• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hasmenés, kanyaró, tetanuszos megbetegedések Haitin

Hírek Forrás: MTI

Hasmenéses, kanyarós és tetanuszos megbetegedéseket jelentenek Haitiból a január 12-i földrengés túlélőit ápoló orvoscsoportok.

Paul Garwood, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pénteki genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt két-három napban egyre több hasmenéses esetről érkezett jelentés, kanyarót és tetanuszt is észleltek a rögtönzött táborokban, ami aggasztó a lakosság nagyfokú koncentrációja miatt. A haiti kormány a jövő héten az ENSZ gyermekalapjával, az UNICEF-fel és a WHO-val közösen védőoltást szervez, mert a földrengés előtt az egyévesnél fiatalabb haiti gyermekeknek csupán az 58 százaléka volt beoltva.

A WHO szóvivője szerint a katasztrófa sújtotta karibi országban égető szükség van sebészekre és belgyógyászokra.

Emlékeztetett, hogy a 7-es erősségű földrengés óta több mint 2000 amputálást hajtottak végre, és ez a szám várhatóan még nőni fog. Hiány van kötszerekben, fájdalomcsillapítókban és antibiotikumokban is.

A fővárosban és vidéken egyaránt vészesen megcsappantak a készletek, tovább nehezítve a mintegy 200 ezer, műtéten átesett páciens utókezelését.

Elisabeth Byrs, az ENSZ humanitárius koordinációs irodájának munkatársa pénteken Genfben figyelmeztetett: a sátrakban élők rossz higiéniai viszonyai miatt további több tízezer emberélet forog veszélyben.

Nancy Fleurance orvos, aki a tengerparti Jacmel város megrongálódott kórházában önkéntes, elmondta: az ottani orvoscsapatnak, amely naponta 500 embert lát el - közöttük sokakat első ízben a január 12-i földrengés óta - sürgős szüksége van antibiotikumokra és sebészeti eszközökre.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nyolc mobil röntgenkészüléket küld Haitira, a földrengés után felállított tábori kórházakba a paciensek jobb diagnosztizálása érdekében - közölte Juan Antonio Casas-Zamora, a NAÜ latin-amerikai műszaki együttműködési részlegének igazgatója. A közel 330 ezer dollár értékű berendezéseket Németországból szállították a Dominikai Köztársaságba, s onnan juttatják el Haitibe.

Port-au-Prince-ben a reményvesztett haitiak az összeomlott boltok fosztogatásával próbálnak magukon segíteni. A fegyveres rendőrök a levegőbe lőve és gumibotokkal próbálják őket ebben megakadályozni. Többen megsebesültek.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Alapja (FAO) Rómában 700 millió dolláros mezőgazdasági befektetési alap létrehozását sürgette a haiti élelmiszertermelés felgyorsítására és munkahelyek teremtésére. A FAO másfél éves beruházási programja része a haiti kormány újjáépítési stratégiájának - hangsúlyozta a szakosított ENSZ-szervezet.

Az élelmezési helyzet már a földrengés előtt is kényes volt, és Haiti importra szorult - közölte Alexander Jones FAO-illetékes. A katasztrófa előtt a haitiak mintegy 60 százaléka élt falvakban, becslések szerint 80 százalékuknak naponta kevesebb mint 2 dollárnyi összeg állt rendelkezésre a megélhetéshez.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) pénteken a haiti műkincsek kereskedelmének tilalmát szorgalmazta, hogy megakadályozzák a földrengés sújtotta ország kulturális örökségének kifosztását. Irina Bokova főigazgató egy interjúban közölte, az UNESCO kampányt hirdet a karibi ország műgyűjteményeinek megóvására, hogy ne találkozzanak rövidesen a megrongálódott múzeumok és ásatások leleteivel a Christie,s aukciós ház árverésén.

Az UNESCO tanult az iraki és az afganisztáni leckéből, amikor az amerikai invázió után számos kulturális értéket raboltak el az országokból - mondta Bokova, aki felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy a biztonsági erők védjék meg a haiti kulturális örökségeket és a világszervezet Biztonsági Tanácsa ideiglenesen tiltsa be a haiti műkincsek kereskedését, amit az Interpol ellenőrizne.

Legolvasottabb cikkeink