• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hackerek, migránsok, tesztek - vírushírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.17 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Hackerek, migránsok, tesztek - vírushírek a nagyvilágból

Alaptalanul állíja London azt hogy orosz titkosszolgálatok állnak a brit koronavírusvakcina-kutatás elleni hackertámadás mögött - cáfol a Kreml.

Egy nap alatt 116-an fertőződtek meg Ausztriában
Az elmúlt 24 órában 116-an fertőződtek meg Ausztriában koronavírussal az egészségügyi minisztérium csütörtöki bejelentése szerint. A legtöbb új esetet Felső-Ausztriában (37), Bécsben (31) és Alsó-Ausztriában (27) diagnosztizálták, de Stájerország tartományban (9), Salzburg tartományban (7) és Tirolban (2) is többen megfertőződtek a koronavírussal.

Ausztriában eddig 726 345 koronavírustesztet végeztek el, ezekből 19 270 lett pozitív. A betegek közül 711-en meghaltak, 17 244-en pedig időközben meggyógyultak.

Jelenleg 1315 beteget, illetve fertőzöttet tartanak nyilván, 46-tal többet, mint egy nappal korábban. Közülük 94-en szorulnak kórházi kezelésre. A betegek csaknem egyharmada, 433 ember az osztrák fővárosban él.

Az Osztrák Orvosi Kamara (ÖÄK) azt szorgalmazza, hogy a közeljövőben a zárt nyilvános helyeken, így a bevásárlóközpontokban, illetve az üzletekben ismét tegyék kötelezővé a szájmaszkot. Thomas Szekeres elnök szerint ugyanis "nem működik", ha ebben szabad kezet kapnak az emberek. A szakember nagyon jónak nevezte ugyanakkor a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos számokat. Indoklása szerint azok lassan emelkednek ugyan, de nem növekedtek robbanásszerűen. Leszögezte: "rajtunk múlik, hogy ez így is maradjon".

Herwig Lindner, a kamara alelnöke úgy vélekedett: az újonnan fertőzöttek számának növekedését az okozza, hogy hiányosságok léptek fel a válságkezelésben, így például márciusban és áprilisban nem volt elegendő szájmaszk. Leszögezte: Ausztriának képessé kell válnia arra, hogy saját maga állítson elő alapgyógyszereket vagy védőfelszereléseket.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) hétfőtől akár 40 euró megfizetésére is kötelezheti azokat, akik a vonatokon nem viselnek szájmaszkot. Azokat pedig, akik a figyelmeztetés ellenére sem teszik fel a szájmaszkot, akár le is szállíthatják a járműről. A Bécsi Közlekedési Vállalat (Wiener Linien) már július elejétől legalább 50 euróra büntetheti azokat, akik megfeledkeznek a szájmaszkról. Eddig 60 alkalommal szabtak ki bírságot; azoknak kellett fizetniük, akik a felszólítás ellenére sem pótolták a mulasztást.

Felülvizsgálják az angliai halálozási statisztikát
A koronavírus-járvány angliai halálozási statisztájának sürgős felülvizsgálatát rendelte el pénteken Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, miután kiderült, hogy az angol egészségügyi hatóság olyan haláleseteket is koronavírus-fertőzésnek tulajdoníthatott, amelyek fő oka más betegség vagy egyéb tényező volt.

Az Egyesült Királyság egészében a legutóbbi adatok alapján 45 119-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. Angliában, az Egyesült Királyság messze legnagyobb és legnépesebb országában a jelenleg érvényes statisztika 40 528 halálos áldozatot tart nyilván.

Az Oxfordi Egyetem orvosi kutatóintézetének friss tanulmánya szerint azonban az angliai közegészségügyi hatóság (Public Health England, PHE), amelynek feladata az Angliában történt koronavírus-halálozások statisztikai nyilvántartása, olyan esetekben is a Covid-19 betegséget jelölte meg a haláleset okaként, amelyekben a halálozást valójában más tényező okozta.

