• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogadd örökbe a M.I.C.U. mentőautót

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Naponta 3-5 kritikus állapotú beteget visz az egyedülálló rohamkocsi.

Ötven sikeres újraélesztésben, hét helyszíni szülés levezetésében és több ezer súlyos, intenzív ellátást igénylő beteg szállításában vett eddig részt az a különleges mentőautó és személyzete, amelyből csak egy van Magyarországon. A M.I.C.U. névre hallgató rohamkocsi kicsit megöregedett és fenntartása is nagyon sokba kerül, ezért a mentőautót karitatív formában működtető nonprofit társaság most a lakossághoz fordul.

Négy éve, 2008 októbere óta szállítja a súlyos, kritikus állapotú betegeket a „kerekeken guruló intenzív osztály". Azért fontos ez a feladat, mert gyakran van arra szükség, hogy az ilyen súlyos betegeket átvigyék például az egyik kórházból abba a másikba, ahol megkaphat bizonyos, csak ott elérhető speciális vizsgálatokat, ellátást. Erre a rendkívül összetett és a beteg állapota szempontjából sem kockázatmentes feladatra fejlesztették ki a M.I.C.U-t, amely a Mobile Intensive Care Unit rövidítése és azt jelenti: „mozgó intenzív-ellátó egység".

A M.I.C.U. fejlesztésénél számos dologra kellett ügyelni. Így például arra, hogy a kritikus állapotú betegeknél a szállítási trauma nem elhanyagolható, a mozgatás egy instabil keringésű betegnél komoly problémát okozhat. Ezért úgy alakították ki az autó méretét és a hordágyat, hogy két oldalról a beteg mellé tud állni az orvos és az ápoló a szív- tüdő gépekkel, ballonpumpával és egyéb eszközökkel. Egyébként ezen a rohamkocsin jóval több felszerelés van, mint egy átlagos mentőautóban, nemcsak a műszereket, hanem a drága gyógyszereket tekintve is. A M.I.C.U. személyzete is magas szintű szakemberekből áll: intenzívterápiás, szakorvosok, szakápolók és ápoló-gépkocsivezetők. A speciális egység dr. Zacher Gábor főorvos szakmai irányítása alatt végzi a munkát, és bár nem az Országos Mentőszolgálat működteti, az OMSZ mondja meg hova menjen a reggel 8-től este 8-ig szolgálatot teljesítő MICU.

A speciális mentőautót az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. működteti, költsége körülbelül 4 millió forint havonta. Ezen felül azonban még sok más kiadással is számolnia kell a cégnek. A folyamatosan használatban lévő eszközök, műszerek cseréje például igen költséges: egy lélegeztető gép 5-6 millió forint, egy komoly felszereltségű defibrillátor is csaknem ugyanennyibe kerül. A gyógyszerek is nagyon drágák, különösen az oxigén költsége igen magas. Ez a M.I.C.U. esetében különösen nagy teher, hiszen szinte minden beteget lélegeztetni kell. Az altatószerek, vagy különböző kábító hatású fájdalomcsillapítók némelyike is kiemelten drága és nehezen beszerezhető. Előbb-utóbb a már négy éve futó rohamkocsi cseréjével is számolni kell, egy másik ilyen mentőautó beszerzéséhez viszont legalább 8-10 millió forintra lenne szükség.

Mindezen okok miatt a cég áprilisban 1%-os társadalmi célú kampányt indít, amelynek során tévékben, rádiókban és egy jótékonysági gálaesten kérik a lakosság segítségét. A bevételéből remény nyílik arra, hogy vegyenek egy új mentőautót, defibrillátort, új injekciós pumpákat, és egyéb kézi eszközöket.