• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Egyetemi kutatások: így lehet növelni a sportteljesítményt

Hírek 2021.11.27 Forrás: MTI
Egyetemi kutatások: így lehet növelni a sportteljesítményt

A kutatások során olyan molekulákat is meghatároztak, amelyek befolyásolhatják a szívműködést, szívritmuszavarra hajlamosítanak.

A sportolói edzésmunka fejlesztésébe építhető eredmények születtek és infrastrukturális beruházások készültek el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével több mint négy éven át zajló, 1,4 milliárd forintos program részeként - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken.

A PTE közleményében azt írta, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program segítségével megvalósított együttműködés során a pécsi egyetem egészségtudományi karának vezetésével alakult konzorcium a Debreceni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen állított össze javaslatokat az egészség és a sportteljesítmény területén.

A mintegy négy és fél évig tartó projekt keretében a PTE-n sportdiagnosztikai labort alakítottak ki, amelyben több mint félezer sportoló terheléses vizsgálatát tudták elvégezni. Közölték: az eredményeket beépítették a sportolói edzésmunka fejlesztésébe, így az élsportolók esetében az ismételt mérésekkel folyamatos monitorozás lehetősége nyílt meg. A program részeként egy nagy pontosságú 3D testszkennert is fejlesztettek a PTE-n, az eszközzel pedig több mint ezer gyermek vázrendszerét, mozgásszervi elváltozásait vizsgálták meg.

A közlés szerint a projekt során elvégzett kutatások során olyan molekulákat is meghatároztak, amelyek befolyásolhatják a szívműködést, szívritmuszavarra hajlamosítanak, vagy a szívizom összehúzódó erejét fokozzák. A Debreceni Egyetem a sportolók és az edzők viselkedésmintázatát, a Szegedi Tudományegyetem a szívritmuszavarokra hajlamosító tényezőket vizsgálta - írták.

A kommünikében Ács Pongrácot, a PTE egészségtudományi karának dékánját, a projekt szakmai vezetőjét idézve közölték: a munka a továbbiakban egy tématerületi kiválósági programban folytatódik, és beépül a PTE "Technológiai és Innovációs Park" fejlesztésébe, továbbá a program elemeire lakossági szolgáltatás is épül a jövőben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink