• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyre több amerikai fiatal szív e-cigarettát 

Hírek 2019.02.13 Forrás: MTI
Egyre több amerikai fiatal szív e-cigarettát 

Másfél millióval több amerikai fiatal szívott e-cigarettát 2018-ban, mint az előző évben.  

Csaknem 4.9 millió amerikai tinédzser élt tavaly e-cigarettával - jelentette be a szövetségi betegségmegelőzési és -ellenőrzési hivatal (CDC). Robert Redfield, a CDC igazgatója újságíróknak hangsúlyozta: "a fiatalok e-cigaretta használatának egekbe szökő növekedése azzal fenyeget, hogy a dohányzás csökkentésében elért eddigi eredményeink semmivé foszlanak". Redfield szerint egy egész nemzedék válhat nikotinfüggővé.

Az adat arra késztette a dohánykereskedelmet is ellenőrző Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) vezetőjét, hogy új szabályozást javasoljon az e-cigaretták forgalmazására. Scott Gottlieb, az FDA vezetője elkeserítőnek nevezte az e-cigaretták növekvő elterjedését. "Attól tartok, hogy ez a tendencia 2019-ben is folytatódik, következésképpen kénytelenek vagyunk a szabályozást érintő néhány kemény döntést meghozni" - fogalmazott Gottlieb újságíróknak. Hozzáfűzte, hogy szerinte egyetlen fiatalnak sem szabadna dohányoznia, vagy bármilyen, nikotint tartalmazó terméket használnia. Gottlieb azonban egyelőre nem közölte, hogy milyen intézkedésekkel kívánják szabályozni, illetve visszafogni az e-cigaretták fogyasztását.

Az Altria - amely a világ egyik legnagyobb dohányvállalata - tavaly csaknem 13 milliárd dollárt fektetett be egy e-cigarettát gyártó cégbe. Tizenhat amerikai kutatóintézet pedig - amelyek közül 11 intézmény adományokat kap dohánygyártóktól - a múlt héten az FDA-hoz címzett nyílt levélben szorgalmazta, hogy ne szabályozzák az e-cigaretták forgalmazását. Azzal érveltek, hogy a szabályozás munkahelyeket szüntetne meg.

Mindeközben az Európai Bizottság úgy döntött, hogy február 20-án nyilvántartásba veszi azt az európai polgári kezdeményezést, amely szigorú termékminőségi előírásokat, biztonsági és gyártási normák kötelező betartását, valamint a fiatalok védelmét biztosító felelős forgalmazási szabályokat követel az elektronikus cigarettánál - közölte az uniós bizottság kedden. A Követeljük az elektronikus cigaretta intelligensebb szabályozását! elnevezésű kezdeményezés olyan egyedi jogszabály kialakítására irányul, amely egyértelműen elkülöníti az elektronikus cigaretta-termékeket a dohánytermékektől és a gyógyszerektől - közölték.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó európai bizottsági döntés csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság az eljárás ezen szakaszában nem vizsgálta, hogy az elektronikus cigarettában lévő folyadék mennyire ártalmaz az egészségre. A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Ha a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. Eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés hivatalos nyilvántartásba vétele után lehetővé teszi, hogy egymillió - és a tagállamok legalább negyedéből származó - ember felkérje az Európai Bizottságot jogi aktusokra vonatkozó javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink