• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Franciaország: a fertőzöttek egy százalékánál mutatható ki a brit variáns

Hírek Frissítve 2021.01.14 Forrás: MTI
Franciaország: a fertőzöttek egy százalékánál mutatható ki a brit variáns

Nem az a kérdés, hogy meggátoljuk, hanem az, hogy lelassítsuk, fogalmazott a tudományos tanács elnöke. Főbb hírek a nagyvilágból.

A koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata a franciaországi pozitív PCR-tesztek egy százalékában mutatható ki, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy hat hét múlva a fertőzéseknek akár a felét is ez a mutáns fogja okozni. "Naponta több tucat esetet regisztrálunk (a brit variánsból), egy százalék körül lehet az arány" - mondta Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke a France Info hírrádióban szerdán, egy nappal azelőtt, hogy Jean Castex miniszterelnök heti sajtótájékoztatóján várhatóan újabb szigorításokat jelent be.

"Nagyon nyugtalanító ez a brit variáns, minél gyorsabban hozunk döntéseket, annál hatékonyabbnak fognak bizonyulni. Ha nem döntünk nagyon gyorsan intézkedésekről, a brit variáns szétterjed. Egyébként mindenképpen el fog terjedni. Nem az a kérdés, hogy meggátoljuk, hanem az, hogy lelassítsuk" - tette hozzá a tudományos tanács elnöke, aki szerint még "három nehéz hónap vár ránk", és egyértelmű javulás csak nyár után várható.

Pascal Crépey járványügyi szakértő szerint azért nagyon fontos most lelassítani a brit variáns terjedését, mert a nagy-britanniai helyzet alapján arra lehet következtetni, hogy amennyiben a fertőzőbb mutáns jelenleg a fertőzések egy százalékát okozza, alig hat hét múlva ötvenszázalékos lehet az arány, s akkor már nagyon nehéz lesz a járványt ellenőrzés alatt tartani.

Sajtóértesülések szerint a legvalószínűbb az, hogy csütörtökön a kormányfő bejelenti: az ország egész területén két órával előbb, délután 6 órakor fog kezdődni a kijárási tilalom.

A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150.

Az általános karantén lehetősége - a harmadiké a járvány kezdete óta - sem kizárt a közeljövőben, s egy felmérés arra utal, hogy a franciák 83 százaléka erre számít a következő hetekben, jóllehet a kormányfő hétfőn még azt mondta: az éjszakai kijárási tilalom egyelőre elegendő.

Az Elabe közvélemény-kutató intézetnek a BFM hírtelevízióban szerdán közzétett felmérése szerint a többség, 52 százalék szerint a teljes lezárás lenne a megfelelő megoldás a járvány újabb megfékezésére, 47 százalék szerint pedig elégséges az éjszaki kijárási tilalom.

Az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint a felgyorsított oltási kampánynak köszönhetően 247 ezren kapták meg eddig a koronavírus elleni oltást, miközben 23 852 új fertőzöttet jelentettek az elmúlt 24 órában.

A napi esetszám egy hete lassú ütemben emelkedik, az elmúlt napokban 18-20 ezer között mozgott, de a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál. Közülük 2700-an vannak intenzív osztályon.

A halálos áldozatok száma a múlt héten napi 150 és 380 között mozgott, az elmúlt 24 órában 232 volt, a járvány kezdete óta 69 031-en vesztették életüket.

Péntek helyett hétfőtől kell negatív tesztet felmutatniuk az Angliába utazóknak

A korábbi rendelkezésben szereplő pénteki időpont helyett jövő hétfőtől kell negatív koronavírusteszt-eredményt felmutatniuk azoknak, akik külföldről utaznak Angliába - közölte Grant Shapps közlekedési miniszter csütörtök hajnalban.  A brit közlekedési minisztérium eredeti előírása alapján január 15-től, vagyis péntektől csak azok léphettek volna be Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat és a teszt eredménye negatív. Shapps azonban a Twitteren megjelent bejegyzésében tudatta, hogy a kormány hétfőre, január 18-ra halasztotta a rendelkezés életbe léptetését.  Shapps szerint a kormány a halasztással időt szeretne adni a külföldről érkezőknek arra, hogy felkészüljenek az új szabályozásra.  A miniszter tájékoztatása szerint az Angliába utazók jövő hétfőn, brit idő szerint hajnali 4 órától kötelesek negatív koronavírusteszt-eredményt bemutatni.

