• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Érdemérem és kétmillió forint értékű díj a szakorvosoknak

Hírek 2023.02.25 Forrás: Weborvos Szerző:
Érdemérem és kétmillió forint értékű díj a szakorvosoknak

Prof. Bódis József: Nálam az nyer, akinek a pályázata egyértelműen a betegek érdekét szolgálja.

Nagyon sok olyan szakorvos dolgozik Magyarországon, akinek adaptálható ötletei vannak, aki úgy kommunikál a betegekkel, hogy azok nemcsak értik, hanem magukévá is tudják tenni orvosuk gondolatait. És itt élnek közöttünk azok a doktorok is, akik nemcsak szakmájuk szigorú protokollja alapján gyógyítanak, hanem a napi rutin mellett tudományos munkát végeznek és hangsúlyt fektetnek a prevencióra is. Időt, energiát szánnak arra, hogy bebizonyítsák, jobb megelőzni, mint orvosolni a bajt. Az ő jó gyakorlatukkal, új szakmai elképzelésekkel növelhetik az orvosi hivatás hatékonyságát.

A modern hazai gyógyszeripar megteremtője, Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából a róla elnevezett gyógyszeripari vállalat tavaly szakmai díjat alapított. A Richter Érdemérem Díjat és az azzal járó kétmillió forintos támogatást olyan orvosoknak, szakorvosoknak, gyógyszerészeknek szánják, akik kiemelkedően végzik munkájukat, akiknek adaptálható innovatív ötleteik vannak.

Tavaly, az első évben háziorvosok jelentkezhettek a díjra, idén már a szakorvosok is pályázhatnak. A díjat eldöntő ötfős zsűribe a szakma kiválóságait sikerült meghívni, egyikőjüket, Dr. Bódis József professzort, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük a részletekről.

Miért vállalta, hogy részt vesz a Richter Érdemérmet odaítélő zsűriben?

A Richter számos olyan programot indít, amelyet bárki örömmel támogat. Ráadásul, amikor orvosok elismeréséről van szó, különösen lelkes az ember. Hiszen azon kívül, hogy ez egy gyönyörű hivatás, minden elismerő szó, minden dicséret, minden kitüntetés megerősíti az orvost abban, hogy annak idején jól választott, hogy nagyszerűen végzi a munkáját. A szakma legjobbjai, akik kiérdemlik a betegek és olyan nagy presztízsű intézmények elismerését, mint a Richter példát is mutathatnak. Nem véletlen, hogy kitüntetés mottója „Honos alit artes”, vagyis az elismerés táplálja a tudományt.

A pályázatot 3 kategóriában hirdették meg. Ön szerint is fontos, hogy a szakorvosok jobban kommunikáljanak, nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre és a napi munka mellett tudományos, illetve innovatív tevékenységet is folytassanak?

Egy orvosnak mindig felkészültnek kell lennie, ezért folyamatosan képeznie kell magát. Jó esetben kreatív módon, úgy, hogy egy váratlanul felmerülő, általa észlelt problémára is választ tudjon adni. Ez a terület már érinti a kutatást, az innovációt. Nagyon fontos az is, hogy ha egy orvos találkozik egy beteggel, közérthető módon világítsa meg a pácienst érintő problémát, a megoldási lehetőségeket. Természetesen az a legjobb, ha minderre nincs szükség, mivel megelőztük a bajt. Ezt az elsődleges megelőzést a legnehezebb megérteni, hiszen egy ismeretlen jövővel szemben kell küzdeni. Ha már bekövetkezett a baj, de még nem súlyos, akkor is fontos, hogy minél előbb azonosítsuk a betegséget és adekvát módon kezeljük. Ha már elhatalmasodott a kór, akkor is nagyon fontos, értsük, mi miért történik, ahogy a gyógyulás után is elengedhetetlen, hogy felfogjuk, milyen lépések szükségesek a teljes felépüléshez. Ez kommunikáció nélkül nem megy!

Pontosan kik pályázhatnak?

A díjra pályázhat minden aktív klinikai szakágban szakorvosi képesítéssel Magyarországon tevékenységet folytató szakorvos. Közülük, ahogy már szó volt róla, három kategóriában hirdetünk győztest: az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató szakorvosa, az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató szakorvosa és az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző szakorvosa kap kitüntetést. Egyébként a háziorvosok és a szakorvosok után a jövőben a gyógyszerészeket is szeretné díjazni az érdemérmet alapító Richter.

Jár a díjjal esetleg valamilyen támogatás is?

Igen, az Érdemérem mellett kategóriánkként bruttó 2 millió forint értékű támogatást is kapnak a győztesek. A beküldött jó gyakorlataik pedig hozzáférhetővé válnak a www.richtererdemerem.hu weboldalon. Elképzelhető, hogy nagyon sok jó ötlet érkezik, épp ezért fenntartjuk a jogot, hogy egy vagy több különdíjat is átadjunk, ezek bruttó 500 ezer forinttal járnak.

Meddig van idejük a szakorvosoknak benyújtani a pályázatokat, és pontosan mit kell ezeknek tartalmaznia?

2023. március 12. éjfél a határidő, eddig kell elektronikusan benyújtani a jelentkezést a www.richtererdemerem.hu weboldalon található pályázati űrlap kitöltésével. A pályázóknak alapvetően azt a jó gyakorlatot kell bemutatnia betegtörténeteken keresztül, amit esetleg át lehet ültetni a mindennapok orvoslásába. De a résztvevő leírhatja azt is, hogy miben újszerű a tudományos munkája, mi a társadalmi és szakmai jelentősége.

Milyen szempontok alapján bírálja el a zsűri a pályázatokat?

Egyelőre még nem egyeztettünk a többiekkel, tehát csak a saját álláspontomat tudom elmondani. Én azt képviselem, hogy az egészségügyben a központi szereplő a beteg. Tehát én annak alapján fogom értékelni a pályaműveket, hogy azokban mennyire van jelen a beteg érdeke, hogy mennyire szolgálja a bennük szereplő ötlet, jó gyakorlat a beteg gyógyulását, jövőjét.

Mikor derül ki, hogy ki lett a győztes?

Az ünnepélyes eredményhirdetést és díjátadó gálaestet 2023. április 21-én pénteken rendezik Budapesten.

Legolvasottabb cikkeink