A tanulmány szerint ha valakinek a szervezetében a járvány kezdete óta bármikor szűrővizsgálattal kimutatták a koronavírus jelenlétét, és az illető később elhunyt, a PHE automatikusan a koronavírus-fertőzésnek tulajdonította halál okát, és nem vette figyelembe, hogy a fertőzés kimutatása és a halálozás között mennyi idő telt el, emellett nem vizsgálta azt sem, hogy az illetőt gyógyultnak nyilvánították-e.

Angliában így nincs is hivatalosan összesített adat arról, hogy eddig hányan gyógyultak fel a Covid-19 betegségből.

Az Egyesült Királyság többi országában rendszerint azok szerepelnek a koronavírus-járvány halálos áldozatainak statisztikáiban, akik a fertőzés kimutatása után 28 napon belül meghaltak.

Az Oxfordi Egyetem tanulmányának megfogalmazása szerint a PHE adatfeldolgozási módszertana alapján Angliában "soha senki nem gyógyulhat fel a Covid-19 betegségből".

Ha ugyanis egy angliai páciens koronavírustesztje pozitívnak bizonyult, ám az illetőt sikerült kigyógyítani a betegségből és hazatérhetett a kórházból, a PHE akkor is a Covid-19-járvány halálos áldozatai közé sorolja, ha a beteg három hónappal később szívrohamban meghalt vagy halálra gázolta egy busz - áll az egyetemi tanulmányban.

Carl Heneghan professzor, a tanulmányt összeállító oxfordi intézet igazgatója pénteken a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozata jelenleg napi 30-35 olyan halálesetről számol be, amelyet a koronavírus-járvány okozott, a PHE napi angliai halálozási adatai azonban ezt gyakran kétszeresen vagy még nagyobb mértékben meghaladják.

Heneghan professzor szerint a járványügyi folyamatok átlátásához pontos statisztikákra van szükség, mivel másként nagyon nehéz megérteni, hogy mi is zajlik az országban.

Romlott a járványhelyzet Csehországban
Romlott a járványhelyzet Csehországban, az egészségügyi minisztérium pénteki kimutatása szerint az elmúlt napon több mint 130 új fertőzöttet regisztráltak az országban, ami az utóbbi időszak legmagasabb napi esetszáma.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren bejelentette, hogy a Morvasziléziai régióban újra kötelezővé teszik az védőmaszkok használatát a tömegközlekedési eszközökön és a zárt helyiségekben. Eddig ez csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt kötelező. Az egész régióban elrendelik a kórházakban és az idősotthonokban a látogatási tilalmat, korlátozzák a vendéglátóipari egységek nyitva tartását. A vendéglők és a bárok ezentúl csak reggel nyolctól este 11-ig tarthatnak nyitva. A tömegrendezvények résztvevőinek számát száz főben korlátozták és a határon átjáró lengyel vendégmunkásoknak kéthetente kötelező lesz negatív koronavírustesztet felmutatniuk a határon.

Csehországban jelenleg összesen nyolc helyi fertőzésgócot tartanak nyilván, amelyek fele Észak-Morvaország területén fekszik.

A cseh egészségügyi tárca és a tisztiorvosok szerint az általános járványhelyzet továbbra is jó és ellenőrzés alatt van. Egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz a járványhelyzetre annak a több ezer cseh állampolgárnak a visszatérése az országba, akik külföldre mentek nyaralni. Július első két hetében mintegy kéttucatnyi külföldről visszatért turistánál mutatták ki a fertőzést.

Romániában megközelítette a 800-at az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma
Romániában pénteken is megdőlt 24 óra alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek rekordja: az utóbbi napon 799 új esetet vettek nyilvántartásba.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentéséből kiderül: az ismert aktív esetek száma meghaladta 11 500-at: közülük több mint 9200-an vannak kórházban, 2286 tünetmentes pácienst miniszteri rendelet alapján, 823 fertőzöttet pedig saját kérésére engedtek haza.

