• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fiatal magyar tudósok sikere Prágában

Hírek Forrás: MTI

A két díjazott fiatal pályázatát a kutatók éjszakáján pénteken lehet megszemlélni.

Fiatal magyar tudósok egy harmadik helyezést és egy különdíjat nyertek a Prágában most véget ért tehetségkutató versenyen. Hazánk megőrizte harmadik pozícióját az EU Fiatal Tudósok Versenye éremtáblázatán. A 25 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 126 pályázó között Magyarországot a legutóbbi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor bírálóbizottsági tag vezette - közölte a Magyar Innovációs Szövetség MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A négylépcsős európai ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb két-három pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. A kiválasztottak egy háromnapos prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei, szeptember 20. és 25. közötti európai döntőre 37 ország versenyzőit hívták meg Prágába. A döntőn 85 projekt közül a 18 éves Zsombori Balázs (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, Budapest) PictoVerb című pályázata harmadik lett és ezzel 3500 eurót nyert, az ugyancsak 18 éves Hegyesi Donát Sándor (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) pókerező robotja különdíjban részesült, így elutazhat Grenoble-ba, az Európai Szinkrotonsugárzási Intézetbe. A díjakat a cseh oktatási miniszter és a Cseh Tudományos Akadémia elnöke jelenlétében Patricia Reilly, az EU kutatási biztos kabinetjének tagja adta át.

A PictoVerb verbális kommunikációjukban akadályozott, illetve a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek segítséget nyújtó program, amelynek kezelése egyszerű, könnyen elsajátítható. Magyar és angol nyelven egyaránt mobilizálható a tematikus adatbázisok szókincse, tartalma bővíthető.

A két díjazott fiatal pályázatát a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt a kutatók éjszakáján pénteken lehet megszemlélni az Ericsson Magyarország Kutatásfejlesztési Központjában, ahol a nyertes fiatalok is ott lesznek.