• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Háborút kell vívniuk a támogatási forrásukért

Egészségpolitika 2019.09.11 Forrás: Weborvos Szerző:
Háborút kell vívniuk a támogatási forrásukért

Még mindig nem sikerült rendezni az uniós forrásból meghirdetett praxisközösségek támogatását.

Továbbra is szabályosan háborút kell folytatniuk az uniós EFOP-os és VEKOP-os pályázatokon nyert praxisközösségeknek azért, hogy megkapják az elnyert forrásokat. Az EFOP-os projektek irányító hatósága az EMMI, a VEKOP-é a Pénzügyminisztérium, de akárkihez is tartoznak a pályázók, mindkét oldalon „nagy a gáz”, ahogy az egyik érintett jelezte.

Korábban már beszámoltunk róla, milyen lehetetlen állapotokat okoznak a pályázóknak a változó szabályok, a likviditási bizonytalanság, a módszertani hiányosságok. Az érintettek joggal dühösek, hiszen javában zajlanak a vállalt szakmai programok, teljesítik az előírt indikátorokat, ám felemészti erejüket, hogy állandóan a nekik járó támogatást kell kitaposniuk az irányító hatóságaiktól, akik inkább nehezítik, mintsem könnyítik a helyzetüket. Szeretnénk itt megjegyezni: ezek nem a  „Három generációval az egészségért”, állami támogatással megvalósuló program szomorú eseményei, bár ez lehet a sorsuk,  ha nem változtatnak az összefésülhetetlen jogszabályokon.

Mint a lapunkat tájékoztató praxisközösségi vezetőtől megtudtuk, vannak olyan csoportok, amelyek hiába nyújtottak be már február elején kifizetési kérelmeket, eddig egyet se fizettek ki, de a legtöbbhöz még hiánypótlást sem kaptak. Persze nehogy azt higgyük, hogy a hiánypótlás esetleg gördülékenyebbé teszi a már késést szenvedett kifizetést: nem, ugyanis ekkor végképp mindenbe belekötnek.

Egy pozitívum azért van: legalább a megígért ötven százalékos előleget – két részletben – megkapták, de ezzel csak átmenetileg oldódtak meg likviditási gondjaik, s most megint ott tartanak, hogy elfogynak a tartalékaik, és újra saját pénzt kell betenni praxisközösségek működtetéséhez.

Lapunk információi szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ felmérte, hogyan állnak az uniós praxisközösségek anyagilag, mennyi forrást kellett saját pénzükből felhasználniuk, hogy ne álljanak le a programok, s kiderült, több tízmillió forintról lehet szó.

Persze van új a nap alatt, ugyanis nemrégiben (nem a pályázat meghirdetésekor!) a Pénzügyminisztérium kiadott egy állásfoglalást, hogy a KIVA mint adónem nem számolható el a pályázatban. Van, akinek ez másfél millió forintos el nem számolható kiadást jelent, de van olyan praxisközösség, ahol tízmilliós a nagyságrend. 

„A pályázatok elszámoltatása már-már ellehetetleníti az egész projektet, és perifériára szorítja a szakmai munkát. Egyetlen célunk van: valahogy túléljük ezt a pályázatot…” – mondta egy nyertes, de folyamatosan likviditási gondokkal küszködő pályázó a lapunknak.

Legolvasottabb cikkeink