• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Felnőttkorban ajánlott védőoltások - útmutató háziorvosoknak

Hírek 2018.06.30 Forrás: Orvosok Lapja Szerző:
Felnőttkorban ajánlott védőoltások - útmutató háziorvosoknak

Fél évszázada azért kezdtünk oltásokat adni, hogy leküzdjük a járványos fertőzéseket. Ma azért oltunk, hogy egészségesek maradhassunk.

Magyarországon a gyermekkori vakcináció példamutatóan jó hatékonyságú, ugyanakkor – más országokhoz hasonlóan – a felnőttkori vakcináció messze elvi lehetőségei alatt marad. Ennek egyik fő oka az orvostársadalom és persze a laikusok ismeretanyagának hiánya a vakcinációval, annak indikációjával, hatékonyságával kapcsolatban. Régen túl vagyunk már azon, hogy a védőoltások ügyét kizárólag „gyermekügyként” lássuk. Nyilvánvaló, hogy az évről évre elérhető újabb prevenciós lehetőségek nemcsak a kicsiknek, hanem éppen a felnőtteknek, egyes krónikus betegséggel küzdőknek is fontos egészség esélyt adhatnak. Nincs olyan életkor, élethelyzet, melyben ne lehetne az évről évre bővülő oltóanyag választékból személyre szabottan megelőzési lehetőséget ajánlani egészséges fiatalnak, szívbetegnek, krónikus betegnek, idősnek, utazónak – írta dr. med habil Mészner Zsófia PhD az Orvosok Lapja legfrissebb számában.

Az eltelt 30–40 év hihetetlen fejlődést hozott a védőoltások terén. Új tudományág jött létre: a vakcinológia, mely a védőoltások elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik – határterületi szubdiszciplínaként érintve az epidemiológia, a járványtan, az immunológia egyes részterületeit is. Számos felmérés igazolja, hogy a világhálón elérhető rengeteg információ ellenére is az emberek elsősorban a háziorvostól várnak tanácsot, útmutatást védőoltásokkal kapcsolatban is.

Fél évszázada azért kezdtünk oltásokat adni, hogy leküzdjük a járványosan terjedő fertőzéseket. Mára a helyzet döntően megváltozott – ma azért oltunk, hogy egészségesek maradhassunk. Célunk az is, hogy megőrizhessük a törékeny egyensúlyon függő, de éppen a védőoltásoknak köszönhetően igen kedvező járványügyi helyzetünket. Össze kell tehát fognunk, meg kell győzzük a hozzunk fordulókat arról, hogy a védőoltások biztonságosan, hatékonyan segítik egészségünk megőrzését.

A védőoltásokkal egyidősek a védőoltásokat ellenző nézetek is – ezek időről időre, nagyjából ugyanazt a tucatnyi tévhitet és kételyt fogalmazzák meg évtizedek óta. Igen fontos, hogy minden oltó orvos ismerje ezeket, fel legyen készülve hiteles, közérthető, tényeken alapuló információt adni a hozzá fordulóknak. Ugyanakkor azt is világosan kell látni, hogy – hasonlóan az orvoslás más területeihez – a védőoltásokkal kapcsolatban is az érzelmi hozzáállás, az orvosba vetett bizalom kulcskérdés. Hitelesen az tud érvelni a védőoltások mellett, aki saját maga is jó példával elől járva oltva van!

A letölthető táblázatot felnőttek ajánlott védőoltásokról azért készítettük el dr. jelenik Zsuzsannával és dr. Kulcsár Andreával három évvel ezelőtt, hogy a Felnőttkori védőoltások kézikönyvéhez (Medicina, 2015.) könnyen áttekinthető tájékoztató anyag is rendelkezésére álljon a háziorvosoknak. Fogadják szeretettel a táblázat frissített változatát! - írta a doktornő.

A táblázat itt található

Legolvasottabb cikkeink