• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hazatér a magyar orvoscsoport a Fülöp-szigetekről

Hírek

Több száz beteget láttak el és többek között egy kisbaba életét is megmentették.

Pénteken délután hazaérkezik a Magyar Református Szeretetszolgálat hétfős orvoscsoportja, akik több száz beteget láttak el és többek között egy kisbaba életét is megmentették a Fülöp-szigeteken történt katasztrófa után. A helyzet továbbra is súlyos a dél-kelet-ázsiai országban, ezért a szeretetszolgálat továbbra is várja az adományokat a bajba jutottak megsegítésére - számolt be róla a szolgálat.

November 11-én indult útnak a Magyar Református Szeretetszolgálat hétfős orvoscsoportja a Haiyan tájfun által leginkább sújtott Leyte-szigetre. A teljesen önellátó csoport 15 000 dollár (3,3 millió forint) értékben vitt egészségügyi felszerelést a rászorulóknak, míg további 15 000 dollár értékű adományt a kinti helyzet megismerését követően, az igényeknek megfelelően állítottak össze.

Még több nappal a súlyos természeti csapást követően is teljes káosz uralkodott a szigeten: nem állt helyre a kommunikációs infrastruktúra, nem volt telefonhálózat, sem üzemanyag. Vészhelyzetet rendeltek el a térségben a fosztogatások és a fegyveres csoportok garázdálkodása miatt. Sok helyütt nem volt tiszta ivóvíz, áramellátás, és alig akadt élelmiszer.

A református orvoscsoportot az elsők között engedték be Taclobanba, ahol a tájfun során a tengervíz percek alatt emelkedett meg és söpört el mindent több mint egy emelet magasságban. „A város repülőtere olyan, mintha egy zombifilm forgatási helyszíne lenne, a település pedig úgy néz ki, mint egy nagy szeméttelep, a kórház környékén sem maradtak épségben épületek. Az utcákon 3-4 kilométeres sor áll azoknál a pontoknál, ahol segélyt szoktak osztani. Tacloban teljesen kifosztott, de egyre nagyobb számban érkeznek katonák, akik a település nyugalmát biztosítják" – mondta el akkor Osgyán Dániel, a Református Szeretetszolgálat helyszínen tartózkodó vészhelyzet-kezelési igazgatója a megérkezést követően.

Az orvoscsoport az egyik taclobani kórház sürgősségi osztályán kezdte meg a munkát. Mindamellett, hogy több száz hozzájuk fordulót elláttak, egy koraszülött kisbaba életét is megmentették. A tájfun előtt néhány nappal világra jött csecsemőt szívrendellenességgel, vérmérgezés utáni állapotban vitték be abba a kórházba, ahol református orvoscsoport dolgozott. A magyar szakemberek a nehéz körülmények ellenére is stabilizálni tudták a koraszülött kisbaba állapotát, és a még mindig kaotikus állapotok ellenére megszervezték Manilába szállítását az amerikai haditengerészet helikopterén.

Ezt követően a magyar szakembereket megkérték, hogy egy teljesen, az asztaltól a gyógyszerekig mindentől kifosztott kórházban indítsanak orvosi ellátást péntektől annak érdekében, hogy még több helyen elláthassák a sérülteket. A szinte lehetetlen helyzetben csütörtök este a szakemberek saját felszereléseikkel rendezték be a kórházat.

„Az új kórház híre futótűzként terjedt, folyamatosan legalább 150 ember állt sorban. Abból a kórházból is ide irányították át a betegeket, ahol korábban dolgoztunk" – magyarázta Dr. Sári Ferenc, a Református Szeretetszolgálat orvoscsoportjának vezetője. Az új kórházban egy eszméletlen, meglőtt nőt is elláttak, akit - szintén sérült férjével együtt - vélhetően az utcai zavargások közepette sebesíthettek meg. Orvosaink mindkettőjük állapotát stabilizálták, és megszervezték szállításukat egy olyan kórházba, ahol működik sebészet.

Fülöp-szigeteki segítségnyújtásuk során a Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja Tanauanba is eljutott, ahol közel 200 beteget láttak el. „Itt jóval nagyobb a káosz és rendezetlenebbek a körülmények, mint Taclobanban, ezért nagyon örültek nekünk az emberek, hogy vitaminnal, gyógyszerekkel és orvosi ellátással is tudtunk segíteni" – mondta el Dr. Sári Ferenc.

A súlyos helyzetben továbbra is várja a Magyar Református Szeretetszolgálat az adományokat a 13600/66-os telefonszámon (250 Ft/hívás), a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon „TÁJFUN" megjegyzéssel, továbbá a www.jobbadni.hu oldalon. A segítségre nagy szükség van, hiszen az ENSZ szerint 13 millió embert érint a tájfun okozta katasztrófa és 3 millióan váltak földönfutóvá.

Emellett a református szeretetszolgálat a tájfun túlélőinek támogatására jótékonysági koncertet szervez november 23-án a budapesti Becketts Irish Barban, ahol többek között Knoll Gabi, Erika Albero és a Suba Attila & SoulFool Band is fellép.

Legolvasottabb cikkeink