• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyász Dunaújvárosban: elhunyt dr. Hazay Lajos

Hírek Forrás: Weborvos

Munkatársai mély megrendüléssel gyászolják dr. Hazay Lajost, a dunaújvárosi kórház főorvosát.

Dr. Hazay Lajos 1942 novemberében született Budapesten, orvosi családba, édesapja nőgyógyász, a Pázmány Péter Tudományegyetem magántanára volt. Általános iskolai tanulmányait Budapesten végezte, majd a debreceni református gimnáziumba iratkozott be és ott érettségizett, amire mindig nagyon büszke volt. Érettségi után sikeres felvételi vizsgát tett az orvosi egyetemre, ahová helyhiány miatt csak később vették fel. Végül 1971-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen - olvasható a Szent Pantaleon Kórház közleményében.

Már egyetemi hallgatóként is a közvetlen betegellátás keltette fel dr. Hazay Lajos érdeklődését. Egyetemi tanulmányai alatt az Országos Traumatológiai Intézet betegfelvételén dolgozott, majd mentőtiszti tanfolyam elvégzése után mentő-esetkocsin teljesített szolgálatot. Még szintén orvostanhallgatóként üzemorvosi rendelőben metróépítésnél használt túlnyomásos keszon okozta megbetegedések gyógykezelésében vett részt.

Orvosi diplomájának elnyerése után a Fővárosi János Kórház sebészeti osztályán dolgozott aneszteziológusként. 1972 decemberében került a SOTE Urológiai Klinikájára, majd 1975-ben urológus szakvizsgát tett. A klinikán különösen az endoszkópos műtéti megoldások elsajátításával és tökéletesítésével foglalkozott, valamint a lézer urológiai alkalmazását tanulmányozta. Az egyetemen oktatóként részt vett az orvosképzésben. Elődje, dr. Tóth József halála után egyetemi adjunktusként pályázta meg a dunaújvárosi kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosi állását.

1990. január 1-től 2008. szeptember 1-ig, nyugdíjba vonulásáig a Szent Pantaleon Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa volt. 1998-tól a Központi Műtő vezetői feladatkörét is ellátta. 1994-2002-ig a Magyar Orvosi Kamara helyi elnöke volt, majd a MOK Fejér Megyei Etikai Bizottságának elnökévé nevezték ki.

A dunaújvárosi kórházban dr. Hazay Lajos a klinikán szerzett tapasztalataira támaszkodva fejlesztette tovább saját tudását és az osztály tevékenységét. Új műtéti technikákat vezetett be az osztályon: a radikális daganatsebészetet, az inkontinencia műtéti megoldását, valamint megszervezte a hólyag- és prosztata tumorok gondozását. Kiterjesztette az endourológiai sebészetet az ureterekre és a vesékre is. 2003-ban a kórház legmagasabb kitűntetésével, a Pantaleon emlékéremmel köszönte meg munkásságát. 2006-ban elnyerte Dunaújváros Megyei Jogú Város „Dunaújváros Egészségügyéért" díját.

Határozott, nyugodt, együttműködő, de ugyanakkor véleményformáló személyiség volt, aki mindig egyenesen, korrekten viselkedett munkatársaival és a betegekkel egyaránt.

2008-ban osztályvezető főorvosként ment nyugdíjba, akkor azt mondta: „Tizenkilenc éve vagyok itt, nem bántam meg a váltást. Igyekeztem mindig helytállni, tudásom javát adni. Jó összetételű csapat élére kerültem, Gál főorvost Tóth József alaposan felkészítette, akkortájt szakvizsgázott dr. Máté-Kasza László és dr. Mészáros Lajos, akik később a vezetésbe kerültek, űrt hagyva maguk után. Még két fiatal kolléga volt, dr. Mészáros Péter és dr. Czinege Imre. Jó társulat volt. Rengeteget köszönhetek a feleségemnek, aki példamutató fegyelmezettséggel jött velem Újvárosba. A lányom a bankszakmában dolgozik, a fiamnak most már saját ügyvédi irodája van, ők Pesten élnek. Három unokám van, a legkisebbik kislány, ő a szívem csücske. Most már egyre többet tudok velük lenni." Sajnos a pihenésre és a nyugdíjas életre csak 4 év jutott neki, 2012. április 9-én elhunyt.

Dr. Hazay Lajostól 2012. április 21-én 9.45 órakor vehető végső búcsú Budapesten, a Farkasréti Temetőben.

Legolvasottabb cikkeink