• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Futásra bíztat a mentők szóvivője, Győrfi Pál

Lapszemle 2019.06.08 Forrás: napidoktor.hu
Futásra bíztat a mentők szóvivője, Győrfi Pál

A szóvivő elhatározta, nem csak beszél a megoldás lehetőségéről, ezért évekkel ezelőtt futni kezdett, hogy megőrizze egészségét.

Győrfi Pál az egészséges életmód és a futás szószólója lett. A mentők országszerte ismert szóvivője a június 8-i Nemzeti Futóverseny nagyköveteként elárulta, Magyarországon valóban nagy veszélyt jelent az elhízás és az egészségtelen életmód, amire több százezer esetben vezethetők vissza azok az esetek, betegségek, amelyekhez őket riasztják - írja a napidoktor.hu.

Győrfi elhatározta, nem csak beszél a megoldás lehetőségéről, ezért évekkel ezelőtt futni kezdett, hogy megőrizze egészségét, és jó példát mutasson.

A mentők szóvivőjét túlzás nélkül ismeri az egész ország, híradóban és újságban is gyakran szerepel, még ha általában nem is könnyed témák kapcsán kerül elő a neve. Győrfi elárulta, mielőtt szóvivő lett, huszonöt éven át dolgozott mentősként, és több tízezer vészhelyzethez riasztották. A tapasztalata az, hogy az emberek már csak akkor telefonálnak, amikor az életmentés a cél, holott sokszor éveken, évtizedeken át alakul ki a betegség, és megelőzhető lenne a tragédia.

“A mentőket tavaly 1,2 millió esethez riasztották, és szemben azzal, amit az emberek elsőre gondolnának, ennek elenyésző része – körülbelül 15 ezer – a közlekedési baleset. A legtöbb hívás olyan betegség miatt érkezik, amely összefüggésbe hozható az egészségtelen életmóddal, az elhízással, és a késői felismeréssel” – mondta Győrfi. – Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, amely szinte járványként terjed Magyarországon, a daganatos megbetegedések, és a különböző, úgynevezett mentális betegségek, a függőségekhez kapcsolódó esetek is. Sztrókot tavaly körülbelül ötvenezren kaptak, ez nagyon magas szám, de ugyanúgy nagyon gyakori az infarktus előfordulása. Ezek a betegségek nagyrészt megelőzhetők lennének.

Győrfi szerint a magyarok nagy része egészségtelenül táplálkozik, nem mozog, nem jár szűrővizsgálatokra és nem tudja megfelelően kezelni a stresszt. A lakosság többsége nem figyel oda eléggé az egészségére, ez hozzájárulhat ahhoz a megdöbbentő és nyugtalanító felmérési eredményhez, amelyből nemrég kiderült, Európa legelhízottabb nemzete a miénk.

“Ebből alkottam meg a „programomat”, amellyel kapcsolatban motivációs előadásokat is tartok, szeretném felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Azt veszem észre egy-egy ilyen beszélgetés után, hogy az emberek többsége figyel és hallgat is rám. Ez felelősség, ezért én is igyekszem úgy élni, hogy megfeleljek annak, amiről beszélek” – árulta el a szóvivő.

Győrfi Pál idén nagykövetként csatlakozott a Nemzeti Futóverseny mezőnyéhez, amelyen el is indul. A futással és a rendszeres sporttal ő maga is csak pár éve barátkozott meg, azóta viszont minden másnap körbe futja a Margitszigetet.

Legolvasottabb cikkeink