• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha többet költenek a betegre, jobban gyógyul

Hírek Forrás: MTI

Világszerte sok vita van arról, hogy milyen jól, mennyire gazdaságosan működnek a kórházak.

Arra vonatkozólag azonban kevés az adat, milyen módon tükröződik ez a betegellátás minőségében, a betegek gyógyulásában. Az Egyesült Államokban az ezzel foglalkozó vizsgálat eredményeit a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes legújabb száma közölte. Michael Ong és munkatársai hat, Kaliforniában működő kórház adatait dolgozták fel. Arra voltak kíváncsiak, hogyan változott a szívelégtelenség miatt intézetbe került idős betegek állapota a kezelés közben, és ennek során az orvosok mennyire drága eszközös és gyógyszeres módszereket alkalmaztak.

A kutatók csak a 65 évesnél idősebb amerikai állampolgárok számára ingyenes egészségügyi ellátást nyújtó Medicare biztosítási forma betegeinek gyógyulási adatait tanulmányozták. Csaknem négyezer idős ember gyógykezelésének menetét elemezték, és külön figyelemmel foglalkoztak azokkal az esetekkel, amelyekben az orvosi beavatkozás ellenére a páciens meghalt.

A munkacsoport a hat gyógyintézetben azt észlelte, hogy az öregkorú, szívelégtelenség miatt kezelt krónikus betegek közül kevesebben haltak meg ott, ahol a gyógyítás közben nagyobb összeget használtak fel a kórházban.

A vizsgálat egyik része olyan módszerrel folyt, hogy a betegfelvételtől kezdve folyamatosan figyelték a páciens állapotának alakulását, illetve a gyógyításra fordított eszközök árát. A vizsgálat másik részében visszafelé számolták ki, hogy a kórházi kezelés mibe került, és annak eredményeként hogyan gyógyult a beteg.

A vizsgálati módszerek összehasonlítása igazolta, hogy a kezelést és a gyógyulást folyamatosan megfigyelő technika pontosabb adatokat szolgáltat, mint a korábbi kórlapok, gyógyulási eredmények visszamenő átnézése.

A felmérés folytatódik, mivel az egyes területeken működő kórházak pénzügyi gazdálkodása és a gyógyeredmények között nagy különbségek mutatkoztak. Azt is igyekeznek megállapítani, hogy a különböző gyógymódok költséghatékonysága milyen fokú, illetve melyek azok az eljárások, amelyek elfogadható áron, jó eredménnyel alakítják a betegek egészségét.

Az azért már az eddigiek alapján is egyértelmű, hogy a gazdagabb betegellátás gyorsabb és jobb gyógyuláshoz vezet, mint szűkös anyagi helyzetben lévő kórházi kezelés.

USA

Legolvasottabb cikkeink