• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyerünk, apukám! Indul a „Millió lépés az iskoládért”

Hírek MA 11:41 Forrás: Weborvos
Gyerünk, apukám! Indul a „Millió lépés az iskoládért”

A statisztikák szerint a férfiak egészségi állapota és egészségtudatossága jelentősen elmarad a nőkétől.

A férfiak egészségére és megmozgatására koncentrál a Millió lépés az iskoládért kihívás őszi fordulója. A Gyerünk, apukám! elnevezésű kampány ezúttal is a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg. A szeptember 23-tól induló program célja, hogy az ingyenesen letölthető Millió Lépés applikáción keresztül 11 héten át minél több férfit, apukát és nagypapát ösztönözzön aktívabb életmódra, miközben 100 szerencsés iskola nyerhet 1-1 millió forintot sporteszközök vásárlására.

Az őszi kihívás megújult felülettel és izgalmas új elemekkel várja a résztvevőket, ezúttal kiemelt figyelmet szentelve a férfiak egészségének és aktív életmódjának. Ez a fókusz nem véletlen: a statisztikák szerint a férfiak egészségi állapota és egészségtudatossága jelentősen elmarad a nőkétől. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a férfiak születéskor várható élettartama 73,4 év, szemben a nők 79,6 évével. Mindemellett a férfiak 65,2 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, míg a nőknél ez az arány 51,9 százalék.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte: „A felmérések szerint mi férfiak nem sokat teszünk az egészségünk érdekében. Keveset mozgunk, pedig háromból ketten túlsúlyosak vagyunk, orvoshoz meg nem járunk, oda sajnos már csak visznek. Pedig életmódváltással számos betegség megelőzhető lenne, sőt néhány egyszerű szűrővizsgálattal még időben fel lehetne fedezni a beavatkozást igénylő problémákat.”

Az ország legnagyobb, mozgásra ösztönző programjában már számos rekord született. A kihívásban eddig több mint 408 ezren gyűjtöttek lépéseket. A tavaszi forduló 77 napja alatt a résztvevők összesen 64 milliárd lépést tettek meg. A kampány során 722 iskola hétszer is teljesítette az Országos Kékkör 2584 kilométeres távját. Idén a szervezők célja az, hogy felhívja a figyelmet a férfiak rosszabb egészségi állapotára és növelje a részvételi arányukat a programban. A kihívás idén új elemekkel is bővül. Az applikációra érkező napi edukációs üzenetekből minden héten online kvízt készítenek a szervezők, a kérdésekre helyesen válaszolók pedig szűrőprogramokon való részvételi lehetőséget és egyéb ajándékokat nyerhetnek.

Gyerünk, apukám! – lépjünk együtt a férfiak egészségéért!

A Millió Lépés app 408.000 főt felölelő saját adatai azt mutatják, hogy míg 20 éves kor alatt a férfiak és a nők részvételi aránya azonos, az életkor növekedésével már kétharmad a női és csak egyharmad a férfi résztvevő.

Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai vezetője és orvosigazgatója hangsúlyozta: „Kevesebbet foglalkozunk a férfiakkal, a férfiegészséggel, általában néhány viccel elütjük ezt a kérdést. Van abban igazság, hogy a férfiak nehezen mozdíthatók, de talán a családjuk és a szeretteik kedvéért hajlandók kicsit jobban odafigyelni magukra, hiszen a férfi, az apa minta is a gyermek számára. Orvoshoz pedig nemcsak betegen kell menni, a megelőzés lenne a fontos".

A kihíváshoz csatlakozni az ingyenes Millió Lépés mobilapplikáció letöltésével lehet, amely több mint hatvanféle mozgásformát képes lépésszámmá alakítani. A verseny lényege változatlan: egy-egy iskola neve alatt minél több lépésszám gyűljön össze, miközben a versenyzők virtuálisan bejárják az Országos Kékkör teljes útvonalát.

Az őszi kampányban Varga Dominik máj- és veseátültetett tanuló és Till Attila műsorvezető mellett parasportolók, színészek és más meglepetésarcok is részt vesznek kihívóként, hogy minél többeket ösztönözzenek a mozgásra, az egészséges életmódra.

A szervezők abban bíznak, hogy az őszi kihívás során a nők mellett a férfiak – fiúk, férjek, apák, nagypapák – is egyre nagyobb számban csatlakoznak a programhoz, így a családok együtt még többet fognak mozogni, hozzájárulva ezzel nemcsak a férfiak egészségének javításához, hanem a családi kötelékek erősítéséhez is.

Kapcsolódó hírek