Tovább emelkedett - elérte a 273-at - az intenzív ápolásra szoruló súlyos esetek száma, az utóbbi napon elhunyt 17 fertőzöttel pedig 1988-ra nőtt a járvány romániai halálos áldozatainak száma.

Romániában pénteken először haladta meg a 500-at a napi új megbetegedések kéthetes átlaga. Az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 514 megbetegedés számít átlagosnak, de az utóbbi héten a napi új esetszám már három alkalommal is megközelítette, vagy meg is haladta a 700-at.

A járvány kezdete óta több mint 35 800 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Romániában. A gyógyultak száma meghaladja a 22 300-at.

Július 3-a óta egy alkotmánybírósági döntés következtében nem lehet akaratuk ellenére a fertőzötteket kórházban, a fertőzésgyanúsakat karanténban tartani Romániában. Bár a parlament csütörtökön megszavazta a joghézagot felszámoló karanténtörvényt, a jogszabály leghamarabb jövő héten léphet hatályba.

Ilyen körülmények között a bukaresti egészségügyi minisztérium nem túl derűlátó a fertőzéshullám megfékezésével kapcsolatban: a veszélyhelyzetet újabb 30 nappal meghosszabbító, szerdán kiadott kormányhatározat indoklásában a szaktárca azzal számolt, hogy augusztus közepére elérheti a 1400-1600-at az újonnan diagnosztizált fertőzések napi üteme.

Törökországban csekélyebb mértékben emelkedett a fertőzöttek száma
Törökországban az előző napi 947 után csütörtökön 933-mal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 216 873-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva június közepén jutottak néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre. A mutató június 24. óta lassan csökkent, a június közepi szintet szerdán érte el ismét, miután 950 alá esett.

Csütörtökön az előző napinál néggyel többen, 21-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma így 5440-re emelkedett az országban. A halálesetek napi száma június közepe óta nem esett 15 alá.

Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő betegek száma valamelyest nőtt, 1206-ról 1213-ra, miközben a lélegeztetőgépre szorulóké 401-ről 394-re mérséklődött.

A gyógyultak száma 1087-tel 198 820-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az esetek már több mint 91,5 százalékát.

A 83 milliós országban eddig közel 4,15 millió vírustesztet végeztek el.

Oroszország elsőként végezhet a Covid-19-vakcina kifejlesztésével
Oroszország a többi országnál előbb fejezheti be a Covid-19 elleni vakcinájának tesztelését - jelentette ki Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva.

"Ez az utolsó fázis, amely a vakcina aktív felhasználásának beindításához szükséges. Úgy gondoljuk, lehet, hogy Oroszország gyorsabban jut túl ezen a harmadik szakaszon, mint a többi ország" - nyilatkozott csütörtök este Dmitrijev.

Elmondta, hogy a harmadik fázis a vakcina széleskörű tesztelését jelenti. "Emberek ezrein fogják tesztelni Moszkvában, és a harmadik fázisba más országokban is belekezdünk" - hangoztatta.

Az orosz szuverén alap vezetője csütörtökön a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország mellett két közel-keleti országban fogják tesztelni a vakcinát. A hírügynökség szerint ezek egyike Szaúd-Arábia lehet.

Dmitrijev a Rosszija 1-et arról tájékoztatta, hogy az orosz egészségügyi minisztérium moszkvai Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) által kifejlesztett vakcina tesztelésének második szakasza augusztus 3-án fejeződik be, az oltóanyag hivatalos bejegyeztetése pedig 2020 augusztus-szeptemberben várható.

Az RFPI prognózisa szerint Oroszország belföldön idén 30 millió dózist gyártathat le az oltóanyagból. Az úgynevezett nyájimmunitás megszerzéséhez 50 millió embert kell beoltani, amivel a tervek szerint 2021-ben fognak végezni. A Reutersnek a tisztségviselő azt mondta, hogy 2020-ban további 170 millió adag vakcinát külföldön, öt országban fognak gyártani.

