• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Elkezdődött a 2021/22-es tanév a Semmelweis Egyetemen

Hírek 2021.09.01 Forrás: Semmelweis Egyetem
Elkezdődött a 2021/22-es tanév a Semmelweis Egyetemen

A hat karon mintegy 3200 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2021/22-es tanévben.

„Kivételes hivatást választanak azok, akik az orvos- és egészségtudomány mellett kötelezik el magukat” – köszöntötte dr. Merkely Béla rektor az új hallgatókat a Semmelweis Egyetem ünnepélyes tanévnyitóján a Művészetek Palotájában. A hat karon mintegy 3200 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2021/22-es tanévben, közülük minden harmadik az angol, illetve a német nyelvi programban.

A tanévnyitó ünnepségen vehette át a Semmelweis Budapest Awardot dr. Gloviczki Péter nemzetközi hírű érsebész, emellett a rektor Pro Universitate és Kiváló Oktató elismeréseket is átadott. Az ünnepség keretében kooperációs szerződést írt alá a Semmelweis Egyetem és a hamburgi Asklepios Medical School a német hallgatók képzésével kapcsolatos sikeres együttműködés további meghosszabbításáról. A nap zárásaként hálakoncerttel köszöni meg az intézmény az egyetemi dolgozók és hallgatók részvételét a COVID-19 elleni küzdelemben.

Dr. Merkely Béla rektor beszédében felidézte, hogy néhány nap híján pontosan másfél évvel ezelőtt jelent meg az új típusú koronavírus Magyarországon, a Semmelweis Egyetem pedig már a járvány kezdetén a vírus elleni harc élére állt, amelyben munkatársak és hallgatók egyaránt részt vállaltak. „Azt, hogy visszatérhettünk hagyományainkhoz, és több ezer elsőéves hallgatónk jelenlétében nyithatjuk meg a 2021/22-es tanévet, a védőoltásoknak köszönhetjük” – jelentette ki a rektor.

Emlékeztetett arra, hogy az egyetemen az elsők között indult el a COVID-19 elleni vakcináció 2020. december 26-án, és azóta is az ország egyik legnagyobb oltóközpontjaként működik az intézmény, amelynek polgárai eddig több mint 376 ezer vakcinát adtak be. „Egyetemünkön belül szinte 100 százalékos az átoltottság, dolgozóink és hallgatóink már a kezdetektől ebben is példát mutattak a társadalomnak, felelősséget vállalva egymás, és a ránk bízott betegek biztonságáért” – emelte ki.

Az egyetem a betegek ellátásában is zászlóshajóként vett részt, a klinikák mintegy 12 ezer fekvő- és járóbeteget láttak el a koronavírussal összefüggésben. „Kivételes hivatást választanak azok, akik az orvos- és egészségtudomány mellett kötelezik el magukat” – emelte ki a rektor az elsőéves hallgatókhoz szólva, egyértelművé téve azt is, hogy ezen a területen a képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás és vizsgák nélkül. Felidézte, hogy a Semmelweis-hallgatók – átérezve a gyógyító hivatást választók felelősségét – a pandémia kezdete óta részt vállaltak tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben – közülük több ezren voltak ott a betegágyaknál, a PCR-szűrésekben, az oltópontokon. Bizonyos értelemben a COVID-19 elleni küzdelemben való részvétellel egy minden korábbinál intenzívebb jelenléti oktatás valósult meg, amelyet új, gyakorlatorientált kurrikulum-reformunk is lehetővé tett – vélte a rektor. Dr. Merkely Béla arra is felhívta az új hallgatók figyelmét, hogy bármilyen fejlett is legyen a tudomány, bármilyen modern technológia is áll a gyógyító szakember rendelkezésére, a betegre való figyelem nem csökkenhet – erről is szól az orvosi eskü.

Dr. Merkely Béla kitért az augusztus 1-jével megvalósult fenntartói modellváltásra is. Mint hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem már most is Magyarország és a régió vezető orvos- és egészségtudományi egyeteme, az alapítványi modellel elérhető rugalmasabb struktúra megadja a kellő mozgásteret a további fejlődésünkhöz. „A modellváltással hétmérföldes csizmát vettünk fel, hogy még nagyobb lépésekkel haladhassunk célunk felé, ami a világ legjobb száz egyeteme, Európa legjobb 5 gyógyító egyeteme közé való bejutás” – fogalmazott a rektor.

„A Semmelweis Egyetem mögött álló több mint 250 év sok mindennel gazdagított bennünket, az intézmény mindig is fontos szerepet töltött be Magyarország életében, a tudományos kutatás és a nemzetközi presztízs szempontjából is. Nem véletlen, hogy egyes szakegyetemi rangsorok szerint ez a legjobb magyar felsőoktatási intézmény, ahol nemcsak az ország, de Közép-Európa legjelentősebb és legnemzetközibb orvos- és egészségtudományi képzése zajlik ” – emelte ki a tanévnyitón mondott beszédében dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Kitért arra, hogy Magyarország stratégiai céljainak elérésében fontos szerep hárul a felsőoktatási intézményekre, csak úgy válhat az ország éllovassá, ha olyan versenyképes egyetemei vannak, mint amilyen a Semmelweis.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi időszak egyedülálló a hazai oktatás történetében, a rendelkezésre álló források és a fejlesztések volumene tekintetében is. A fejlesztési források azonban csak erre alkalmas működési modellben tudnak megfelelően hasznosulni; ezt szolgálja a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi modell, amely megnövekedett mozgásteret és lehetőségeket biztosít az egyetemeknek. Idén szeptembertől több mint 180 ezer hallgató kezdi meg tanulmányait modellváltó intézményben – tette hozzá. Dr. Palkovics László rámutatott: a reformok egyszerre szolgálják a felsőoktatás versenyképességét és az egyes egyetemek érdekét. A Semmelweisen számos fejlesztés valósulhat meg a következő 10 évben a kormány támogatásával, 2030-ra szintekkel léphet még feljebb az egyetem az infrastruktúra korszerűségében, a képzésben és a nemzetközi kapcsolatokban, és akár vezető szerepre tehet szert az egészségügyi, egészségipari, adat-alapú paradigmaváltás támogatásában.

