentrálni és körülbelül nyolcszor nagyobb valószínűséggel küzdenek látási nehézséggel, mint a kontrollcsoport tagjai.

A szakemberek szerint az eredmények a túlélők hosszú távú rehabilitációjának szükségességére hívják fel a figyelmet. "A posztebola-szindróma megértése segítheti az ebolavírus, valamint az egyéb járványok túlélőinek jövőbeli kezelését" - fogalmazott Janet Scott, a Liverpooli Egyetem munkatársa.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 2014-es járvány, amely alapvetően Guineán, Sierra Leonén és Libérián söpört végig, mintegy 28 600 embert érintett, és több mint 11 300 halálos áldozatot követelt.

Legolvasottabb cikkeink