• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ki állítja meg a fényevőket?

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Még nem tudni biztosan, fényevő-szektatagok voltak-e a halálra éheztetett másfél éves kisfiú szülei.

Egy ilyen brutális bűncselekmény elkövetéséhez súlyos mentális zavar kell, az biztos. Meg az is biztos, hogy a fényevők, akik honlapokat üzemeltetnek, tréningeket tartanak, és híveket gyűjtenek Magyarországon is, súlyos veszélyt jelentenek. Bármennyire fontos a vallási és lelkiismereti szabadság, öngyilkosságra felhívó szektákat egyetlen civilizált állam sem tűr meg, márpedig itt pontosan erről van szó – így kezdi írását Balavány György a hvg.hu Vélemény rovatában.

A fényevő (pránaista) az, akivel elhitették, hogy csak akkor lehet boldog, ha nem eszik (sőt, a tökéletes állapot az, ha nem is iszik.) „Amikor az illúzió elszáll, rájössz, hogy csak étel nélkül tudod igazán élvezni az életed. Irigység helyett sajnálattal tekintesz az evőkre" – hirdetik.

A valóság ezzel szemben az, hogy aki nem eszik, meghal. Ebben azért létezik konszenzus a normálisnak nevezhető emberek közt. Az áldozat spirituális keresgélés közben útvesztőbe jut: elhisz egy életveszélyes hazugságot. Aki pedig egy hazugságot elhisz, és valamiképp az önszuggesztió útján boldogságérzetet tapasztal, az nagyon könnyen fanatikussá válhat, vagyis ugyanezt a boldogságot a szeretteivel is meg akarja tapasztaltatni. Nem tudhatjuk, hányan vesztek oda emiatt Magyarországon, nyilván nem minden kiszáradás vagy éhhalál oka ismert. Egy bizonyíthatóan „fényevés" miatti tragédia nyilvánosságot kapott néhány éve. Mennyi kell még, hogy az állam fellépjen a jelenséggel szemben? – teszi fel a kérdést a cikk szerzője.

Talán ideje lenne fellépni a valóban és közvetlenül életveszélyes tanok hirdetőivel szemben. Vagy holnap valami őrült elindíthat egy „Vágd el a torkod"-mozgalmat is?

Persze, tudom: a tiltás mindig a legutolsó eszköz, erősen vitatható a hatékonysága, és ha működik is, legföljebb a – mégoly riasztó – tüneteket képes kezelni. De az, hogy mitől ennyire boldogságéhes és hiszékeny ez a mi tündérálmát alvó társadalmunk, már egy másik történet – fejezi be írását Balavány György.