• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségtelenül étkeznek a magyar gyerekek

Hírek Forrás: MTI

Ősztől a menzákon egészségesebben étkezhetnek a gyerekek, a közétkeztetésben tilos lesz sót és cukrot tenni az asztalra.

Egész kis koruktól egészségtelenül étkezik a magyar gyerekek többsége – hangsúlyozza a Magyar Gyermekorvosok Társasága. Egy az uniós országokra kiterjedő vizsgálat szerint a hazai iskolai menzákon a túlzott sózás a legnagyobb egészségügyi kockazat.

A kisgyerekek étkezési szokásainak átalakítása nemcsak Magyarországon, hanem Európai Unió-szerte gond – mondta egy, az egész unióra kiterjedő felmérés eredménye kapcsán Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója.

A szakember hozzátette: az itthonihoz hasonlóan valamennyi EU-s országban kevés zöldséget, gyümölcsöt és túl sok zsiradékot, cukrot és sót esznek a gyerekek. Sófogyasztásban Magyarország vezet, a gyerekek és a felnőttek tekintetében is. A jellemző napi 8-10 gramm helyett 2 grammnak kellene lennie a bevitt mennyiségnek, amire például az óvodások étkeztetésében is figyelni kellene.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tanácsadó elnöke, Szabó László szerint a probléma fő oka, hogy már a kisgyerekek is úgy táplálkoznak ugyanis, mint a felnőttek. Az orvos szerint az egyik legnagyobb hiba, hogy sok szülő csak gyermeke egyéves koráig figyel a kicsi étkezésére. Ez már ekkor megalapozza a felnőttkori betegségeket, a szív és érrendszeri bántalmakat, az elhízást, a magas vérnyomást vagy a szívinfarktust.

Martos Éva szerint bár már érezhető a szemléletváltás, még bőven van tennivaló. Az OÉTI főigazgatója hangsúlyozta, a szeptember 1-jétől életbe lépő közétkeztetési rendelet minden gyereket egyformán érint majd. Ez azt jelenti, hogy ősztől a menzákon egészségesebben étkezhetnek a gyerekek, a közétkeztetésben tilos lesz sót és cukrot tenni az asztalra.