• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Észak-Írországban is megjelent a vírus

Hírek Frissítve 2020.02.28 Forrás: MTI
Észak-Írországban is megjelent a vírus

Erdélyben is megjelent a fertőzés, újabb tartományokat ért el a járvány Németországban.

Észak-Írországban is megjelent az új típusú koronavírus - közölte Michael McBride, a terület tisztiorvosa újságírókkal csütörtökön. Tájékoztatása szerint a vírust egy olyan páciens szervezetében mutatták ki, aki Dublint érintve érkezett vissza Olaszországból.

Chris Whitty, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság területén - nem számítva a később nyilvánosságra hozott északír esetet - tizenöt fertőzöttről tudnak.

Franciaországban szerda este óta majdnem duplájára - 18-ról 38-ra - emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma - közölte Olivier Véran francia egészségügyi miniszter.

Mindezt azzal magyarázta, hogy sikerült azonosítani a már ismert betegekkel korábban kapcsolatba került személyeket. Véran szerint tizenkét eset összefüggésben áll a kedd este Észak-Franciaországban elhunyt fertőzöttel. Mint mondta, három megbetegedést egy katonai támaszpontról jelentettek.

A tárcavezető szerint a hatóságok igyekeznek kordában tartani, illetve lassítani a vírus terjedését. Hangsúlyozta: Franciaország - 138 egészségügyi intézménnyel - felkészült a járványra.

Jerome Salomon, a francia egészségügyi tárca tisztségviselője később pontosította az adatokat: az eddigi 38 fertőzöttből ketten meghaltak, tizenketten felépültek, huszonnégyen továbbra is kórházi kezelésre szorulnak, kettőjük állapota súlyos.

Újabb tartományokat ért el a járvány Németországban

Újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre virradóra Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. A hivatalos adatok péntek reggeli összesítése alapján 32 vírushordozót tartanak számon Németországban.

Jellemző, hogy a fertőzöttek a vírus jelenlétének kimutatása előtti két héten - a lappangási időben - jártak Olaszországban, vagy kapcsolatba kerültek Németországban olyan olaszokkal, aki később fertőzöttnek bizonyultak.

Az esetek száma kedden indult növekedésnek, néhány nappal azután, hogy Olaszország északi részén kialakult a járvány európai gócpontja. A 16 német tartomány közül hatban van legalább egy fertőzött, a négy újabb tartomány mellett Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben. A keleti tartományokat, a volt NDK területét egyelőre nem érinti a járvány.

A szövetségi kormány válságstábja pénteken tárgyal további óvintézkedésekről.  El kell dönteni a többi között azt, hogy meg lehet-e tartani a szerte a világból tízezreket vonzó berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vásárát, amely az eredeti tervek szerint március 4-én kezdődik.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 82 ezret, a halálos áldozatok száma 2800 felett van. A járvány több mint 30 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

 

Kína második leginkább sújtott tartományában kevesebb a fertőzött, mint Dél-Koreában

A dél-kínai Kuangtung tartományban, amely az új típusú koronavírus-járvány második leginkább sújtotta területe az országban, kevesebb az összes fertőzött száma, mint Dél-Koreában - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölt adataiból.

A hivatalos kínai adatok szerint a 113 millió lakosú Kuangtungban a fertőzöttek száma szerda éjféltől csütörtök éjfélig egyetlen újabb esettel 1348-ra emelkedett, miközben az 51 milliós Dél-Koreából immár 2022 esetet jelentettek. A dél-kínai tartományban ráadásul a fertőzöttek közül már 919-en meggyógyultak csütörtök éjfélig, és 7 halálozásról adtak számot ugyaneddig. Dél-Koreában ezzel szemben már 13 ember veszítette életét a betegségben.

A dél-koreai hatóságok tájékoztatása szerint a helyi esetek csaknem fele kötődik a Sincshondzsi keresztény szektához. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap egy bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai hatóságok megkezdték a szekta Kínában tartózkodó tagjainak tesztelését, és vizsgálatot indítottak a Dél-Koreát megjárt tagok ügyében. A SCMP információi szerint a szektának mintegy 200 követője van a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Hupej tartományban és közel 20 ezer Kína-szerte.

