• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hepatitis A: felderítették a járvány hátterét

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egy decemberi punk koncert fertőzöttjei kezdhették terjeszteni a betegséget vidéken.

Eddig 2900 olyan embert oltottak be az ÁNTSZ képviselői, akik az eddig felderített hepatitis A-járvány miatt veszélyeztetettek lehetnek – mondta a Weborvosnak Ócsai Lajos. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy a tavaly kezdődött, leginkább Budapestet érintő, de már vidéken is terjedő járvány miatt nem árt a fokozott kézmosás, az ételek megbízható forrásból való beszerzése, és az oltás a leginkább veszélyeztetetteknek. Egyúttal közölte azt is, reméli, hogy meg tudják fékezni a fertőzés terjedését, mivel ma már alapvetően felderítették a járvány hátterét.

Tavaly júliusban figyeltek fel a szakemberek arra, hogy a fővárosban a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a hepatitis A-val fertőzött betegek száma, év végére a Budapesten tapasztalt, átlagos 20 eset helyett több mint 180 fertőzést regisztráltak. Egy decemberi punk koncerten a rossz higiéniás viszonyok, a kis helyiség, a kevés WC miatt egyszerre 18-an betegedtek meg, közöttük 8 vidéki fiatal is. Ócsai Lajos szerint ők kezdhették el terjeszteni a vírust vidéken.

Idén januárban és februárban ugyanis már nemcsak a fővárosban tapasztaltak magasabb fertőzési adatokat: az első hónapban az országban 86-an, a másodikban 84-en betegedtek meg fertőző májgyulladásban.

A népegészségügy szakemberei azonnal megkezdték a felderítő munkát és a védekezést, például két hajléktalanszállón összesen 600 embert oltottak be a fertőzés ellen. A főorvos felhívta arra is a figyelmet, hogy bár sok esetben a fertőzés könnyebb lefolyású, nagyon súlyos panaszokat okozhat az idősebbek körében, illetve azoknál, ahol más májbetegségekben is szenvednek, épp ezért az ő esetükben különösen ajánlott a védőoltás.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) a hepatitis A-járvánnyal kapcsolatban tájékoztatót tett közzé. Eszerint a fertőzés járványügyi sajátosságait alapvetően három tényező befolyásolja: milyenek a higiénés viszonyok, mennyire védett a lakosság a fertőzéssel szemben, illetve milyen a lakosság korösszetétele. A rossz szociális-higiénés helyzet, a munkanélküliség, hajléktalanság kedvező feltételeket teremt a vírus terjedéséhez

Az OEK korábbi reprezentatív vizsgálata azt mutatta, hogy a lakosság 77,4 százaléka fogékony a hepatitis A vírusfertőzésre. Egyre kevesebben, illetve később fertőződnek meg a vírussal, így a jelenleg 40 évesnél fiatalabb lakosság kevesebb mint 10 százaléka rendelkezik ellenanyaggal. Többek között ez a magyarázata a budapesti járvány kialakulásának. A betegek egy része közös háztartásban élt, számukra a szoros kontaktust a tárgyak, eszközök közös használata, míg a betegek más részének anamnézisében ugyanazon szórakozóhelyek („meleg szaunák", bárok) látogatása jelentette a közös kapcsolatot.

A központ információja szerint a vírus székletszórással, ennek következtében szennyezett étellel-itallal, emberi érintkezéssel, piszkos kézzel terjed. Emberi széklettel trágyázott, nyersen fogyasztott zöldségek, saláták, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek is fertőzöttek lehetnek. A vírus a hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el, emiatt még a fertőzött vízből készített jégkocka és a fagylalt fogyasztása is veszélyes lehet.

A betegség lappangási ideje hosszú 2-8 hét, átlagosan 30 nap, ami alatt – bár a tünetek még nem jelentkeznek–, az érintett már fertőz, már üríti székletével a vírusokat. A betegség lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön észlehető sárgaság követheti. A tünetek 2-3 hét múlva megszűnnek, de a lábadozás 2-3 hónapig is eltarthat.

Magától gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. A megelőzésként adható oltóanyag elölt vírust tartalmaz és egy éves kortól alkalmazható. A védettség a 10-15. naptól alakul ki, és az első oltás után, oltóanyagtól függően, 6-60 hónap múlva meg kell ismételni. Ezután a védettség legalább 10 évig tart.