• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb kórházvezetőt váltott le Kásler Miklós

Regionális hírek 2020.04.13 Forrás: MTI-OS
Újabb kórházvezetőt váltott le Kásler Miklós

Húsvét vasárnap szüntette meg Cserháti Péter főigazgatói megbizatását a miniszter.

Az emberi erőforrások minisztere a mai napon megszüntette dr. Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását. A felmentés oka, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben dr. Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre - közölte az Emmi vasárnap későn este kiadott közleményében.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.

Az Operatív Törzs az EMMI miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.

Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan - áll az Emmi közleményében.

X  X  X

Cserháti Péter a második Orbán-kormány megalakulása óta lát el különféle feladatokat az államigazgatásban. 2010-ben Szócska Miklós mellett helyettes államtitkárként vitte az ügyeket, majd 2013-ban miniszteri biztossá nevezték ki. Akkor az egészségügyi struktúraváltással összefüggő 2013-2014. évi betegút-szervezési és finanszírozási feladatok ellátásáért, és a rehabilitációs fekvőbeteg- és járóbeteg-szakellátás területén megkezdett átalakítások előkészítésének folytatásáért felelt, valamint feladata volt az ezek ellátásához szükséges 2007-2013, illetve a 2014-2020 közötti Új Széchenyi Terv végrehajtásának és tervezésének felügyelete, továbbá a gyógyászati segédeszköz-ellátás új rendszerének kialakításában való közreműködés. Ebben az évben nyerte el az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet mb. főigazgatói székét is.

2014 decemberében a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosi kinevezést kapott, a budapesti ellátás átszervezésével első ízben 2016 januárjától bízták meg hat hónapra, félévente meghosszabbítva azt.

2017-ben okozott némi felbolydulást az Egészséges Budapest Program (EBP) körül, hogy a Dél-Budán épülő centrumkórház (DBC) kivitelezésének koordinációjával – meglehetősen váratlanul – Bedros J. Róbertet, a Szent Imre Kórház vezetőjét bízta meg Orbán Viktor. Az akkori erőforrás miniszter, Balog Zoltán a miniszterelnöki megbízott kinevezése alkalmával úgy fogalmazott: az EBP felügyelete, irányítása továbbra is Cserháti Péter feladata, kivéve az új dél-budai kórházzal kapcsolatos ügyeket, amelyeket a kormány kiemelt a programból.

Cserháti Péter megbízatásáról akkor lehetett legközelebb hallani, amikor a negyedik Orbán-kormány megalakulása után három hónappal sem sikerült jóváhagyatni miniszteri biztosi kinevezésének meghosszabbítását, így 2018. szeptembertől az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakértőjeként foglalkozott az EBP-vel. Miniszteri biztosi posztját két hónap elteltével kapta vissza, kinevezése fél évre szólt, ami 2019. április 30-án járt le - emlékeztetett a medicalonline a szakmai életút közelmúltjára bő egy évvel ezelőtt.

Legolvasottabb cikkeink