• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Tavaly rekordszintű volt a gyógyszerhiány Hollandiában

Hírek 2023.01.17 Forrás: MTI
Tavaly rekordszintű volt a gyógyszerhiány Hollandiában

A készletezésre vonatkozó szabályokkal nem tudják megszüntetni a gyógyszerhiányt, mert Hollandia egyre inkább függ az importgyógyszerektől.

Tavaly rekordszintű volt a gyógyszerhiány Hollandiában, főként a gyártással, az ellátással és a minőséggel kapcsolatos problémák miatt - írta hétfőn a Dutchnews hírportál, a Holland Királyi Gyógyszertudományi Társaságra (KNMP) hivatkozva.

A hírportál szerint a holland gyógyszertárak tavaly több mint 1500 alkalommal jeleztek gyógyszerhiányt, amelyről akkor kell beszélni, ha egy gyógyszer beszállítási ideje meghaladja a két hetet. A KNMP felmérésében az áll, hogy a gyógyszertárak az esetek 57 százalékában 10 héten belül pótolták a hiányt, ám legtöbbször úgy oldották meg a problémát, hogy a betegeknek az eredetileg felírt gyógyszer egy másik változatát adták ki.

A gyógyszerhiány csökkentése érdekében a holland kormány január 1-jétől új szabályokat léptetett életbe, amelyek arra kötelezik a gyógyszerkereskedőket, hogy elégséges készletet tartsanak fenn az összes gyógyszertípusból, azonban az egészségügyi felügyelőség csak jövő évtől kezdi el szigorúan ellenőrizni ezt a kötelezettséget.

A Dutchnews egy holland gyógyszergyártó cég, a Tiofarma igazgatóját, Hans Waalst idézte, aki úgy vélte, hogy a készletezésre vonatkozó szabályokkal nem tudják megszüntetni a gyógyszerhiányt, mert Hollandia egyre inkább függ az importgyógyszerektől. Hollandiában már csak 20 gyógyszergyártó cég van, miután csődbe ment az Innogenerics, az egyetlen, kizárólag a holland piac számára generikus gyógyszereket gyártó cég.

A generikus gyógyszerek, azaz a márkanévvel ellátott gyógyszerek egyenértékű helyettesítői eddig Hollandiában voltak a legolcsóbbak Európa-szerte, azonban az elmúlt öt évben gyártási mennyiségük mintegy a felére csökkent, és az ország egyre inkább a kínai, az indiai és a spanyol gyártók importjára támaszkodik.

A holland egészségügyi minisztérium az ANP holland hírügynökséggel közölte, hogy a gyógyszerhiányt Európa-szerte orvosolni kell. "A hiány globális probléma, és csak nemzetközi szinten lehet megoldani" - közölte a tárca szóvivője.

Legolvasottabb cikkeink