• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egyelőre nincs ismert gyógymód a koronavírus kezelésére

Lapszemle 2020.02.06 Forrás: nepszava.hu
Egyelőre nincs ismert gyógymód a koronavírus kezelésére

Eddig több mint 24 ezer embert fertőzött meg, és csaknem ötszáz halálos áldozatot követelt a betegség.

"Most érkeztem Prágán keresztül Sanghajból, igazából csak az útlevélvizsgálat és a csomagkiadás alkalmával találkoztam még magyarokkal, meg persze a repülőgépen. De nem volt semmi negatív tapasztalatom. Szerencsére Prágában sem. Nem történt olyan, hogy valaki nem mert mellém ülni, mert kínai vagyok"– mondta Jie, akivel a Liszt Ferenc Repülőtér egyik büféjében beszélgetett a Népszava munkatársa.

Maszkot nem visel, mint mondja, nem tart attól, hogy megfertőződne, Európában főleg nem. Otthon azért megteszi a szükséges óvintézkedéseket. Mint meséli, a maszk mellett egyre többen kezdtek el védőszemüveget is viselni Kínában, lehet, hogy ő is ezt teszi majd, de még nem döntött. A reptér egyébként éli a maga megszokott – hétköznap délelőtt lévén nyugodt, mérsékelten forgalmas – életét. Maszkos embert keveset látni, a reptér dolgozói közül is csak néhányan viselik. Egy takarítónőtől megtudom, egyedül nekik írták elő kötelezően viselését – ettől függetlenül közülük is van, aki nem vette fel. 

- Én naponta 800 emberrel utazom összezárva, mégsem félek a koronavírustól. Szerintem az influenza sokkal veszélyesebb, de abból soha senki nem csinál pánikot– ezt egy fapados légitársaság stewardesse válaszolja kérdésemre, miszerint fél-e a koronavírustól.

- Csak nevetségesek lennénk tőle, és úgysem használna semmit – ezt már a vendéglátóhely pultosai mondták nevetve, amikor őket kérdezem a maszkkal kapcsolatban. Az utasfelvételi pultnál egy fiatal lány azt mondta, a maszkot ő is fölöslegesnek tartja. A cégtől kézfertőtlenítőt kaptak, azt többször is használja, egyébként pedig a kollégái közül is csak azok viselnek jellemzően maszkot, akik Kínából érkező járatokkal foglalkoznak. Úgy tudja, péntekig még érkeznek repülők közvetlenül Sanghajból. Belefutok egy kínai légitársaság magyar alkalmazottaiba is, maszkot ők sem viselnek, azt mondják, semmilyen különleges intézkedést nem léptettek életbe a cégnél, saját tapasztalataik alapján nem is tartanák azt szükségesnek. Végül azért csak találkozom három lánnyal, akiken maszk van, méghozzá nem is hétköznapi darab. Dél-Koreából jöttek, európai körúton vannak, pár napot töltöttek Budapesten, most Párizsba mennek tovább. A maszkot azonban csak a reptéren vették fel, tájékozódtak, tudták, hogy Magyarországon nincs fertőzés, így a városban nem is tartottak semmitől.  * A reptéren külön ellenőrzőkapukat állítottak fel a Kínából érkező járatok utasainak szűrésére. Valentinyi Katalin kommunikációs igazgató szerint eddig mintegy 900 embert vizsgáltak meg – mint ismert, Magyarországon még nem találtak fertőzött utazót. Az egészségügyi személyzet hőkamerákkal és elektronikus hőmérőkkel mindenkit egyenként vizsgál meg, ha valaki lázas lenne (ez persze bármitől, akár egy normál influenzától is előfordulhat), azt egyből egy elkülönítő helyiségbe viszik, a körülötte ülőket is értesítik és megkérik, hogy menjenek el orvoshoz. Az elkülönítőben a beteg csak addig marad, amíg a mentő elszállítja a Szent László Kórházba, ahol két hét karantén következik. Ez idő alatt kiderül, fertőzött-e az illető koronavírussal.

Követendőnek mondható az az összefogás, amellyel a világ kormányai, tudósai, kereskedelmi alapú vállalkozásai megpróbálnak válaszolni az új koronavírus okozta járvány kihívásaira, és úgy tűnik hamarosan elkészül a vakcina. Az amerikai székhelyű Gilead Sciences Inc., amely a HIV és a hepatitis C elleni gyógyszereket fejlesztette, a vuhani Kínai-Japán Barátság Kórházzal szövetkezve a Remdesivir nevű antivírus gyógyszert teszteli embereken. Az Egyesült Királyság kormánya 26 millió dollárt adományozott a nemzetközi, magán és közösségi szervezetek alkotta CEPI-nek, a Járványellenes Innovációs Koalíciónak, amely 2017-ben alakult vakcinák kifejlesztésére. Reményeik szerint 16 héten belül kísérleti állapotba kerülhet egy új szer. A CEPI igazgatója szerint ez ilyen esetben merész határidő, ugyanakkor tudósok figyelmeztetnek, hogy új vakcinák kifejlesztése minimum egy évig tart. A Johnson & Johnson’s is jelezte, hónapokon belül elkészülhet a vakcinájuk, de ennek kereskedelmi forgalomba kerüléséig is eltelhet egy év. 

 

Legolvasottabb cikkeink