Az UNION Biztosító 1300 fős, reprezentatív felmérése szerint a 25-55 év közötti korosztályból jelenleg a lakosság mindössze 12 százaléka kap cafeteria-juttatásként egészségbiztosítást, noha 46 százalékuk élne ezzel a lehetőséggel. Akinek a munkáltatója a cafeteriában egészségbiztosítást is kínál, annak az idei juttatások most esedékes kiválasztása során célszerű ezzel a juttatással is számolnia: a havi keretből mindössze három-ötezer forint körüli összeget kell áldozni a várakozási idő nélküli, színvonalas ellátást nyújtó magánegészségügyi szolgáltatásokra
- írta közleményében a biztosító.
A felmérés szerint az emberek csupán 15%-a rendelkezik privát egészségbiztosítással, ugyanakkor egy általános szolgáltatási kört kínáló, havi 5-6 ezer forintos havidíjjal futó egészségbiztosítás iránt a megkérdezettek 28 százaléka érdeklődik. Cafeteriában finanszírozva már 46 százaléknyian nyitottak egy ilyen szolgáltatásra, ha pedig cafeterián felül a munkáltató finanszírozná, akkor az érdeklődők aránya csaknem eléri a 60 százalékot.
A felmérés adatai azt mutatják, hogy az egészségbiztosítások iránt leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkező budapesti férfiak érdeklődnek: a férfiak aránya például harmadával magasabb az érdeklődők között. Teljesen egyöntetű és pozitív fogadtatása van ugyanakkor a biztosítások családi kiterjesztésének. Ha egy egészségbiztosítást a munkáltató kötne a kérdezett részére, szinte mindenki igényelné, hogy ez ne csak az ő számára, hanem a házastársának illetve a gyermekeinek is szolgáltatást nyújtson (96%), nagyjából a fizetendő díj megduplázása fejében.
Tágabbról szemlélve a cafeteria területét, az UNION felmérése azt mutatja, hogy a 25-55 év közötti munkavállalók 65 százaléka kap a munkahelyén béren kívüli juttatást. A cafeteria továbbra is erőteljesebben van jelen az állami szektorban (72%), mint a magáncége között (61%), igaz, ez az olló egyre jobban zárul. Minél több alkalmazottal rendelkezik egy cég, annál valószínűbb, hogy jelen van ez a juttatási forma. Az 500 főnél nagyobb létszámú vállalatoknál dolgozók 90 százaléka részesül cafeteriában, ám még a maximum 10 fős cégekben dolgozóknak is már 37 százaléka élhet ezzel a lehetőséggel – ez az arány öt éve még csupán 23 százalék volt.