A miniszter méltatta az orvosképző egyetemek járvány elleni küzdelemben vállalt szerepét is, kiemelve, hogy a COVID betegek 20 százaléka egyetemi klinikákon gyógyult, valamint a hallgatók helytállását is. „Az orvosképző egyetemek dolgozói és hallgatói nélkül nem sikerült volna időben is gyorsan lépnünk. A járványkezelés korántsem lett volna ilyen sikeres, ha nem számíthatunk az egyetem részvételére a védekezésben” – jelentette ki a miniszter.

Orbán Gábor, az egyetemet az augusztus 1-ji modellváltás után fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az, hogy a tanévet most elkezdő hallgatók a kitartó munka végén egy rendkívül nagy presztízsű intézményben szerezhetik majd meg a diplomájukat nemcsak a szakmai karrierjükben nyit komoly távlatokat, és a személyes tudást növeli, de a magyar szellemi tőkét is gyarapítja majd. Kitért arra is, hogy a világjárvány jelentősen felértékelte az egyetemen folyó munkát is, a Semmelweis élen járt a COVID-tesztelésben, a betegellátásban, később az oltásokban, és mindvégig vezető szerepet játszott a társadalmi kommunikációban, amin egy válsághelyzetben mindig nagyon sok múlik. A modellváltásról az alapítvány elnöke úgy fogalmazott: ez egy fontos mérföldkő a jövő építésében, ami egyedülálló fejlődési lehetőséget nyit; a kuratórium feladata és felelőssége, hogy ezzel a lehetőséggel a lehető legjobban tudjon élni az egyetem.

„Hisszük, hogy a modellváltás megfelelő keretet és támogatást ad majd az egyetem vezetésének a teljesítmény további növeléséhez, a tudományos színvonal emeléséhez, az egyetemi célkitűzések mindenkori megvalósításához. Meggyőződésem, hogy a modellváltással járó nagyobb rugalmasság és növekvő gazdálkodási szabadság új lendületet ad az egyetemi fejlesztések megvalósításához, az ipari együttműködésekbe és világszínvonalú kutatási projektekbe való bekapcsolódáshoz” – jelentette ki a kuratóriumi elnök.

A beszédek után a Semmelweis Egyetem első évfolyamára beiratkozó hallgatók fogadalomtétele következett három nyelven, magyarul, angolul és németül.

Az ünnepélyes tanévnyitó keretében adta át dr. Merkely Béla rektor az egyetem nagy presztízsű nemzetközi díját, a Semmelweis Budapest Awardot dr. Gloviczki Péter érsebész professzornak, a Mayo Klinika nyugalmazott egyetemi tanárának, a Journal of Vascular Surgery főszerkesztőjének. Dr. Gloviczki Péter pályája a Semmelweis Egyetemről indult, majd az érsebészet számos területének nemzetközileg elismert szakértőjévé vált, munkáját számtalan kitüntetéssel ismerték el az egész világon. Dr. Gloviczki Péter – aki a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumának tagja is – a díj 2020. évi kitüntetettje, a járványhelyzet miatt vehette át most az elismerést.

Az ünnepségen történt meg az Asklepios Medical School (AMC) és a Semmelweis Egyetem között létrejött új kooperációs szerződés aláírása. Az Európában egyedülálló, 2008-ban indult együttműködés keretében a Semmelweis Egyetem német nyelvű általános orvosképzésében részt vevő hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy harmadévtől a képzés pre-klinikai és klinikai részét Hamburgban folytassák. Tanulmányaik végén a diákok a Semmelweis Egyetem Európai Unióban is elismert általános orvosi diplomáját vehetik át.

Ezt követően Tripolszky Bálint, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke köszöntötte az elsőéveseket. Beszédében szólt arról, hogy a hallgatók választásukkal az emberek szolgálatára szegődtek, mellyel egyértelmű értékválasztást tettek. „Ti már a gyakorlati oktatást előtérbe helyező kurrikulum-reform előnyeit élvezve és az ígéretes perspektívákat kínáló modellváltás megvalósultával kezdhetitek meg tanulmányaitokat. Átfogó kollégiumi felújítások zajlanak, valamint a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően bővebb hallgatói terek fogadnak benneteket” – fogalmazott.

Az ünnepség zárásaként a Medikus Zenekar Beethoventől az István király nyitányt adta elő. A járványhelyzet okán a MÜPA-ban zajló eseménnyel párhuzamosan a Nagyvárad téri Elméleti Tömb Dísztermében élőben volt követhető az esemény.  

A tanévnyitó estéjén 19 órától ugyancsak a Művészetek Palotája nyújt helyszínt a Semmelweis Egyetem által szervezett Hálakoncertnek, amelyen az egyetem Medikus Zenekarának előadása csendül fel. A koncert azok előtt a Semmelweis Polgárok előtt tiszteleg, akik az új típusú koronavírus magyarországi megjelenése óta elkötelezetten küzdenek a járvány okozta kihívásokkal. Az eseményt dr. Merkely Béla rektor nyitja meg, aki egy rövid, a COVID-19 elleni harc pillanatait felelevenítő videóval is köszönetet mond az egyetem polgárainak, munkatársainak és hallgatóinak.

Fotó: Semmelweis Egyetem – Kovács Attila

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink