• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhízás terén a dicstelen elsők vagyunk

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Míg századunkban e golyóbison milliók halnak éhen, addig a túltápláltság és különböző következményei időzített bomba másutt.

Óriási méretű elhízás-válság fenyegeti a világot. Földünkön 1 milliárd túlsúlyos és 475 millió elhízott ember él. Számuk, ha nem teszünk ellene semmit, 2030-ra megduplázódik, elképesztő terheket róva az érintett országok gazdaságára, egészségügyére. Sok egyéb között erről volt szó az Aesculap Akadémián tartott XV. MOMOT Kongresszuson, a hazai elhízástudomány vezető társaságának tanácskozásán.

A 2007-ben Prof. dr. Bedros J. Róbert által megálmodott és alapított Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság végzi - az EMMI fennhatósága alá tartozó Nemzeti Vizsgabizottság felkérésére a hazai obezitológus licencvizsgáztatást is. Bedros professzor, a Társaság elnöke, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója által életre hívott és irányított Országos Obezitológiai Centrumban az obezitológus diplomát megszerezni vágyó szakorvosok vizsgára történő képzését, felkészítését is, a közlönyben meghatározott feltételek szerint végzi.

- Hogyan értékeli a most tartott kongresszust?

- Minden szerénytelenség nélkül mondom, hogy hoztuk a megszokott emelt színvonalat, rendkívül magas szakmai előadásokat hallgathatott a nagyszámú érdeklődő. Szakmai munkájukhoz sok újdonságot, segítséget kaphattak a résztvevők. Olyan információkat, amelyeket saját szakterületükön a mindennapi munkájuk során majd a betegek érdekében kamatoztathatnak!

- Nem először veszek részt MOMOT kongresszuson. Nem tagadom az Önök rendezvényei mindig teltházasak, s ami meglepő, szinte teltházas a tanácskozás. Zárásakor csaknem többen vannak a teremben, mint reggeli megnyitón.

- Így igaz, továbbá az is, hogy a hallgatóság folyamatosan kérdez, érdeklődik, nagyon hasznos interaktív beszélgetés alakul ki az előadók és a résztvevők között! Mindig "túlórázunk", s nem az előadások csúszása miatt, hanem a hallgatóság érdeklődése okán. Nem titkolom, nagy öröm ez számomra!

- A XV. MOMOT kongresszuson kik voltak előadók?

- Akadémikusok, professzorok, egyetemi tanárok, profilvezetők, vagyis a szakma kiválóságai. Hálás vagyok az előadóknak, hogy mondandóikkal az elhízás elleni nehéz harcban segítik a társaságunk szakmai törekvéseit.

- Ezek után, hogyan látja a magyarok táplálkozási „helyzetét"?

- Nagyon elkeserítőnek..! Hazánk az elhízás terén egy 2014-es vizsgálat alapján az OECD országok közül az USA és Mexikó után 28,5%-kal a 3. helyen áll. De ez a dobogós hely az uniós országok között bizony a nem túl dicsőséges 1. helyet jelenti! Amennyiben a túlsúlyt és az elhízást együtt nézzük, kiderül, hogy mára már az összlakosság több mint 60%-a ebbe a csoportba tartozik!

- Mire hívná fel a lakosság figyelmét?

- Arra legfontosabb bizonyított tényre, hogy az elhízással - a BMI függvényében - egyre nagyobb arányban nő az elhízás kísérőbetegségeinek kockázata. Másként fogalmazva, nő a megbetegedési és a halálozási arány is. Emellett beszélni kell az elhízással járó társadalmi és súlyos gazdasági hatásokról is, melyek komoly terhet jelentenek! Csak egy németországi adat: már 2002-ben 10,5 milliárd eurót költöttek az elhízás teljes költségére, ami a GDP 0,49%-át tette ki. Ez elképesztően magas szám.

- Orvos szakmailag hogyan foglalható össze a fogyókúra haszna?

- Egyetlen mondattal: 10%-os testsúlycsökkenés 20-30-50%-kal is csökkentheti a különböző betegségek halálozási arányát, valamint 10-15%-kal a nagy rizikófaktorok – lásd koleszterin, triglicerid – szintjét! Ez a kulcsa minden fogyókúrának, amiért mindenképp indokolt!

- Milyen sikerélményt „gyűjtött be" a XV. MOMOT kongresszuson?

- Két dolgot is. Az egyik, hogy sikerrel vizsgáztattunk le egy kollégát, így tovább bővült az igazi, államilag is elismert obezitológusok száma. A betegek érdekében tehát a MOMOT által kialakított Országos Obezitológus Hálózat tovább terjeszkedik. A másik: most adtuk ki gyönyörű keménykötésben Egészségedre címmel! 1500 példányban az EFi támogatásával, a második országos receptverseny nyerteseinek műveiből összeállított kötetet.

– A MOMOT hagyományos nagy tavaszi kongresszusát mikor rendezik meg?

- 2016. március 18-19, a megszokott szép és korszerű helyszínen, a T-Com székházban. Természetesen minden érdeklődött szeretettel várunk. A rendezvény dátumát ajánlatos már most a naptárba bejegyezni!