Dmitrijev a brit Times Radiónak nyilatkozva válaszolt az Oroszország ellen a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központban (NCSC) megfogalmazott - az amerikai és a kanadai titkosszolgálatok által is megtámogatott - vádra, miszerint "majdnem bizonyosan" az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló hackerek adatokat próbáltak gyűjteni a nyugati világban zajló vakcinafejlesztésekről.

"Úgy gondolom, hogy ez az egész történet egy arra irányuló kísérlet, hogy egyesek, akik félnek az orosz vakcina sikeréről, foltot ejtsenek rajta. Mert az orosz vakcina potenciálisan az első lehet a piacon és leghatékonyabb lehet az összes közül" - idézték orosz hírügynökségek a brit rádiónak tett nyilatkozatot.

Hozzátette: Oroszországnak nincs szüksége arra, hogy ellopja a brit vakcinát, mert a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari cég, amely az Oxfordi Egyetem partnere az oltóanyag fejlesztésében, már átadta a technológiát és a know-howt az RFPI portfóliójához tartozó orosz R-Pharmnak, amely ily módon "nyugodtan és törvényesen gyárthatja" a vakcinát.

Dmitrijev rámutatott, hogy az orosz vakcina a brittel ellentétben nem egy, hanem két szállítóvektort alkalmaz.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét. Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan "tartályként" használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon "megismerteti" az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

Dmitrijev felhívta a figyelmet arra, hogy a brit vádak közvetlenül azt követően hangzottak el, hogy Moszkvában megtörtént a bejelentés az orosz vakcina lehetséges augusztusi hivatalos jóváhagyásáról.

"Nincs birtokunkban információ arról, hogy ki törhetett be Nagy-Britanniában gyógyszerészeti vállalatokhoz és kutatóközpontokhoz. Egyet tudunk mondani: Oroszországnak ezekhez a kísérletekhez semmi köze. Az efféle vádak elfogadhatatlanok számunkra, csakúgy mint a 2019-es választásokba való beavatkozásra vonatkozó vádak" - közölte a brit vádakra válaszolva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszországban egyébként az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 6406-tal 759 203-re emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Ez 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 26 százaléka tünetmentes.

Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 576 430), Brazília (2 012 151) és India (1 033 832) után.

Az aktív esetek száma 1461-el 207 707-re csökkent. A halálozások száma 186-tal 12 123-ra, a gyógyultaké pedig 7681-gyel 539 373-ra emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 575-tel 232 376-ra, a halottaké 13-mal - ez a lekisebb napi növekmény április 16. óta - 4271-ra, a gyógyultaké pedig 682-vel 169 673-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 24,3 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 311 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 271 705 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Agaszi Tavardjan, a moszkvai Gazdasági Kutatóközpont szakértője a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, hogy a hivatalos statisztika alapján Oroszország mind a 85 régiója túljutott a tetőzésen, ami azonban nem vetíti előre a járványhelyzet gyors megszűnését. Mint mondta, 15 régióban még mindig "erősen turbulens" a helyzet.

Az Egyesült Államokban csütörtökön 77 ezer új fertőzöttet regisztráltak
Az Egyesült Államokban csütörtökön több mint 77 ezer új fertőzöttet regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök esti adatai szerint.

A tekintélyes baltimore-i intézmény rögzítette azt is, hogy csütörtökön legkevesebb 969 amerikai halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe és szövődményeibe, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma több mint 138 ezerre emelkedett.

A legtöbb új fertőzöttet változatlanul Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában diagnosztizálták. Floridában ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma: csütörtökön egyetlen nap alatt 13 837 esetet állapítottak meg. Ennek ellenére Ron DeSantis, az állam republikánus kormányzója nem akar további szigorú óvintézkedéseket bevezetni. A szintén a járvány fellángolásával küszködő Georgia kormányzója, a republikánus Brian Kemp sem akar szigorítani, sőt pert indított Atlanta demokrata párti polgármestere, Keisha Lance Bottoms ellen, mert a köztereken is kötelezővé tette az arcmaszk viselését.

Különösen aggasztó a helyzet Texasban, ahol egyes városokban - például San Antonióban - nagy hűtőkocsikat kértek a kórházak mellé, mert megteltek a kórházak halottaskamrái.

