• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Folytatódik az önállóságot támogató program

Hírek 2018.06.18 Forrás: Weborvos Szerző:
Folytatódik az önállóságot támogató program

Értsük meg egymást! - Társadalmi érzékenyítéssel is folytatódik a sérültek önálló életvitelét segítő program.

A Magyar Williams Szindróma Társaság (MWSzT) korábbi, önálló életvitelt támogató programjainak sikere, és a résztvevők visszajelzései is a folytatásra ösztönözték a szervezőket. A hosszú távú cél, hogy e ritka betegségben szenvedő, és értelmileg akadályozott fiatalok a jövőben önállóbb életvitelt folytathassanak, ezzel is a teljes értékű társadalmi integrációt közelítve. Az NCTA pályázatával elindult program most a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával folytatódhatott - tudatták a szervezők közleményben.

Az MWSzT az előző programok eredményei alapján fejlesztette tovább e programját, amit a Williams szindrómás vagy más hasonlóan komplex fogyatékossággal élő, 14-45 év közötti érintettek számára hozott létre. A korábbi „Fészekhagyó” projektekre építve, a szervezők a családok életminőségének további javítását, a fiatalok társadalmi életbe történő integrálását, és a társadalmi szemlélet pozitív irányú megváltoztatását tűzték ki célul.

Ennek megvalósításához havi rendszerességű felkészítő tréningeket, „önállósági” táborokat tartanak, ahol a már elsajátított ismeretek alkalmazásával, a valódi életkörülmények, szülőktől független kipróbálása volt a cél, de családi napokat is szerveztek. A projekt során nagy hangsúlyt kap továbbá egy komplex érzékenyítő program kidolgozása is, melyet iskolákban próbálnak ki, és eredményeit a program lezárultával teszik majd közzé.

A program elemei:

·         Önálló Életmód Tréning – célja, az eddig kialakított jó gyakorlatok folytatása, a már létrejött képességek továbberősítésével. A munka világába történő beilleszkedést szituációs játékokkal, és – többek között – kooperatív tanulási technikák elsajátításával valósítják meg.

·         Önálló életvitel táborok – ahol szülők nélkül, az önálló életre, az érzékenyítő foglalkozásokra is felkészülnek az érintettek, elvégzik a mindennapokban szükséges munkákat és megbeszélik a következő rendezvények tematikáját is. Ezekben az egészséges életmód mindig központi szerepet játszik.

·         Közös szabadidős programok – a családoktól érkező igények alapján – ahol a fiatalok szintén aktív résztvevői a tervezésnek, szervezésnek – érdekes szabadidős programokat valósítanak meg.

·         Érzékenyítő programok – a több lépcsős programban elsősorban az általános iskolás korosztályt célozzák meg, ahol az iskolások együtt beszélgethetnek, tevékenykedhetnek a fogyatékossággal élőkkel és megszabadulhatnak a róluk alkotott sztereotípiáktól, és játékos módszerekkel tanulhatják meg a segítségnyújtás különféle formáit.

·         Kiadvány – az érzékenyítő program tapasztalatait és eredményeit szakmai összefoglalóként is elérhetővé teszik.

Legolvasottabb cikkeink