• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hatszázmillió forint új kutatócsoportok létesítésére

Hírek Forrás: MTI

Huszonegy új akadémiai kutatócsoport kezdi meg működését tíz egyetemen.

Hatszázmillió forintot fordít a Magyar Tudományos Akadémia huszonegy új akadémiai kutatócsoport létesítésére, amelyek július elsejével tíz egyetemen kezdik meg működésüket - adja tudtul az MTA keddi közleménye. "A magyar kormány támogatta az MTA elnökének azon javaslatát, hogy akadémiai kutatócsoportok egyetemen történő létesítésére évente lehessen pályázatot benyújtani. A 2011-től elindult megújító folyamat eredményeként évente 15-20 kutatócsoport létesítésével négy év alatt átalakulhat a támogatott kutatócsoporti pályázati rendszer. Az új kutatásfinanszírozási konstrukcióval biztosítható a magyar kutatásorientált egyetemek iskolateremtő kutatói kiválóságokon keresztül történő hatékony intézményi finanszírozása" - hangsúlyozza az intézmény.

A 2012. július 1. és 2017. június 30. között támogatott kutatócsoportok létrehozására 75 érvényes pályázat érkezett, amelyek összesen 2,6 milliárd forint támogatást és 512 álláshelyet igényeltek. A pályázatok közül 20 a matematikai és természettudományi, 26 az élettudományi, 29 pedig a humán- és társadalomtudományi területről érkezett. Ezek közül kutatási témájában 58 egyetlen tudományos területhez, míg 17 interdiszciplináris témakörhöz kapcsolódik. A zsűri előnyben részesítette azokat a pályázatokat, amelyeket az elmúlt öt évben nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő, iskolateremtő egyéniségű kutató nyújtott be. Az új kutatócsoportok közül nyolc a matematikai és természettudományok, nyolc az élettudományok, öt pedig a humán- és társadalomtudományok területén működik.

A legmagasabb összeget, összesen évi 43 millió forintot a Semmelweis Egyetemen Hunyady Lászlónak a G-fehérjéhez kapcsolt receptorok jelátvitele és szabályozása című kutatási pályázata kapta. A hormonok és neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) hatásait közvetítő G-fehérjéhez kapcsolt receptorok központi szerepet játszanak az életfolyamatok szabályozásában, és egyben fontos terápiás célpontot is jelentenek. A klasszikus G-fehérjék által közvetített és tőlük független jelátviteli folyamatok azonosításának elsődleges célja a magas vérnyomás és más keringési betegségek feltérképezése és a terápiás lehetőségek feltárása.

A nyertes pályázatokról részletesen az MTA honlapján olvashat.