Mississippiben több mint 1200 új fertőzöttet diagnosztizáltak csütörtökön, és romlik a járványhelyzet Coloradóban is. Jared Polis, Colorado demokrata párti kormányzója hosszú habozás után csütörtökön kötelezővé tette az arcmaszk viselését.

Jesolóban a vöröskeresztnél sok menedékkérő pozitívnak bizonyult
Katonák zárták le a vöröskereszt központját az északkelet-olaszországi Jesolo városában, miután az itt tartózkodó menedékkérőkből negyvenketten pozitívnak bizonyultak - közölte Jesolo polgármestere csütörtökön. Valerio Zoggia jesolói polgármester kérte a központ katonai felügyeletét azért, hogy a vöröskereszt székhelyét senki ne hagyhassa el.

A befogadott több mint százhúsz afrikai bevándorlóból 42 bizonyult pozitívnak, valamint a központ egyik olasz munkatársa is. A betegek mind tünetmentesnek számítanak. A fertőzést azután kezdték szűrni, hogy az egyik menedékkérőt kisebb beavatkozás miatt a helyi kórház ortopédiai osztályára vitték, ott letesztelték, és pozitívnak bizonyult.

A vöröskereszt azonnal az összes menedékkérőt tesztelte, a pozitívokat elkülönítette, valamint a központ lezárását ígérte. Mostanáig azonban a menedékkérők szabadon léphettek ki és térhettek vissza a központba. A szervezet bejelentése szerint a kiszűrt fertőzötteket elszállítják Jesolóból egy másik központba, ahol ellenőrzés alatt tartják őket. Mintegy nyolcvanan maradnak Jesolóban, és a következő két hétben másodjára és harmadjára is tesztelik őket.

A vöröskereszt jesolói központjának azonnali evakuálását és bezárását sürgette Francesco Calzavara tartományi tanácsos, a Luca Zaia kormányzó nevét viselő párt politikusa. Súlyos kárnak nevezte a helyi idegenforgalom számára, hogy az ismert üdülővárosban a vöröskereszt központja nem biztosított megfelelő egészségügyi védelmet.

Luca Zaia közleményben sürgette az Észak-Afrikából érkező bevándorlók azonnali megállítását a dél-olaszországi partok "teljes lezárásával". Zaia úgy vélte, a menedékkérők iránti szolidaritás szentnek és sérthetetlennek számít, de ennél is többet ér a közegészségügy védelme - tette hozzá. A venetói kormányzó hangoztatta, hogy a járványintézkedések feloldása óta a tartományban most jött létre ismét jelentősebb gócpont, amelyet az importált fertőzöttek okoztak. Luca Zaia hangsúlyozta, hogy a veszélyesnek tartott országokból beutazó fertőzötteket nehezen tudják ellenőrizni, mivel nem tartják tiszteletben az óvintézkedéseket, valamint nemet mondanak az esetleges kórházi kezelésre is. A kormányzó az utóbbi napokban a balkáni-félsziget országaiból beutazó betegek veszélyére is emlékeztetett. A római kormány csütörtökön vörös kategóriába sorolta Szerbiát, Montenegrót és Koszovót, miután korábban már a veszélyes országok közé számította Észak-Macedóniát és Bosznia-Hercegovinát.

Ezzel egy időben a dél-olaszországi Brindisi melletti Restinco migránsközpontjában pozitívnak bizonyult egy Lampedusáról áthelyezett bevándorló. Lampedusa polgármestere csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a szigeten már tesztelik az érkező migránsokat. Salvatore Martello megjegyezte, hogy a fő problémát továbbra is az érkezések magas száma jelenti: naponta 16-18 hajó érkezik a szigetre, ami azt jelenti, hogy a már Lampedusán tartózkodókkal naponta mintegy 800 főt kell elhelyezni, annak ellenére, hogy folyamatosan szállítják el a bevándorlókat Szicíliába vagy más olasz tartományokba.

Legolvasottabb cikkeink