• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Egészségügyi világcéggel társult a Debreceni Egyetem

Regionális hírek 2019.05.15 Forrás: Unideb
Egészségügyi világcéggel társult a Debreceni Egyetem

A csatlakozásnak köszönhetően a magyar betegek nagyobb eséllyel juthatnak hozzá a legmodernebb kezelésekhez

A Debreceni Egyetem hazánkban elsőként kötött együttműködési megállapodást a világ legnagyobb egészségügyi kutatási hálózatával, a TriNetX-szel. A csatlakozásnak köszönhetően a magyar betegek nagyobb eséllyel juthatnak hozzá a legmodernebb kezelésekhez - olvasható az egyetem honlapján.

A kiválasztási folyamatok forradalmasítása révén a klinikai vizsgálatok száma és minősége is növekedhet a jövőben a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A mesterséges intelligencia használatával a TriNetX rendszere képes az intézmény több százezer betegének, több millió adata közül, az eddigieknél nagyobb pontossággal és hatékonysággal megtalálni a megfelelő alanyokat az egyes klinikai vizsgálatokhoz. Mindez hatékonyabbá teszi az itt zajló klinikai vizsgálatokat, továbbá az egyetem piacvezető gyógyszerek kifejlesztését célzó, nemzetközi klinikai vizsgálatokba kapcsolódhat be.

A kiválasztási folyamat fejlesztésének köszönhetően a betegek nagyobb eséllyel kerülhetnek be olyan programba, ahol a legmodernebb, bevezetés előtt álló gyógyszerekkel kezelhetik őket. Az a célunk, hogy minél több potenciálisan érintett páciensnek fel tudjuk ajánlani a legújabb terápiás lehetőségeket – hangsúlyozta Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központjának igazgatója. Hozzátette: a technológiai változások napjainkban már egyértelműen meghatározzák a betegek optimális kiválasztását. A TriNetX a számítógépes adatbázisban felhalmozott nagy mennyiségű adat kezelésében elkötelezett a rendkívül érzékeny betegadatok védelmére, és garantálja azok maximális biztonságát.

A TriNetX a világ legnagyobb egészségügyi kutatási hálózata 23 országban ápol partneri kapcsolatot egészségügyi szervezetekkel, amelyek több ezer vizsgálati helyet működtetnek, valamint olyan, neves amerikai egyetemekkel működik együtt, mint a University of Rochester, Virginia University, University of Kentucky és a University of Iowa. A vállalat lehetővé teszi az egészségügyi szervezetek, a biológiai gyógyszerek fejlesztésével foglalkozó, valamint szerződéses kutató cégek számára, hogy együttműködjenek, jobb vizsgálati terveket dolgozzanak ki, fejlesszék a vizsgálati helyek kiválasztásának folyamatát, és elérjék, hogy az új terápiák gyorsabban jelenjenek meg a piacon. A hálózat valós idejű kapcsolatot teremt a klinikai kutatással foglalkozó szakemberek és az érintett betegek között.

A DE Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ dinamikus fejlődését jelzi, hogy 2013-as alapítása óta nemcsak a hazai gyógyszerfejlesztés vezető szereplőjévé vált, hanem már nemzetközi szinten is kiemelkedő helyet foglal el a farmakológiai vizsgálatok területén. A TriNetX Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemmel kötött együttműködési szerződést, Közép-Kelet Európában pedig másodikként csatlakozott a világcéghez.

Két hónappal ezelőtt a Clinerion nemzetközi hálózatába – hazánkban elsőként – kapcsolódott be az egyetem: a svájci székhelyű cég célkitűzése szintén a klinikai vizsgálatok folyamatának a hatékonyabbá tétele, gyorsítása azért, hogy a betegek hamarabb férjenek hozzá a legújabb kezelésekhez.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink