• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

EFSA: biztonságos az aszpartám fogyasztása

Hírek Forrás: Weborvos

A hazai dietetikusok is üdvözlik a nemzetközi hatóság álláspontját az édesítőszerről.

A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tudományos szakértői újra alaposan megvizsgálták az aszpartámról és bomlástermékeiről szóló összes rendelkezésre álló adatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám nem jelent biztonsági kockázatot a fogyasztók számára - tudatta közleményben a Hatóság.

Az EFSA kijelenti: „Az Élelmiszer-adalékanyagokkal és Tápanyagforrásokkal foglalkozó Szakbizottságunk minden rendelkezésre álló adatot megvizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám fogyasztása a jelenleg érvényben lévő megengedhető napi beviteli érték mellett biztonságos." Az EFSA vélemény arra is rámutatott, hogy „az aszpartám bomlástermékei természetes módon megtalálhatók más táplálékokban is, például a gyümölcsökben és zöldségekben."

Andrew Renwick OBE, a Southamptoni Orvosi Egyetem nyugalmazott professzora a következőket mondja az EFSA állásponttal kapcsolatosan: „Az élelmiszeripar nagyon szigorúan szabályozott szektor. Az EFSA Élelmiszer-adalékanyag és Tápanyagforrásokkal foglalkozó Szakbizottsága a legkülönbözőbb tudományágak kitűnő szakembereiből áll, akik az összes rendelkezésre álló adatot elemezték és értékelték. Ezért biztosak lehetünk abban, hogy a vizsgált adatok aktuálisak és az EFSA véleménye tudományos tényeken alapul. Az aszpartám egy egyszerű vegyület, két aminosavból és egy metil-csoportból áll, ezek mind előfordulnak a természetes étrendben, és más táplálékforrásból nagyobb mennyiséget is fogyasztunk belőlük."

Az európai előírásoknak megfelelően az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy 2020-ig vizsgálja újra az összes élelmiszer-adalékanyagot; az aszpartám felülvizsgálata ennek az eljárásnak volt a része.

Az aszpartám biztonságos fogyasztását több mint harminc éves erre vonatkozó tapasztalat támasztja alá.

Az EFSA-n kívül az Élelmiszer-adalékanyagok Közös Szakértői Bizottsága (JECFA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, valamint több mint 100 ország szabályozó hatósága – köztük az Európai Unió államai – is vizsgálták már az aszpartámot, és mind egyetértettek abban, hogy az aszpartám biztonságos.

„A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint az aszpartám biztonságosságáról kiadott újabb EFSA nyilatkozat hozzájárulhat a kiegyensúlyozott, változatos étrend kialakításához. A szakemberek eddig is tisztában voltak vele, a közvélemény talán kevésbé, hogy az aszpartám fogyasztása nem hoz semmi olyan újat az étrendünkbe, amely már eleve ne lenne annak része. Az aszpartám ugyanis két olyan aminosavból (a fehérjék építőkövei) áll, amely számos fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható, így például a tejben is. Összehasonlításképpen elmondható, hogy egy adag tejben 8-szor több fenilalanin, és 13-szor több aszparaginsav van, mint egy csésze aszpartámmal édesített kávéban vagy teában.

Az aszpartámmal édesített termékeket ugyanúgy használja fel a szervezetünk, mint minden más, az említett aminosavakat tartalmazó élelmiszert. Az aszpartám bizonyos élethelyzetekben, az energia-egyensúly megtartásában vagy esetleg már kialakult cukorbetegség esetén, hasznos alternatívát jelenthet az édesítésre, ezért létjogosultsága van az élelmiszeriparban és a táplálkozásban" – értékelte a friss EFSA határozatot Kubányi Jolán, az MDOSZ elnöke.

Legolvasottabb cikkeink