• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felfüggeszti kapcsolatát az örmény a magyar akadémiával

Hírek Forrás: MTI

A magyar kormány lépéseire válaszul kénytelenek felfüggeszteni az MTA-hoz fűződő viszonyukat.

Az Örmény Tudományos Akadémia (NAS) felfüggeszti kapcsolatait a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) amiatt, hogy a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet.

A NAS hétfői közleményéről az Armenia News-NEWS hírportál számolt be. Az EU- és NATO-tagállam Magyarország hatóságainak és Azerbajdzsánnak a megegyezése sokkolta és mélységesen felháborította az örmény tudósokat.

A NAS a magyar tudósokhoz fordulva reményét fejezte ki, hogy "hallatják hangjukat a (magyar) hatóságoknál, elítélik és helytelenítik az ügyletet".

A hírportál anyagában emlékeztettet arra, hogy Ramil Safarovot augusztus 31-én adta ki Azerbajdzsánnak Magyarország, ahol életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, mert 2004-ben álmában megölte örmény katonatársát. Hazatérésekor Bakuban ünnepélyesen fogadták, Ilham Aliyev államfő azonnal elnöki kegyelemben részesítette.

Az MTA nem tesz politikai nyilatklozatot
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) reméli, hogy az örmény akadémia döntése a kapcsolatok felfüggesztéséről rövid időre szól, és tudományos együttműködésüket mihamarabb "a korábbi baráti szellemben" folytathatják - közölte az MTA titkársága kedden az MTI-vel.

Mint írták, a sajtóból értesültek arról, hogy az Örmény Tudományos Akadémia "kénytelen felfüggeszteni kapcsolatait" az MTA-val, mert a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot.

"Örmény tudóstársaink helyzetét megértve és velük együtt érezve sajnálattal vesszük tudomásul" a hírt - olvasható az Akadémia közleményében. Az MTA szerint Ramil Safarov kiadása Azerbajdzsánnak jogi, politikai és lelkiismereti kérdés. A körülmények jogi szempontjait nemzetközi jogászok részletesen elemezték a sajtóban is, politikai nyilatkozatot pedig - ahogyan korábban sem - az Akadémia nem tesz - írták.

Úgy fogalmaztak: a lelkiismereti megnyilvánulás "mindenkinek személyes ügye, amelyet az MTA tagjai mind a magyar hatóságok, mind örmény tudóstársaik irányába egyénileg tesznek meg".