A közlekedési tárca Shapps Twitter-bejegyzésével egy időben részleteket tett közzé arról is, hogy a brit hatóságok milyen típusú szűrővizsgálatokat fogadnak el. Eszerint a teszteknek 97 százalékos vagy ennél nagyobb specificitást, illetve 80 százalékos vagy ennél nagyobb szenzitivitást kell elérniük. Ezek közé tartozik a szabványos PCR-teszt vagy ennek egyes változatai - például az úgynevezett LAMP technológiájú szűrés -, vagy az antigén-gyorstesztek.

A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy az utazás megtagadható, ha az utazók által elvégeztetett szűrővizsgálatok nem felelnek meg ezeknek az előírásoknak. A tárca kiemeli azt is, hogy a koronavírus-szűrés leletét angolul, franciául vagy spanyolul kell kitölteni, fordításokat a brit hatóságok nem fogadnak el.

Az utazóknak a teszteredmények eredeti példányát kell felmutatniuk nyomtatott formában, illetve mobileszközeiken email- vagy SMS-üzenetként.

A leletnek tartalmaznia kell a teszt eredményén kívül az utazó nevét ugyanolyan formában, ahogy az útiokmányban szerepel, a születési dátumot, azt az időpontot, amikor a szűrővizsgálatot végző egészségügyi szolgáltató a teszthez levett mintát begyűjtötte vagy megkapta, a szűrést végző szolgáltató nevét és elérhetőségeit, valamint a teszthez használt felszerelés megnevezését.

A szűrővizsgálatot az indulás előtt legfeljebb 72 órával lehet elvégeztetni, ennél régebbi leletet a brit hatóságok nem fogadnak el.

A brit közlekedési minisztérium hangsúlyozza csütörtöki tájékoztatásában, hogy büntetendő cselekménynek számít, ha valaki az előírt információkat tartalmazó teszteredmény nélkül érkezik Angliába, és ilyen esetben 500 font (több mint 200 ezer forint) pénzbírság szabható ki.

Nem kell tesztet végeztetniük a 11 évesnél fiatalabb gyerekeknek, a nemzetközi utasszállításban használt közlekedési eszközök személyzetének és bizonyos esetekben külföldi kormányzati tisztviselőknek.

Megérkeztek Kínába a WHO szakértői a vírus eredetének felkutatására

Megérkeztek a közép-kínai Vuhanba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői csütörtökön - adta hírül a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna.  A tíz főből álló kutatócsoport tagjai Szingapúron keresztül repültek be a koronavírus-járvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanba, ahol először kéthetes karanténba kell vonulniuk, mielőtt munkához láthatnak. A szakértők kínai kutatókkal együttműködve vizsgálják majd a koronavírus eredetét, válaszokat keresve egyebek mellett arra, hogy milyen úton terjedhetett emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus.

A szakértők érkezésének dátumát a hét elején tették közzé, alig egy héttel az után, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója mély csalódottságát fejezte ki, amiért Kína még nem véglegesítette a szakértői csoport Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatójának tájékoztatása szerint vízumkérdés volt az akadály, ám a kínai külügyminisztérium szóvivője egy nappal később közölte: nem csupán vízumproblémákról volt szó, de folyik az egyeztetés.

A WHO már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába hasonló céllal, ám a látogatások eredményeiről nem született érdemi közlés.

Kína mindeközben a legsúlyosabb járványhullámmal küzd azóta, hogy a vírus országos terjedését tavaly áprilisra drákói intézkedéseknek köszönhetően nagyrészt megfékezték. A nemzeti egészségügyi bizottság csütörtöki jelentése szerint az előző napon 124 új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet regisztráltak: 81-et az északi Hopej, 43-at pedig az északkeleti Hejlungcsiang tartományban. A külföldről beérkező Covid-19-es betegekkel együtt a szerdai napi esetszám 138 volt - a legmagasabb tavaly március eleje óta. Szerdán továbbá 78 panaszmentes vírushordozót is azonosítottak. A bizottság csütörtökön egy halálozásról is beszámolt - erre a kínai szárazföldön utoljára tavaly májusban volt példa. Hopej tartományban már három várost zártak le a vírus terjedésének megfékezésére, és széleskörű tesztelést végeznek a fertőzöttek kiszűrésére.

Legolvasottabb cikkeink