• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Egy hely, ahol a prevenciót komolyan veszik

Hírek 2023.05.03 Forrás: Dr. Rose
Egy hely, ahol a prevenciót komolyan veszik

A jóga erősíti és nyújtja az izmainkat, javítja az egyensúly érzékünket, a legjobb stresszoldó technikák egyike.

Az egészségmegőrzésnek, a betegségmegelőzésnek számos eszköze van. A legfontosabbak a rendszeres szűrővizsgálatok, amelyekkel a leggyakrabban előforduló betegségek időben felderíthetőek. Sok magánegészségügyi ellátó szolgáltatásai között szerepelnek is ezek a szűrések, azonban igen kevés, ha nem egyedüli az az ajánlat, amelyet a Dr. Rose Magánkórház kínál a szűrések mellett prevencióként a pácienseinek és saját kollégáinak: ingyenes jógaórákat Magyarország egyik legismertebb jógaoktatójával.

A jógaórákat a kórház 250 négyzetméter alapterületű, egyedi adottságú tetőteraszán tartják, nyári időszakban heti rendszerességgel.

A jóga megváltoztatja az egészséges életről alkotott képünket:

 • erősíti és nyújtja az izmainkat,
 • javítja az egyensúly érzékünket,
 • a legjobb stresszoldó technikák egyike,
 • javítja a testtartásunkat,
 • javítja a légzésünket és növeli a tüdő kapacitását.

A jóga gyakorlatokat bárhol elvégezhetjük, minden korosztály számára ajánlott mozgásforma. Végezhetjük akár közösen, a csoport támogató erejét, pozitív energiáit kihasználva, akár egyedül otthon, a napi munka-család-háztartás feladatai közé beleszorítva – egy a fontos, hogy csináljuk, rendszeresen, heti több alkalommal!

„A jóga 2000 éves módszer, rendszeres gyakorlása a testi-lelki egészségünk megőrzését, helyreállítását segíti” – emelte ki Dr. Junger Éva, a Dr. Rose Magánkórház járóbeteg-ellátás vezetője. – „A mindennapos rohanás közben különösen fontos a minket érő stressz levezetése, szorongások oldása, hogy aktívan tegyünk a lelki egyensúlyunk stabilitásáért. Emellett a jógagyakorlatok segítenek a sok órás monitoros ülőmunka során bekötött ízületeink kilazításában, tartást javító izmaink erősítésében, általános jóllétünk megteremtésében, de például a vérnyomást csökkentő, immunitást erősítő hatását is leírták. A szív- és érrendszer szempontjából további előnyt jelentenek a dinamikusabb, pulzusszámot jobban emelő gyakorlatok.”

Egyre több tanulmány szól arról, hogy a különböző betegségek egyik legnagyobb rizikófaktora a mozgásszegény életmód.

Prof. Dr. Hangody László, a Dr. Rose Magánkórház ortopéd traumatológusa szerint a túlsúly és a mozgásszegény életmód a belsőszervi betegségek melegágya. A mozgásszegény életmód hosszú távú hatásai egyértelműek és nyilvánvalóak. A mozgásszervi betegségek az élet hosszúságát is meg tudják határozni. A vezető halálokok között szerepel az időskori elesés, a combnyaktörésből fakadó másodlagos halálozás. Minél később kerülnek az ízületek olyan állapotba, hogy már nem alkalmasak az aktív mozgásra, annál hosszabb életet tudunk megélni. Ennek megfelelően a legfontosabb üzenet: odafigyeléssel igenis tudjuk saját élettartamunkat befolyásolni.

Prof. Dr. Préda István, a Dr. Rose Magánkórház kardiológusa szerint egészségünk legalább 50%-ban a saját kezükben van. Az egészség megőrzést elsősorban a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozás megtartása teszi leginkább lehetővé. A kardiológusok a mediterrán diétát részesítik előnyben: húsok közül elsősorban a sovány húsok, a szárnyasok és a hal fogyasztás, valamint a rostos zöldfélék fogyasztása, és a megfelelő testsúly tartása a fontos. Ugyanúgy, mint a rendszeres testmozgás: ha valaki naponta 15 percet mozog, csak ez önmagánban 15-20%-ot hozzátesz saját életkilátásaihoz.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink