• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Felnőttkorban ajánlott védőoltások - útmutató háziorvosoknak

Hírek 2018.06.30 Forrás: Orvosok Lapja
Felnőttkorban ajánlott védőoltások - útmutató háziorvosoknak

Fél évszázada azért kezdtünk oltásokat adni, hogy leküzdjük a járványos fertőzéseket. Ma azért oltunk, hogy egészségesek maradhassunk.

Magyarországon a gyermekkori vakcináció példamutatóan jó hatékonyságú, ugyanakkor – más országokhoz hasonlóan – a felnőttkori vakcináció messze elvi lehetőségei alatt marad. Ennek egyik fő oka az orvostársadalom és persze a laikusok ismeretanyagának hiánya a vakcinációval, annak indikációjával, hatékonyságával kapcsolatban. Régen túl vagyunk már azon, hogy a védőoltások ügyét kizárólag „gyermekügyként” lássuk. Nyilvánvaló, hogy az évről évre elérhető újabb prevenciós lehetőségek nemcsak a kicsiknek, hanem éppen a felnőtteknek, egyes krónikus betegséggel küzdőknek is fontos egészség esélyt adhatnak. Nincs olyan életkor, élethelyzet, melyben ne lehetne az évről évre bővülő oltóanyag választékból személyre szabottan megelőzési lehetőséget ajánlani egészséges fiatalnak, szívbetegnek, krónikus betegnek, idősnek, utazónak – írta dr. med habil Mészner Zsófia PhD az Orvosok Lapja legfrissebb számában.

Az eltelt 30–40 év hihetetlen fejlődést hozott a védőoltások terén. Új tudományág jött létre: a vakcinológia, mely a védőoltások elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik – határterületi szubdiszciplínaként érintve az epidemiológia, a járványtan, az immunológia egyes részterületeit is. Számos felmérés igazolja, hogy a világhálón elérhető rengeteg információ ellenére is az emberek elsősorban a háziorvostól várnak tanácsot, útmutatást védőoltásokkal kapcsolatban is.

Fél évszázada azért kezdtünk oltásokat adni, hogy leküzdjük a járványosan terjedő fertőzéseket. Mára a helyzet döntően megváltozott – ma azért oltunk, hogy egészségesek maradhassunk. Célunk az is, hogy megőrizhessük a törékeny egyensúlyon függő, de éppen a védőoltásoknak köszönhetően igen kedvező járványügyi helyzetünket. Össze kell tehát fognunk, meg kell győzzük a hozzunk fordulókat arról, hogy a védőoltások biztonságosan, hatékonyan segítik egészségünk megőrzését.

A védőoltásokkal egyidősek a védőoltásokat ellenző nézetek is – ezek időről időre, nagyjából ugyanazt a tucatnyi tévhitet és kételyt fogalmazzák meg évtizedek óta. Igen fontos, hogy minden oltó orvos ismerje ezeket, fel legyen készülve hiteles, közérthető, tényeken alapuló információt adni a hozzá fordulóknak. Ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy – hasonlóan az orvoslás más területeihez – a védőoltásokkal kapcsolatban is az érzelmi hozzáállás, az orvosba vetett bizalom kulcskérdés. Hitelesen az tud érvelni a védőoltások mellett, aki saját maga is jó példával elől járva oltva van!

A letölthető táblázatot felnőttek ajánlott védőoltásokról azért készítettük el dr. jelenik Zsuzsannával és dr. Kulcsár Andreával három évvel ezelőtt, hogy a Felnőttkori védőoltások kézikönyvéhez (Medicina, 2015.) könnyen áttekinthető tájékoztató anyag is rendelkezésére álljon a háziorvosoknak. Fogadják szeretettel a táblázat frissített változatát! - írta a doktornő.

A táblázat itt található

Legolvasottabb cikkeink