• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Érzékenyítő programok az autizmus világnapján

Hírek Forrás: MTI

Az Autisták Országos Szövetsége péntekre és szombatra egy éttermi programot is szervezett.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban két vetítést, számos étteremben pedig érzékenyítő akciót szerveznek pénteken és szombaton, az április 2-i autizmus világnapjához kapcsolódva, hogy ráirányítsák a társadalom figyelmét az autizmussal élők mindennapjainak nehézségeire. Az Uránia Nemzeti Filmszínház két vetítést is szentel az autizmus spektrumzavar témájának, este pedig a tavalyi évhez hasonlóan kékbe öltözik az épület - közölte a programokat koordináló Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) az MTI-vel.

A hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémiától a Március 15-e térig tartó Séta az autizmussal élőkért elnevezésű program után, a Cervantes Intézet és a Spanyol Nagykövetség jóvoltából a Maria és én című spanyol dokumentumfilmet láthatják a nézők az Urániában. A számos nemzetközi fesztivált megjárt alkotás azt mutatja be, hogy milyen kihívás elé állítja a szülőket, ha gyermekük autizmussal születik.

Ezt követően a Ló az erkélyen című osztrák családi film kerül műsorra, amelynek főszereplője a tízéves, Asperger-szindrómás Mika, aki imádja a matematikát, mindig igazat mond, és olyasmiket is észrevesz, amiket senki más.

A világnaphoz kapcsolódó Ragyogjon Kéken (Light It Up Blue) globális kampány keretében évről évre a világ számos olyan emblematikus épülete "öltözik" kékbe, mint a londoni Big Ben, vagy a New York-i Empire State Building.

Az AOSZ tájékoztatása szerint a Parlament kupolája helyett idén a szintén Budapest jelképének számító Gellért-hegyi Szabadság-szobrot világítják kékre április 2-án. Szolidaritását fejezi ki az autista emberekkel az Emberi Erőforrások Minisztériuma is oly módon, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának központi épülete (1054 Budapest, Akadémia utca 3.) kivilágításával csatlakozik az Autisták Országos Szövetségének "Ragyogj kéken!" kampányához.

Az Autisták Országos Szövetsége péntekre és szombatra egy éttermi érzékenyítő programot is szervezett. Az AutSense (autizmus-szenzitív) Éttermek kampányhoz történő csatlakozással a vendéglátóhelyek vállalták, hogy étlapjukat a szervezet olyan vizuális segítséggel gazdagítsa, amely biztosítja az autista emberek számára az "akadálymentes szolgáltatás" megvalósulását. Ezzel a vendégek megtapasztalhatják az autisták speciális szükségleteit. Az "autizmus-specifikusan" elkészített étlap mellett a vendégek az asztalokon és pultokon kihelyezett rövid ismertetőben bővebben is olvashatnak a fejlődési zavarról. A szóróanyagokból azt is megtudhatják, hogy miért nehéz egy autista ember számára az éttermi étkezés és hogyan lehet megkönnyíteni számukra az ott eltöltött időt a megérkezéstől a rendelésen át a távozásig.

A programban hagyományos éttermek, önkiszolgáló éttermek és szállodák is részt vesznek.

Az ENSZ által 2007-ben bevezetett világnap célja, hogy az autizmussal élők problémáira irányítsa a figyelmet. A becslések szerint ma Magyarországon 100 000, a világon több tízmillió ember él autizmussal, azzal a széles spektrumú, változatos formában jelentkező fejlődési zavarral, amelynek következtében a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül.

További programok itt találhatók