A Sincshondzsi keresztény szektát a fővonalas egyházi intézmények titokzatos és unortodox gyülekezetként jellemzik. Li Man Hi, a szekta 89 éves alapítója a közösség korábbi tagjai szerint azt állítja magáról, hogy halhatatlan, és Isten utolsó pásztoraként írja le magát, akinek a státusza Jézuséhoz hasonló - írja a SCMP. A lap egy másik forrása pedig arról számolt be, hogy a közösség Kínában idén további 30 ezer tag toborzását tűzte ki célul.

A szekta egyik vuhani tagja a lapnak elmondta: a gyülekezet decemberben hagyott fel a közösségi tevékenységgel, miután tudomást szereztek egy akkor még ismeretlen betegség megjelenéséről. Az istentiszteleteket és más, közösségi eseményeket azóta az interneten végzik. A kínai hatóságok mindenféle vallási célú gyülekezést felfüggesztettek a járvány megfékezése érdekében.

Kínában, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, csütörtök éjfélig 329 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Az összes fertőzött száma ezzel 78 959-re emelkedett, közülük jelenleg 40 011-en állnak kezelés alatt, és csaknem 8 ezer beteg állapota súlyos. A halálos áldozatok száma ugyaneddig 2791-re nőtt, miközben már több mint 36 ezren gyógyultak fel a betegségből.

Erdélyben is megjelent a fertőzés

Két újabb koronavírusos betegről számoltak be péntek délután a romániai egészségügyi hatóságok. Egy 45 éves Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy 38 éves Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek. Amint Nelu Tataru, az egészségügyi minisztérium államtitkára egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta: a Máramaros megyei férfi február 25-én, kedden tért vissza Olaszországnak egy olyan vidékéről, amelyet az olasz hatóságok nem tartanak fertőzöttnek. Otthon rosszul érezte magát, ezért Máramaros megyében kórházba utalták, onnan légzési elégtelenség miatt szállították át Kolozsvárra.

A Temes megyei nő február 17-én járt az olaszországi Bergamóban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét.

Mindkét beteg esetében pénteken mutatták ki a koronavírusos fertőzést.

Prága: pánikra, élelmiszer-felvásárlásra semmi ok
Andrej Babis kormányfő szerint Csehország a koronavírussal kapcsolatban minden eshetőségre fel van készülve, ezért pánikra nincs semmi ok, és indokolatlan az utóbbi napokban rendkívüli módon megugrott élelmiszer-felvásárlás.

"Minden eshetőségre fel vagyunk készülve. Pánikra nincs semmi ok, indokolatlan, felesleges a tartós élelmiszerek felvásárlása" - jelentette ki a kormányfő Adam Vojtech egészségügyi miniszterrel közösen péntek délután Prágában tartott rendkívüli sajtóértekezleten.

A nagy csehországi élelmiszertbolt-láncok jelentései szerint a héten legalább napi 30-40 százalékkal megnövekedtek a lakossági élelmiszer-vásárlások. Sok tartós élelmiszer, egyebek között rizs, bab, húskonzervek, téliszalámik, étolajak, liszt stb., gyorsan eltűnik a boltok polcairól. A cégek azt állítják: áruhiány nem fenyeget, de problémák vannak az üzletek kiürülő polcainak folyamatos feltöltésével.

Babis szerint Csehországban eddig 154 személyt vizsgáltak ki koronavírus-fertőzés gyanújával, és mindegyik vizsgálat negatív eredménnyel zárult.

A cseh kormányfő szerint folyamatosan figyelik a koronavírus-járvány nemzetközi fejleményeit is, és ahol szükséges, reagálnak. Babis megjegyezte: a négy visegrádi ország illetékes képviselői várhatóan a jövő héten Prágában találkoznak, hogy megvitassák a koronavírus ellen szükséges egyeztetett fellépést, intézkedéseket.

Andrej Babis azt mondta: a cseh hatóságok mérlegelik, hogy megtartsák-e a jövő hétvégén Dél-Morvaországban a biatlon világbajnokságot, amelyre több mint százezer nézőt várnak, köztük több ezret például Olaszországból. Megjegyezte: az, hogy Genfben lemondták az idei nemzetközi autószalont, óvatosságra int.

Hétfőn Prágában ülést tart a cseh nemzetbiztonsági tanács, amelyen Adam Vojtech egészségügyi miniszter konkrét részletes javaslatot terjeszt elő a koronavírus-járvány elleni további védekezéssel kapcsolatban.

 

Legolvasottabb cikkeink