• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyorsinterjú az Affidea gyorstesztjéről

Hírek 2020.04.13 Forrás: Weborvos Szerző:
Gyorsinterjú az Affidea gyorstesztjéről

Három helyszínen tesztelik a pácienseket, de lehet, hogy újabb rendelőt kell nyitni.

Számos magánellátó kezdte el a napokban koronavírus tesztelést azoknál a pácienseknél, akik kiesnek az állami mintavétel protokolljából, mégis tudni szeretnék megfertőződtek-e a kórral. Vagy azért, mert enyhe tüneteik vannak, vagy azért, mert bár tünetmentesek, biztosak szeretnének lenni abban, hogy egészségesek. Úgy tűnik, az olykor borsos ár sem veszi el a kedvét az ügyfeleknek, hiszen igencsak nagy az érdeklődés a magánszolgáltatók tesztjei iránt. Így van ez az Affideánál is, amely szintén a múlt héten kezdte el a mintavételeket, ráadásul nem is egy, hanem három helyszínen. Dr. Menyhárt Orsolya, a járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója szerint ennek ellenére hamar betelnek a meghirdetett időpontok.  

- Az állami tesztelés alapvetően a vírus kimutatására koncentrál, a magánszolgáltatók vizsgálata viszont a szervezet fertőzésre adott immunválaszára, az ellenanyag kimutatására összpontosít. Ez utóbbit a vérből lehet kimutatni, amit a többi privátellátó az ujjbegyből vesz le. Önök azonban a vénából nyerik a vért, amit centrifugálnak, majd a vérsavót tesztelik. Ez a módszer jobb, mint a másik?

- Nem mondanám jobbnak, savó esetén pontosabban látszik az eredményt mutató csík. Voltak olyan vizsgálatok, amelyeknél összehasonlították a két módszert, az ujjbegyből illetve a vénából vett vér ellenanyag tesztjét. Azt tapasztalták, hogy bár az eredmény mindkét esetben ugyanaz volt, az ujjbegyből vett vérrel sokkal többet kellett küzdeni ezért az eredményért.

- Mégis az ujjbegyből vett vérnél 10-15 perc után mát látszik a csík, ezért is hívják gyorstesztnek. Önök viszont 24 óra múlva, e-mailben közlik az ügyfelekkel az eredményt. Miért?

- A mi módszerünknél mikrobiológiai laborvizsgálattal hitelesítjük a tesztelést. Tehát a lecentrifugázott és elküldött vérsavót mikrobiológus vizsgálja meg és küldi vissza a leletet. Ez a folyamat hosszabb, de egyértelműbb képet ad. Egyébként ez a jelenleg szabályos módszer is.

- Három helyszínen, az Affidea Bank Centerben, az Árkád Egészségközpontban és a Mammut Egészségközpontban is elkezdték a tesztelést. Nem túlzás ez?

- Nem. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon nagy igény van erre a szolgáltatásra. Telefonon lehet időpontot kérni, és szinte pillanatok alatt telítődik a naptár. Nagyon sokan szeretnék tudni, veszélyben vannak-e vagy sem.

- Hány pácienst tudnak leszűrni egy nap?

- Egy helyszínen napi 40-50 ügyfelet tudunk fogadni, de igény esetén akár újabb rendelőket is megnyithatunk. Azért szükséges az új helyszín, mert természetesen nagyon fontos a biztonság, tehát nemcsak az, hogy a munkatársaink megfelelő védőruházatot és védőfelszerelést viseljenek, hanem az is, hogy a tesztre érkezők között a járványhelyzethez alkalmazkodva idő- és térbeli távolságot tartsunk. 

beb

Legolvasottabb cikkeink