• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Életmentő készülékekhez jutott a Heim Pál Gyermekkórház

Hírek 2023.01.17 Forrás: Weborvos
Életmentő készülékekhez jutott a Heim Pál Gyermekkórház

A készülékek a jövőben elősegítik majd a kezelések eredményességét, másrészt csökkentik a mellékhatások, szövődmények valószínűségét.

A Gyermekleukémia Alapítvány 2022. évvégi adománygyűjtése során 5 millió forint gyűlt össze, melyből a szervezet 5 db PrefusorSpace infúziós gyógyszeradagoló készüléket vásárolt a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Onkológiai Osztálya részére - tudatta a civil szervezet közleményben.

A leukémiás és daganatos betegek ellátásánál kiemelt fontosságú a kemoterápiás készítmények, illetve az infúziók precíz adagolása. A pontatlan adagolás ugyanis a gyógyszerek hatékonyságának csökkenéséhez, és akár a gyógyszerek által okozott mellékhatások fokozódásához vezethet.

Az infúziós pumpák alkalmazásával a Heim Pál Gyermekkórház leukémiás gyermekeket ápoló személyzete a gyógyszer adagját óra/perc pontossággal be tudja majd állítani. A napi folyadékbevitel hasonló pontosságú szabályozása sem jelent majd problémát a készülékek használatával.

„A daganatok, leukémiás betegségek ellátásában alkalmazott, nemzetközi tanulmányokhoz csatlakozó protokollok ilyen precíz gyógyszer, illetve folyadék bevitelt kívánnak meg. A napjainkban alkalmazott, korszerű kemoterápiás kezelések kivitelezése – az mondható –, hogy elképzelhetetlen ilyen készülékek segítsége nélkül. Különösen érvényes ez a gyermekellátásnál, mivel itt viszonylag kisebb gyógyszer- és folyadékmennyiség pontos adagolására van szükség.

A támogatásnak köszönhetően a beszerzett készülékek a jövőben elősegítik majd a kezelések eredményességét, másrészt csökkentik a terápiás beavatkozásokat esetlegesen kísérő mellékhatások, szövődmények kialakulásának valószínűségét” – mondta dr. Péter György, osztályvezető főorvos.

A leukémia a rák egy különleges fajtája, mely a csontvelő vérképző szöveteiben alakul ki. A leukémiás sejtek megjelenésével párhuzamosan a fehérvérsejtek száma hirtelen megnő, ugyanakkor az egészséges vörös- és fehérvérsejtek száma csökken, ez megakadályozza a normális sejteket a fertőzések leküzdésében.

Szerencsére a gyermekleukémia ma már 80%-ban gyógyítható betegség, ám a kórházi kezelések és a beteg gyermek ápolása jelentős terhet ró a családokra. A Gyermekleukémia Alapítvány (korábban Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány) ezeket a nehézségeket igyekszik megkönnyíteni a beteg gyermekek és családjaik számára.

Családtámogatási programjuk keretében az alapítvány jelenleg is fogadja a nagylelkű támogatásokat az alábbi módokon: rendszeres adományozóvá válhatunk a leukemia.hu oldalon keresztül, saját bankunkban a rendszeres átutalás beállításával a 11702036-20689775 számlaszámra, illetve egyszeri adományozásra és csekken keresztüli támogatásra is van lehetőségünk - írták.

Legolvasottabb cikkeink