• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségkárosodási kompenzációt terveznek

Hírek Forrás: MTI

A kormány szeretné megóvni az önhibáján kívül egészségügyileg alkalmatlanná váló hivatásos állomány egzisztenciáját. (rövidhír)

Rendvédelmi egészségkárosodási keresetkiegészítést, illetve járadékot vezet be, meghatározza a jövő évi 5 százalékos illetményemelés szabályait és új szabályokat tartalmaz a határvédelem kapcsán felmerülő szolgálati feladatokkal kapcsolatban a honvédek jogállásáról szóló, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló és más kapcsolódó törvények módosítása, amelynek általános vitáját szerdán kezdte meg az Országgyűlés.

Rendvédelmi egészségkárosodási keresetkiegészítést, illetve járadékot vezetne be a honvédek és a rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvények módosítása - mondta Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Kontrát Károly közölte, a kormány szeretné megóvni az önhibáján kívül egészségügyileg alkalmatlanná váló állomány egzisztenciáját; az új ellátási rendszer a rendvédelmi életpálya során bekövetkező rendkívüli események, élethelyzetek, például balesetek vagy betegségek hatékony kezelését szolgálja.
Jelezte: a honvédekre vonatkozó szabályozás gyakorlatilag megegyező a rendvédelmi állományéval.

A javaslat szerint ha a baleset vagy betegség a szolgálati kötelmekkel összefügg, a járadék a korábbi illetmény száz százaléka, csökkentve az egyéb ellátások összegével - ismertette. Elmondta, a juttatás nincs kötve a szolgálati viszony időtartamához.

Kontrát Károly közölte: ha a baleset vagy betegség a szolgálati kötelmekkel nem függ össze, akkor szigorúbb feltételekkel állapítható meg az ellátásra jogosultság. Kifejtette: az ellátás a korábbi illetmény 65-80 százaléka, sávosan megállapítva a szolgálati idő függvényében, ez az ellátás minimum 10 év szolgálat után jár.

Az államtitkár azt mondta, mindkét ellátási formánál alapvető követelmény, hogy az érintettet továbbfoglalkoztassák, a foglalkoztató szervezet köteles az érintettnek egészségügyi állapotának megfelelő állást biztosítani akár hivatásos, akár nem hivatásos munkakörben. Ha szükséges, akkor akár új álláshelyet is létre lehet hozni - jegyezte meg.

Kontrát Károly azt mondta, a foglalkoztatási kötelezettség alól a legalább 60 százalékos egészségkárosodás esetén egyedi kérelemre a miniszter mentesítést adhat. Hangsúlyozta, az ellátás csak abban az esetben állapítható meg, amennyiben a baleset vagy betegség nem a hivatásos állomány tagjának felróható ok miatt következett be. Hozzátette: az előterjesztés meghatározza a jövő évi 5 százalékos illetményemelés szabályait és új szabályokat vezet be a határvédelem kapcsán felmerülő szolgálati feladatokkal kapcsolatban.

Legolvasottabb cikkeink