• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folyamatos fejlődésben

Hírek Forrás: Weborvos Pro

Aki ma Magyarországon dialízisre kerül, folyamatosan fejlődő, világszínvonalú ellátásban részesülhet.

- Ebben az évben is ambiciózus stratégiai célokat tűztünk ki, és igyekeztünk ezt a bennünket körülölelő makrokörnyezet kihívásaihoz igazítani. Nagyon nehéz bármilyen szervezetet irányítani egy olyan környezetben, ahol az adójogszabályok folyamatosan változnak. Egy olyan 700 fős szervezetnek, mint a Fresenius magyarországi cégcsoportja, jelentős tehetetlensége van, tehát bármilyen makrokörnyezeti változásra időt igényel a reakció. AZ év második felében ez jelentette a legnagyobb problémát - mondta el a Kórház szaklap kérdésére évértékelő interjújában Berkes Attila, a csaknem 3000 vesebeteget ellátó, országszerte 23 dialízisközpontot működtető FMC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Milyen várakozásokkal kezdték az évet?
2012 elején negatív eredménykilátásokkal néztünk szembe, ennek kezelésére igyekeztünk stratégiai céljainkat is meghatározni. Elindítottuk a Fitt 2012 programot, ami kifejezetten működésünk áttekintéséről, folyamataink fejlesztéséről szólt. Ebbe bevontuk kollégáinkat, és a menedzsment regionális workshopok keretében igyekezett megvitatni a dialíziscentrumokban dolgozó vezetőkkel, orvos-igazgatókkal, főnővérekkel a fennálló problémákat. Ötleteket, javaslatokat kértünk tőlük, azt próbáltuk összegyűjteni, hogy ők mit tennének a helyzet javítása érdekében. Alapvető fontosságúnak tartottam, hogy a stratégiai célok megvalósításában a kollégák partnernek érezzék magukat, és aktívan bevonjuk őket a célok elérésébe, hiszen ők voltak benne a napi folyamatokban.

Milyen makrokörnyezeti változásokra kellett megoldást találni?
Szembe kellett nézni az új Munka törvénykönyve és az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény módosításaival. Ennek hatásait elemezve, ehhez igazodva, teljes bérstruktúra-váltást kellett végigvinnünk a vállalaton, amely már magában foglalta a teljesítmény alapú javadalmazási rendszer alapjait is. 700 embernél ez jelentős feladatot okozott. Az év végére befejeződő folyamatot minden dialízisközpontunkban személyes találkozó keretében vitattuk meg a kollégákkal, és tájékoztattuk őket a változásokról. Vezetőként is nagyon fontos volt számomra, hogy e tevékenységgel is fenntartottuk a hálózaton belül a személyes kapcsolatot, mint ahogyan az is, hogy közvetlenül hallják a menedzsment véleményét és azonnali visszajelzéseket és kérdéseket kaphassak.

Hol lehetett megtakarításokat elérni?
Az idei évre jelentős többletterhekkel szembesültünk. Ingatlanjaink után az év elejétől ingatlanadót kellett fizetni, ki kellett gazdálkodni az általános forgalmi adó két százalékpontos növekedését, a bruttó béreket korrigálni kellett, hogy a nettó bérek színvonalát meg tudjuk őrizni, és mindezt a vállalat hatékonyságának nagymértékű javításával kell elérni. De sikeresek voltunk. Nagyon jó példa erre, hogy fejlesztéssel is tudtunk költségmegtakarítást elérni. A Szépvölgyi úti cégközpontunkat új irodába költöztettük. Szerződésünk futamidejének közepén, az irodaház üzemeltetőjével történt megállapodás alapján új irodakörnyezetet alakítottak ki nekünk, ami 20-25 százalékos folyamatos működési költségcsökkenést eredményezett. Korábbi irodánk helyére pedig egy 400 fős, szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég került.

Honnan tudnak fejlesztési forrásokat bevonni?
Megtakarítást jelenthet az is, hogy fejlesztéseinket megpróbáljuk úgy hosszú távon elképzelni és koordinálni, hogy amire pályázati lehetőséget találunk, azt felhasználhassuk. Ebben az évben az a szerencse ért bennünket, hogy az Új Széchenyi Terv GOP 1.3.1. fejezete keretében támogatást nyertünk el, mintegy 237 millió Ft értékben. Ezzel korszakalkotó fejlesztést tudunk megvalósítani, amely a teljes informatikai platform cseréjét is magában foglalja, és a kapcsolódó projektekkel együtt végeredményben a betegkezelés minőségére lesz pozitív hatása. A projekt célja, hogy a Fresenius 5008-as gépek a kezelési paramétereket online módon jelentsék. Ez a fejlesztés jövőre valósul meg, és 2014-re az összes dialíziscentrumban elérjük, hogy a legmodernebb Fresenius 5008 berendezésünk működjön, és online adatkommunikációval jelentős adminisztrációs terhet vehessünk le szakdolgozóink válláról.

Mikor tekinthető sikeresnek egy egészségügyi szolgáltató?
Egyértelműen akkor, ha stratégiai céljait eléri, és szakmai céljait folyamatosan fejleszti. Üzleti szempontból bizakodásra ad okot, hogy egész éves erőfeszítéseink eredményeként idén a nullszaldós tevékenység vállalataink esetében megvalósul. Ez volt az egyik legfontosabb célunk, hiszen bármilyen szervezetben csak akkor van lehetőség a fejlődésre, ha eredményesen működik. A fejlesztés és a költségmegtakarítás egymással kéz a kézben járnak, hiszen csak a legkorszerűbb technológiákkal lehet hatékonyan működni, így tudunk hosszú távú perspektívát felmutatni mind dolgozóinknak, mind betegeinknek.

A Fresenius Magyarországon folyamatosan fejlődő, épülő, innovatív vállalat, amely jövőképet mutat fel dolgozói és betegei számára. 700 munkatársunknak és 2500 betegünknek alapvető fontosságú, hogy lássák: fenntarthatóan tudunk létezni és fejlődni, és vállalható jövőképet tudunk számukra felmutatni.

Hogyan látja a magyar egészségügy integrációs törekvéseit egy 23 dialízisközpontot működtető szolgáltató vezetői székéből?
Azoknak az intézményeknek van jelentős betegvonzó képessége, ahol adott a korszerű technológia, ahol az orvosok és szakdolgozók számára perspektívát mutatnak fel, ezért elkötelezettek és lelkiismeretesek, és így ott gyűlnek össze a nagy népszerűségnek örvendő szakemberek. Ezek az egészségügyi szolgáltatók mindenképpen pozitívabb jövőképet tudnak felmutatni, és talán eredményesebb gazdálkodást is tudnak folytatni, részben üzemméretük, részben egyre hatékonyabbá váló folyamataik miatt. Ezért vagyok a folyamatos szakmai és technológiai fejlesztés elkötelezett híve.

Második évét zárja a dialízis-szolgáltatók által útjára indított Nemzeti Vese Program. Milyen eredménnyel?
Társadalmi elkötelezettségünk egyik meghatározó pillére a másik két dialízis-szolgáltatóval, a nefrológus és transzplantációs szakmai társaságokkal, valamint a civil szervezetekkel együtt folytatott Nemzeti Vese Program. A 2011 májusában útjára indított program nagyon sikeres próbálkozás, megmutatta, hogyan lehet minél szélesebb körben tájékoztatni a társadalmat a vesebetegség problémáiról, hogyan tudjuk informálni az embereket, akár személyes találkozókon, akár internetes oldalakon keresztül, és hogyan támogathatjuk a prevenciót és a transzplantációs aktivitás növelését.

A morbiditási adatok egyértelműen azt mutatják, hogy társadalmunkban nem fog csökkenni a vesebetegek száma. Ezért is kiemelkedő fontosságú számunkra, hogy a Nemzeti Vese Programon keresztül is fokozzuk a transzplantációs aktivitást, valamint elősegítsük az élődonoros vesetranszplantációk számának növekedését. Egyértelmű, hogy a végstádiumú vesebetegek ellátásának alapvető célja a transzplantáció megvalósulása, más kérdés, hogy a magyar vesebetegek 18–20 százaléka alkalmas az átültetésre. Tevékenységünket azon alapelv szellemében végezzük, mely szerint minőségi dialízis nélkül nem létezik minőségi transzplantáció.

Milyen elvárásokat fogalmaz meg a jövő év kapcsán?
Mindenképpen sokkal kevésbé változékony jogszabályi környezetre vágynék. Továbbra is nagyon erős gazdálkodási kihívásokkal kell szembenézni, ami a makrokörnyezet helyzetéből és az egészségügy financiális hátteréből adódik. Ez jövőre sem lesz másképp. Viszont 2013-ban leszünk húsz évesek Magyarországon, amit méltó módon szeretnénk megünnepelni. Az elmúlt két évtizedben ugyanis jelentős értékeket teremtettünk a magyar egészségügy számára, és számtalan lépéssel járultunk hozzá az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséhez. A magyar dialízis-ellátás története ugyanis nem „kiprivatizálásról", hanem 1100 új kezelőhely létrehozásáról szól, amelynek következtében több száz ember életét sikerült megmenteni az elmúlt évtizedekben.

Aki ma Magyarországon dialízisre kerül, világszínvonalú ellátásban részesülhet, amelyet folyamatosan fejlődő minőségi háttér jellemez. Nincs olyan hely a világban, ahol egy vesebeteg korszerűbb kezelést kapna, mint Magyarországon. Összességében egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb évben reménykedek 2013 kapcsán, ahol a makrokörnyezet változásai előre jelezhetőek, mert ehhez tudjuk igazítani az érdemi célokat és elvárásokat.